Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Dorohoi baza sportiva

Sportul a devenit astăzi un fenomen social incontestabil, făcând parte din viaţa de zi cu zi a oamenilor de pretutindeni, indiferent că îl practică, asistă la competiţie sau citesc ziarele.

Încercăm prin acest articol să arătăm cum a apărut mişcarea sportivă la Dorohoi, care au fost primele sporturi practicate aici şi ce terenuri sportive au existat. Faţă de oraşele mari din ţară şi mai ales faţă de Ardeal, sportul în Dorohoi a apărut destul de târziu. Încă din anul 1841, Gheorghe Asachi, născut la Herţa din fostul judeţ Dorohoi, introduce la Academia Mihăileana din Iaşi, ca materie obligatorie, gimnastica, scrima şi înotul. Au trebuit să treacă 43 de ani până când la gimnaziul de băieţi „Gr. Ghica VV” din Dorohoi să fie introdus ca obiect obligatoriu de învăţământ gimnastica. Între anii 1883-1893 elevii gimnaziului „Gr. Ghica VV”, puţini la număr, învăţau în casele doctorului Mezincescu situate în spatele actualei primării, case cumpărate mai târziu de maiorul Constantin Găluşcă. Orele de educaţie fizică se desfăşurau pe terenul viran de pe locul unde în 1899 se va da în folosinţă Palatul Administrativ-viitoarea prefectură, astăzi muzeul municipal de ştiinţele naturale, clădire construită la iniţiativa prinţului dorohoian D. P. Moruzi. Dar, primele terenuri cu caracter sportiv au fost construite la regimentul 29 infanterie: un poligon de tir şi un hipodrom improvizat pe care se antrenau caii regimentului-terenuri apărute în anul 1880. În ţară se practica călăria încă din 1841 existând herghelii de cai la Iaşi, Galaţi şi Focşani.

În anul 1893 s-a dat în folosinţă, în curtea gimnaziului de băieţi „Gr. Ghica VV”, o frumoasă sală de sport, însă, o greşală  de construcţie a determinat ca ea să nu fie folosită decât mult mai târziu, după necesarele reparaţii, şi, nu ca sală de sport, ci ca sală de spectacole. Un pas uriaş spre o adevărată organizare a sportului în oraşul nostru a realizat-o, în 1901, avocatul Gheorghe Gh. Burghele, care a înfiinţat „Societatea Populară de muzică, gimnastică şi sport „Vasile Alecsandri” cu ramuri de sport ca: ping-pong (tenis de masă), croqet, dans sportiv, tir, scrimă, gimnastică, patinaj, excursii. Nu avem amănunte dacă această iniţiativă a avut şi partea practică; presa vremii a fost prea „zgârcită” în a reda ştiri de acest fel. Cu siguranţă, primul joc sportiv care s-a practicat la Dorohoi a fost oina, fapt atestat în anul 1903 când s-a desfăşurat un joc între elevii gimnaziului „Gr. Ghica VV” pe terenul Obor.

Primul câştigător al unui concurs sportiv desfăşurat în Dorohoi este consemnat într-un ziar local,acesta fiind soldatul Romanescu Ilie de la regimentul 29 infanterie care a câştigat locul I la un concurs de tir. În articolul sportiv din ziar se mai specifică şi că acestuia i s-a acordat şi un premiu de 75 lei. În anul 1918, profesorul de matematică de la gimnaziul de băieţi „Gr. Ghica VV”, Al. Florescu, împreună cu profesorul Karpierz de la Şcoala Israelită aduc la Dorohoi primul balon din piele, fapt ce a atras marea majoritate a elevilor spre fotbal.

Primul teren de fotbal din oraş a fost actualul Obor. Aici s-a organizat primul meci de fotbal în anul 1922, meci inter-oraşe, între Macabi Dorohoi şi Hacoah Suceava. La 14 iunie 1924, la iniţiativa maiorului Aurel Bantaş şi cu sprijinul financiar al generalului dorohoian Constantin Ilasievici, se inaugurează lângă comisariatul militar, primul teren autentic de fotbal. Terenul era mai frumos decât astăzi avea o tribună acoperită de 2.000 de locuri, pistă de alergări, sector pentru aruncări şi sărituri, vestiare, teren de tenis, un modern poligon de tir, cantină şi toalete, duşuri. Pe acest stadion a jucat echipa militarilor dorohoieni Vulturii întărită cu jucători din oraş. Dintre echipele mari care ne-au vizitat de-a lungul anilor amintim: Ciocanul Bucureşti (cu nu mai puţin de 5 jucători din naţională printre care renumiţii Farcaş, Bartha, Ambru), fapt consumat în 1948 cu rezultatul final 0-12; şapte goluri au fost marcate de Farcaş. Ne-au mai onorat cu prezenţa în Cupa României divizionarele A Corvinul Hunedoara şi Jiul Petroşani,precum şi alte echipe din divizia B.

La 6 septembrie 1926 se inugura al doilea teren de fotbal din Dorohoi: terenul Macabi al Comunităţii Evreilor, construit din fondurile populaţiei evreieşti locale, zi în care Macabi Dorohoi a jucat cu Macabi Cernăuţi: scor final 0-5.

În anul 1949 s-a început construirea unui nou stadion în oraş, amplasat pe strada Olinescu, pe locul grădinii doctorului Valerian Petrovici. S-au făcut tăieri de copaci, nivelări de teren, iar, când totul a fost gata pentru amenajare, am fost anunţaţi că terenul va primi o altă întrebuinţare. Autorul de faţă a lucrat voluntar la aceste lucrări de nivelare si curăţare de teren la gândul entuziast al unui viitor teren. Eram mai mulţi tineri care ajutam la lucrări şi vă închipuiţi ce dezamăgire am avut când s-a renunţat la proiectul sportiv.

În anul 1925,în parcul „Aurora” de pe strada Gherghel (astăzi strada 1 Decembrie) s-a construit un al doilea teren de tenis prin grija primarului Gheorghe Tomaziu. S-a înfiinţat de altfel şi Asociaţia Sportivă Tenis-Club. Terenul era accesibil contra-cost oricui, punându-se la dispoziţie rachete, mingi, fileu.Terenuri de tenis au mai fost construite în oraş, în curţile celor două licee, la Şcoala nr.5, pe terenul „Ilie Pintilie” şi la baza sportivă complexă Cristalul.

În anul 1919 s-au inaugurat terenuri de volei la regimentul 29 infanterie, apoi încă unul în parcul Brazi (parc ce fusese inaugurat în 1915), iar în 1920, un teren de volei în curtea Şcolii Israelite unde elevii făceau orele de sport. Un fapt demn de luat în consideraţie: Aşa cum scriu toate lucrările de specialitate, oraşul Dorohoi este PRIMUL DIN ŢARĂ UNDE S-A JUCAT VOLEI FETE. Şi când te gândeşti că astăzi nu mai există nici un teren de volei în Dorohoi ! Mai menţionăm că anul 1919 este primul an în care s-a jucat volei băieţi în România.

În anul 1947, în curtea regimentului de securitate se construieşte primul teren de baschet din Dorohoi. Baschetul era jucat în special de militarii în termen veniţi din regiunile Ardealului.

În 1948 se mai construiesc două terenuri de baschet: unul în curtea liceului „Gr.Ghica VV” şi altul pe strada George Enescu de azi, situat vis-a-vis de fostul restaurant Carpaţi, pe locul unde fiinţează magazinul La doi paşi. Aici, în 1949 a avut loc prima competiţie de baschet băieţi din oraş câştigată de Metalul Rădăuţi, urmată de Dinamo Dorohoi, ASA Fălticeni, ASA Câmpulung şi Progresul Suceava. Rămânând la baschet trebuie să subliniem faptul că terenurile „Ilie Pintilie”, din curtea liceului „Gr. Ghica VV” şi cel de la stadionul oraşului au fost omologate de Federaţia Română de Baschet fiind apte pentru întâlniri oficiale şi chiar internaţionale. Astfel că, în anul 1961, pe terenul Ilie Pintilie, naţionala de baschet masculin a Mongoliei a învins selecţionata de baschet din Dorohoi cu 79-57, joc disputat în faţa a peste 2000 de spectatori.

În anii 1969 şi 1970, echipa de baschet fete a Liceului „Gr. Ghica VV” a susţinut  pe terenul din curtea liceului două întâlniri cu ocupanta locului IV din campionatul Poloniei, dorohoiencele câştigând ambele partide. În 1966, echipa de baschet băieţi a Dorohoiului a jucat în Cupa României cu echipa Universităţii din Galaţi (ocupanta locului 3 în divizia A), scorul final fiind 77-73 pentru gălăţeni. În anul 1968, de pe acest teren a plecat învinsă echipa de baschet Rapid Bucureşti (campioana României) în partida disputată în cadrul Cupei României la baschet feminin.

Pe terenul de baschet de la stadion, echipa de băieţi a Dorohoiului a participat la zone de calificare pentru divizia B învingând echipele din Cluj şi Satu Mare, dar pierzând meciul final cu Academia Militară Bucureşti, o formaţie valoroasă la care jucau doi din cei mai mari baschetbalişti români: Folbert şi Fodor.

Tot pe acest teren au plecat învinse de către elevele de la Dorohoi echipele Politehnica Bucureşti (campioana ţării), Universitatea Cluj, Mureşul Târgu Mureş toate divizionare A. Un trecut sportiv plin de amintiri frumoase, realizări notabile... Dar, este dureros că au dispărut terenurile pe care s-au format atâtea valori sportive dorohoiene.

Istoria tuturor acestor baze sportive precum şi relatări despre jocurile importante desfăşurate pe ele se găsesc în paginile lucrării autorului acestui articol: „Oraşul Dorohoi în lumea sportului”, apărută în anul 2007 la editura Agatha din Botoşani. prof. Ilarion Mandachi

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Dorohoi baza sportivaDorohoi baza sportiva (2)Dorohoi baza sportiva (3)Dorohoi baza sportiva (4)
DorohoiNews.ro, 15-07-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

17.07.2014 la 18:21

Pentru ''fii si familia'' Este omeneste ca autorul sa omita niste nume, mai mari, sau mai mici. De ne inchipuit este insa ca de exemplu, dl. prof. Mandachi l-a omis pe marele arbitru de fotbal, pe ilustrul PAUL...... Pai se poate? Ce sa nu mai vorbim de vestitul Ghidali, cine nu si-l mai aminteste pe Costica Frizerul si multi altii. Lasand gluma la oparte, cred ca locul este cam stramt si oricum nu pot sa incapa toti intr-o cronica....

17.07.2014 la 11:49

O adevarata falsificare o istoriei sportului din oras. Cum se poate omite presedintele Organizatiei Sportului Popular Zilberstein sau pe Misu Grisaru care a condus sportul si educatia fizica de la infiintarea CCFS in Romania (utimii 30 de ani). Cum se uita un Buti Prusac sau Gradu Ioan SI CUM PUBLICATI LUCRURI NEVERIFICATE?

15.07.2014 la 18:53

cit vom mai traii din amintiri? in jurul nostru sint oameni care pot transforma amintirile in prezent! depinde de noi sa ne uitam la ei! speranta moare ultima!

15.07.2014 la 18:38

Felicitări domnului profesor I. Mandache pentru toate articolele privitoare la diferite aspecte ale vieţii social-culturale şi sportive DOROHOIENE. Cunosc bine preocupările domniei sale pentru trecutul acestui oraş, alăturide dl. Sandu Roşca. Mă întreb ce altă surpriză editorială pregăteşte Romică (aşa îi spun prietenii, printre care mă număr şi eu) Felicitări redacţiei pentru astfel de materiale extrem de interesante publicate!

15.07.2014 la 13:13

ce placre e sa citesti aceste articole scrise de acest maesre al scrisului dl MATACHE ILARION este o binecuvantare pentru istoria acestui minunat oras aam 75 de ani si imi aduc aminte de viata sportiv din oras unde e PUFI AIA SUPERBA SI LACHE inaltimea sa astept cu placere sa citesc despre urbia copilariei mele sper ca autorul sa traiasca mult si bine si sa ne indukceasca viata va doresc numai bine dle ILARION A-TI UITAT SA MENTIONATI CEI DOI PROFESORI DE GIMNASTICA sot si sotie imi scapa numele el avea o mica defectiune la picior

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro