Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

tinerii dezbat

Sfârșitul de săptămână (18 – 19 mai 2019) ne-a găsit la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani unde am participat la etapa județeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, secţiunea „Începători” (17 echipe) şi secţiunea „Avansaţi” (14 echipe).

Ceea ce este notabil este faptul că acești tineri, angajați în competiție, reușesc să realizeze mai mult decât atât: întreprind eforturi de documentare, cercetează, descoperă surse și resurse, selectează informații, traduc și interpretează termeni, testează asumpții, pe scurt, stabilesc design-ul propriului caz. Tot ceea ce se întâmplă la această olimpiadă reprezintă doar partea vizibilă, aparentă, a unei străduințe nevăzute dar prezente, precum vârful aisbergului ascunde de privirea navigatorului adevăratele proporții ale unei realități de multe ori fatale. Numai că în acest caz nu este vorba despre niciun fel de fatalitate, ci mai curând, despre eforturile convergente ale tuturor celor implicați: organizatorii se străduiesc să orchestreze cât mai abil și inspirat evenimentul, participanții caută să-și procure competența argumentativă mult dorită.

Olimpiada de dezbateri, unică din punct de vedere al formatului, le oferă elevilor privilegiul interacțiunii cu alți tineri, generând contextul ascultării active, șansa de a lua notițe și a înregistra în timp real structuri și pledoarii argumentative produse mai mult sau mai puțin convingător. Elevii deprind abilitatea de a asculta cu atenție și de a răspunde spontan unor poziții și perspective diferite asupra aceleiași probleme de actualitate. Elevii implicați în dezbateri învață să își ajusteze din mers propriul caz, să-și reconfigureze propriul traseu discursiv. Astfel acced la progres și dezvoltare personală, ajung să fixeze treptat piese importante, articulații esențiale în construcția personalității. Prin comunicarea cu ceilalți capătă trăsături sociale indispensabile, precum respectul față de semeni, dialogul autentic, respectul pentru ideile și convingerile adverse, fairplay-ul, Se învață lecția cooperării cu membrii propriei echipe, a armonizării strategice, conștiința faptului că succesul nu este deloc o întreprindere solitară, nu ține doar de propriile calități, ci și de forța celuilalt, dar mai ales de abilitatea de a vibra la unison, de a acționa ca un întreg sau un ansamblu unitar. Înveți astfel că ești responsabil nu doar de propria conduită, dar și de cel pe care-l ai lângă tine, iar slăbiciunile și punctele lui forte îți aparțin în aceeași măsură în care vulnerabilitățile și atuurile tale se răsfrâng asupra lui.

Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi a fost reprezentat la etapa județeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” de membri ai Clubului de dezbateri academice “CNGG Debate” coordonat de doamnele prof. Daniela Pavel și Monica Ifrim.

La secţiunea „Începători” au participat Apăscăriței Medeea – Drusila (clasa a IX-a A), Ropotă Ana – Maria (clasa a X-a A) și Simion Iuliana – Andreea (clasa a X-a D), pregătiți de doamna prof. Ifrim Monica, arbitru principal în cadrul olimpiadei.

La secţiunea „Avansaţi” au participat Pintilie Maria (clasa a X-a B), Iftimie Mihai (clasa a X-a D) și Popescu Samuel – Timotei (clasa a X-a A), pregătiți de doamna prof. Pavel Daniela, arbitru principal în cadrul olimpiadei.

După două zile de meciuri în care s-au dezbătut moțiunile “AP crede că votul obligatoriu va crește calitatea democrației în România” și “AP crede că ar trebui introduse amenzi pentru utilizatorii casnici care nu colectează selectiv deșeurile” la secțiunea „Începători” precum și “AP consider că, în obținerea progresului școlar, cooperarea este mai importantă decât competiția” și “AP crede că imigranții sunt o soluție viabilă pentru reducerea deficitului de forță de muncă din România” la secțiunea „Avansați”, cele două echipe ale Colegiului Național “Grigore Ghica” Dorohoi au reușit să fie printre primii 10 vorbitori din cei 95, obținând astfel calificarea în optimi a echipei de începători, aceasta clasându-se pe locul al III-lea, precum și Premiul al III-lea, obținut de echipa avansaților.

Medeea Apăscăriței: „Nerăbdare, bucurie și entuziasm sunt cuvintele prin care pot spune că m-au caracterizat la începutul călătoriei mele în lumea dezbaterilor, dar și cele care m-au însoțit și până acum. Totuși, pe lângă diversele meciuri jucate în cadrul clubului de debate, șansa de a merge și de a participa la olimpiada județeană „Tineri Dezbat” le întrece pe toate. A fost o experiență interesantă, în care am aflat despre plăcerea mea de a argumenta și contraargumenta diverse moțiuni. A fost o modalitate de a descoperi gândiri noi și perspective diferite ale aceluiași lucru. Această olimpiadă a reprezentat, de asemenea, oportunitatea de a întâlni diverse persoane prietenoase, dar mai presus, de a-mi descoperi înclinațiile și dorințele de a urma o facultate de drept. Țin să le mulțumesc doamnelor profesoare, Pavel Dana și Ifrim Monica, prin aceste câteva cuvinte, pentru că mi-au oferit șansa de a trăi aceste clipe frumoase.”

Ana-Maria Ropotă: „Olimpiada naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică ,,Tinerii dezbat” mi-a oferit şansa de a-mi exprima propriile păreri şi convingeri referitoare la problemele actuale ale societăţii noastre și de a le argumenta persuasiv. Totodată, am avut oportunitatea de a lucra în echipă, de a interacţiona cu alte persoane şi de a le afla propriile viziuni. Cele două zile pe parcursul cărora s-a desfăşurat olimpiada au fost încărcate de emoţii, suspans, satisfacţie, fair play şi prietenie. Le mulţumesc doamnelor profesoare pentru îndrumare şi pentru încrederea acordată.”

Iuliana Simion: „Anul acesta am avut oportunitatea de a participa, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Monica Ifrim și Pavel Daniela, la Olimpiada TD. Pentru mine a fost o experiență inedită, de neuitat, în cadrul căreia am avut deosebita plăcere de a învăța lucruri noi, de a întâlni mai multe tipuri de percepții si păreri, de a-mi face noi prieteni și de a mă distra . Pot spune că acest eveniment a avut o importanță deosebită și în consolidarea echipei și a relațiilor de prietenie dintre mine și colegii mei din clubul de dezbateri. M-am simțit foarte bine și mă bucur nespus că am ales să fac parte din această lume minunată a debate-ului, a cărui rol este primordial, deoarece ajută la formarea spiritului nostru analitic, capacităților oratorice și nu în ultimul rând în dezvoltarea capacităților de argumentare și gândire critică asupra diferitelor situații prin care trecem zi de zi.”

Maria Pintilie: „Olimpiada "Tinerii Dezbat? Un abis nesfârșit de emoții, trăiri și cunoștințe... Participând și anul trecut la această olimpiadă nu credeam că emoțiile vor avea un impact atât de puternic asupra mea și anul acesta, dar se pare că au fost pozitive și mi-au redat pofta de a face debate în continuare cu același entuziasm ca în prima zi. Pot spune că, în sfârșit, munca pe care am depus-o este răsplătită și sunt foarte fericită. Nimic dintre acestea nu ar fi fost posibile fără îndrumările și încrederea doamnelor prof. Pavel Daniela și Ifrim Monica. Fără dumnealor nu am fi reușit să ajungem până aici și pe această cale le mulțumesc pentru efortul depus în formarea noastră ca elevi, debateri, și nu în ultimul rând, ca oameni. Mulțumesc de asemenea și echipei mele formată din Samuel și Mihai, doi debateri foarte talentați, alături de care am muncit cot la cot pentru a obține rezultate frumoase și pentru a crea amintiri de neuitat. Ce-ți poți dori mai mult decât o echipă extraordinară și mentori pe măsură?”

Mihai Iftimie: „Această competiție s-a ridicat la nivelul așteptărilor noastre ca echipă, iar noi ne-am ridicat la ale ei. Putem recunoaște că, pe cât de experimentați am revenit anul acesta, la fel au fost și ceilalți debateri, ce parcă, de la an la an, sunt din ce în ce mai sociabili și open-minded. Sunt foarte recunoscător că am avut ocazia de a participa, pentru a doua oară consecutiv, la o competiție atât de frumoasă, alături de oameni și mai frumoși, iar aici tind să le mulțumesc colegilor mei de echipă, Sami și Maria, și doamnelor profesoare care ne-au oferit aceeași susținere ca întotdeauna.”

Popescu Samuel: „Este al doilea an în care particip la OTD și cred că s-a văzut un progres, pur și simplu înțelegeam totul dintr-o perspectivă ceva mai matură. De altfel, olimpiada a reprezentat pentru cei din echipa mea un mijloc de exprimare, ne-a pus la încercare creativitatea, iar noi, la rândul nostru, am pus la încercare creativitatea altora, ca un favor reciproc. Consider că eforturile pe care le-au depus doamnele profesoare, colegii mei de echipă, și în ansamblu tot Clubul de dezbateri CNGG, au meritat. Ca sfat de final: Găsiți-vă o pasiune și țineți-vă strâns de ea!”  (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

tinerii dezbattinerii dezbat (2)tinerii dezbat (3)
DorohoiNews.ro, 22-05-2019

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro