Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

bilant ISU Botosani 004

334 de botoşăneni, dintre care 56 copii, au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.950 persoane dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 10.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2015, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 40 %.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 512 incendii, 5.931 intervenţii SMURD, din care 738 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 30 intervenţii la accidente rutiere, 42 misiune de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 19 misiuni de asanarea muniţiei neexplodate, 19 intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundații, vânt puternic, înzăpeziri), 452 misiuni de transport apă în localitățile afectate de secetă, 556 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave,vetc), 242 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producerea unei situaţii de urgenţă și 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

În 514 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 24 persoane, dintre care zece adulți și doi copii, au decedat în urma unor incendii.

De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.
         
Mai puține incendii decât în 2015

În 2016, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 512 de incendii, cu 7,24% mai puține decât în anul precedent (552 incendii în 2016). Dintre acestea, 111 au fost incendii de vegetație uscată. Peste 300 de incendii au fost stinse în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: coș, burlan de fum defect – 90; instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune – 74; acțiune intenționată - 71; foc deschis în spații deschise/închise – 111; sisteme/mijlace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 34; cenușă/jar/scântei – 32; jocul copiilor cu focul – 23; fumatul în locuri nepermise - 29; autoaprindere sau reacții chimice – 10; alte cauze (trăsnet, scurgeri produse inflamabile, defecțiuni tehnice, sudură) – 38.

Cele mai frecvente cauze au fost: coş, burlan de fum defect; instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată și foc deschis în spaţii deschise/închise.

183 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 12 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.

În anul 2016, 12 botoșăneni au decdat în incendiile care le-au cuprins locuințele.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, a fost estimată la peste 55.800.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la peste 3.000.000 lei.

Din cele 512 de incendii înregistrate anul trecut la nivelul judeţului Botoşani, 343 s-au produs la locuinţe şi anexe gospodărești.

Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.

 De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.

Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2016 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.

Îngrijorător este faptul că incendiile care au drept cauză acțiunile intenționate continuă să ocupe un procent ridicat.

S.M.U.R.D.

Anul trecut, 5.950  de botoşăneni, dintre care 465 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Comparativ cu anul precedent, solicitările pentru echipajele SMURD, inclusiv cel de Terapie Mobilă Intensivă (TIM), au crescut cu peste 14,36%.

Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 16 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 735 de persoane, dintre care 51 copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştinţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.

Au existat şi situaţii în care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi închipuiţi.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 52 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Alte intervenții

Anul trecut, botoșănenii au apelat la pompieri și atunci când au avut viața sau bunurile în primejdie și din alte cauze, cum ar fi inundații sau fenomene meteo periculoase, muniție rămasă neexplodată, secetă, etc..

În total, au fost executate 1.330 de intervenții/misiuni pentru: înlăturarea efectelor inundațiilor sau fenomenelor meteo periculose, salvarea unor animale din medii ostile vieții, salvarea/degajarea persoanelor blocate în apartamente, imobilizate, debloarea ușilor de acces în apartamente, transportul persoanelor bolnave, asanarea fântânilor, degajarea arborilor și a elementelor de construcție, a țurțurilor, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, transportul apei menajere în localitățile afectate de secetă și prevenirea unor situații de urgență pe timpul unor manifestări cu public numeros.

La acestea se adaugă 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

bilant ISU Botosani 004bilant ISU Botosani 001bilant ISU Botosani 002bilant ISU Botosani 003bilant ISU Botosani 005bilant ISU Botosani 006bilant ISU Botosani 007bilant ISU Botosani 008bilant ISU Botosani 009bilant ISU Botosani 010bilant ISU Botosani 011bilant ISU Botosani 012
DorohoiNews.ro, 06-02-2017

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro