Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

ghica005

Procesul de comunicare este unul dintre cele mai complexe eforturi pe care le facem în fiecare zi, indiferent cui şi cum ne adresăm. Cele mai mari dificultăţi le avem în încercarea de a ne face expliciţi sau de a ne argumenta o cauză. Pornind de la simplul transfer de informaţii cotidiene până la mesaje ale căror forţă locuționară devine greu de descifrat, comunicarea rămâne piatra de temelie a relaţiilor umane. 

Clubul de dezbateri academice CNGG Debate de la Colegiul Național “Grigore Ghica” Dorohoi, cu o experiență de aproape opt ani, îi ajută pe liceeni să descopere farmecul și forța argumentului în discursul public, precum și libertatea de expresie si dreptul la opinie, întreținute sistematic prin exercițiu, curaj și inteligență. 

Pe lângă munca în echipă, persuasiune, leadership și responsabilitate, valori ce sunt insuflate în cadrul întâlnirilor și care sunt cheie pentru evoluția societății noastre, elevii mai dobândesc și alte beneficii: gândire critică (dezvoltarea abilității de analiză critică și riguroasă a informației ce îmbunătățeste capacitatea de rezolvare a problemelor și de sintetizare a informației complexe); maturitate mentală și emoțională (prin natura lor, dezbaterile implică expunerea la concepte și probleme complexe, abordate într-o manieră profesionistă și matură. Astfel, elevii învață să coopereze și să medieze conflicte, să ia în considerare opinii diferite și să își crească încrederea în sine); abilități academice (dezbaterea implică muncă de cercetare și expunerea la idei și concepte noi, elevii dobândind astfel control în procesul de învățare și înțeleg importanța continuării acestui proces de-a lungul vieții); succes în viitoarele cariere (încrederea în propriile idei, abilitățile de structurare a argumentelor, de diplomație, de muncă în echipă și de leadership asigură succesul în carieră a tuturor celor care se implică în această activitate). 

Membrii clubului, elevi din clasele IX-XII, pe lângă studiul individual și în echipă, se întâlnesc săptămânal, după programul școlar, cu profesorii coordonatori, Monica Ifrim și Daniela Pavel și își dedică încă două ore pentru “sportul minții”, dezbaterea academică: Apăscăriței Medeea (clasa a X-a A), Asofronie Simida (clasa a X-a G), Bejănaru Denis (clasa a IX-a E), Buhăianu Iasmina (clasa a IX-a E), Ciulei Sorana (clasa a IX-a D), Cărăușu Anamaria (clasa a IX-a D), Chițoi Sabina (clasa a IX-a B), Cozmolici Radu (clasa a X-a F), Galanton Robert (clasa a XI-a E), Ifrim Matei (clasa a IX-a D), Iftimie Mihai (clasa a XI-a D), Marian Aleodor (clasa a IX-a E), Julinschi Alexia (clasa a IX-a D), Maticiuc Sabina (clasa a IX-a E), Murariu Diana (clasa a IX-a D), Pintilie Maria (clasa a XI-a B), Pintilei Sara (clasa a IX-a D), Pohace Ioana (clasa a IX-a D), Popescu Ema (clasa a X-a A), Ruptașu Elisei (clasa a X-a E), Scrobaniță Denis (clasa a XI-a A), Simion Iuliana (clasa a XI-a D), Ștefan Dragoș (clasa a X-a D), Tănăselea Ștefana (clasa a IX-a D), Tărnăuceanu Maria (clasa a IX-a B), Viziteu Miruna (clasa a IX-a D).

Dacă dezbaterile academice schimbă sau nu destine, aflăm de la membrii clubului care ne împărtășesc din emoțiile și experiența de a face parte din echipa CNGG Debate.

Simion Iuliana: Practicând debate am găsit motivația de a cunoaște cât mai multe lucruri despre lumea în care trăiesc. Cu fiecare meci jucat, cu fiecare discurs alcătuit, am învățat să elaborez, să susțin și să-mi exprim curajos opiniile, am învățat să analizez și să sintetizez o informație, am învățat cum să lucrez în echipă și în același timp, am învățat să respect și argumentele celui cu care nu sunt de acord, interacționând cu opozantul într-un mod cât mai academic. Când mă gândesc la clubul de dezbateri din care fac parte, mă gândesc la locul în care, pe lângă faptul că am descoperit numeroase lucruri despre mine și ceea ce mă înconjoară, mi-am făcut prieteni foarte buni și am reușit să cunosc și o altă tipologie de profesori. Deși nu îmi predau vreo materie la clasa mea, doamnele profesoare Ifrim Monica si Pavel Daniela au reușit să îmi câștige o eternă admirație, să mă inspire și poate fără să-și dea seama, au contribuit într-o mare măsură la dezvoltarea mea personală. Au fost acolo fără prejudecăți atunci când am eșuat, m-au încurajat cu cele mai frumoase vorbe și sfaturi, m-au susținut și datorită dumnealor și celorlalți oameni dragi din viața mea, am căpătat mai multă încredere în mine și în propriile forțe, am reușit să găsesc tăria pentru a continua și am găsit siguranța că la nevoie, voi găsi mereu un sprijin, un confident și un sfătuitor de nădejde în oricare dintre dumnealor. Așadar, pot spune că la capitolul "Oameni minunați din viața mea" sunt extrem de norocoasă și de asemenea, extrem de recunoscătoare că mi s-a dat oportunitatea de a-i cunoaște. Nu regret nici măcar o secundă din timpul pe care l-am petrecut în cadrul clubului de dezbateri al liceului meu. Regret doar faptul că totul trece foarte repede și în curând voi fi nevoită să îmi iau la revedere de la locul și oamenii care mă fac atât de fericită. Viața de licean este extrem de frumoasă, dar în același timp extrem de scurtă și cu toții trebuie să profităm la maxim de fiecare clipă și oportunitate pe care o întâlnim pe parcursul acestor ani.

Tănăselea Ștefana: Pentru mine dezbaterea înseamnă familie și dezvoltare personală. Am fost foarte încântată de acest club încă de la primul meci demonstrativ și sunt până și în clipa de față. Am învățat că trebuie mereu să încerci lucruri noi și să nu spui “nu” niciodată. Mereu am spus “da” unui meci si fiecare meci își spune astăzi cuvântul. Clubul de dezbatere este pentru oricine. Nu există un singur tip de persoană potrivit pentru această activitate. Aici am învățat multe lucruri noi. Am cunoscut o mulțime de oameni minunați. Am acumulat și câteva amintiri într-un singur an. Un an care m-a schimbat ca și persoană, în bine. Doamnele profesoare, care se dedică total, te fac pur și simplu să ai mereu zâmbetul pe buze și să fii încrezător. Dacă ar fi să aleg să dau timpul înapoi când am auzit de acest club și de înscrieri, cu siguranță aș face aceeași alegere. Definiția dezbaterii sună cam așa: “Dezbaterea este un act de comunicare sau discuție în care două sau mai multe persoane se gândesc la unul sau mai multe subiecte și în care fiecare își expune ideile și își apără opiniile și interesele.” Pentru mine sună total altfel: dezbaterea este o experiență pe care orice licean ar trebui să o încerce. Cunoști oameni noi, legi prietenii, îți îmbogățești cultura generală și îți faci amintiri pe care cu siguranță nu o să le uiți niciodată. Ador clubul de dezbatere. Mereu așteptam cu drag ziua de joi în care aveam meciuri și ne întâlneam. Cred că acest club m-a făcut să nu îmi mai fie frică de experiența de licean și de boboc. Le sugerez tuturor viitorilor boboci și chiar și celor ce deja sunt la liceu să încerce această experiență minunată!

Ruptașu Elisei: Debate-ul te schimbă. La clubul nostru am realizat că a vorbi în fața unor persoane nu e chiar așa simplu. Avantajele de a merge la un club de dezbateri sunt numeroase, în special la mine, am învățat să vorbesc deschis cu anumite persoane și am învățat când să tac și când să vorbesc. De multe ori e mai bine să asculți până la capăt persoana cu care vorbești, astfel încât să o lași să termine ce are de spus. Debate-ul m-a ajutat să mă gândesc mai mult în legătură cu luarea deciziilor, și mai ales m-a ajutat să vorbesc liber și fără emoții în fața colegilor mei de liceu. Cu alte cuvinte, debate-ul te ajută să nu vorbești în zadar unei persoane care nu vrea să te asculte.

Julinschi Alexia: Clubul de dezbateri m-a ajutat să mă dezvolt, să nu îmi mai fie frică de a spune lucrurilor pe nume. Am întâlnit oameni frumoși cu care am creat legături speciale. Mulțumesc debate!

Pintilei Sara: Când mă gândesc la debate, simt o sumedenie de emoții . Pot simți cu adevărat că ceea ce gândesc și ceea ce transpun prin argumente este cu adevărat apreciat de alții. Nu este o simplă discuție, este puterea convingerii ce curge prin vene și la auzul vocii "puteți începe", te transformi într-un om ce are acum puterea de a convinge ce este drept și ce este greșit. Dezbaterile m-au motivat să caut adevărul, să fac mai multe cercetări, să învăț gândirea critică, să fiu mai logică și să transmit argumentele mele în mod inteligent. Lumea are nevoie de a auzi vocea tinerilor, gândirea noastră și ceea ce credem. Am o voce și vreau sa fie auzită de toți cei ce caută adevarul iar clubul de dezbateri mă ajută.

Ciulei Sorana: Am ales Clubul de dezbateri al liceului pentru a experimenta experiențe noi pe parcursul anilor de liceu. Datorită acestui club mi-am dezvoltat vocabularul și m-a ajutat să îmi dau seama că lucrul în echipă este foarte important și ajutător în viața de zi cu zi. Pe bobocii care vin din toamnă îi încurajez să nu rateze această experiență minunată care îi va ajuta pe parcursul vieții.

Pintilie Maria: A fi sau a nu fi...debater?... acesta este întrebarea și cu siguranță răspunsul acesteia vine prompt la fel ca intervențiile primite într-un meci de dezbateri și bineînțeles AFIRMATIV. Debate-ul mi-a schimbat radical viața...trăirile și emoțiile pe care le trăiește un debater nu se compara cu nimic altceva de pe această lume, e ceva unic. La început îmi era frică să-mi expun părerea în fața unei mulțimi sau să-mi fac vocea auzită...cu toate că-mi doream acest lucru. Atunci când am intrat în clubul de dezbateri al liceului, dorința mea a fost ca și îndeplinită. Am avut și încă am parte de mentori extraordinari și coechipieri pe măsură și asta a contat foarte mult. Debate-ul mă definește! Pornind de la evoluție personală, în modul de a vorbi și terminând cu o combinație de viață socială îmbunătățită și călătorii în locuri cum ar fi Piatra Neamț, Iași și nu numai pentru a dezbate idei și a întâlni oameni extraordinari, pot să spun că într-adevăr dezbaterile reprezintă o mare parte din viața mea. Am primit de nenumărate ori întrebarea "Merită să fii debater?"...bineînțeles că merită. Dezbaterile reprezintă o responsabilitate foarte mare, dar când ești pasionat și vrei să ajungi la performanță, această "responsabilitate" nu reprezintă o povară, ci e ca și cum ai intra într-un abis nesfârșit de sentimente și trăiri unice...un abis nesfârșit de cunoștințe, care în timp vor scoate ceea ce e mai bun și mai frumos din tine, cel puțin asta a făcut cu mine și sunt foarte recunoscătoare. Merită din plin, când ai atât de mulți oameni lângă tine, care te îndrumă și te încurajează, alături de care poți munci, te poți dezvolta și realiza lucruri mărețe. Oameni care au reușit să-mi șlefuiească diamantul gândirii, să-mi ofere pene din aripile lor că să pot avea puterea să zbor cât mai departe, să-mi lărgesc orizonturile și să-mi îndeplinesc toate visele...pentru care voi fi veșnic recunoscătoare! Mai mult, un debater știe să se exprime clar și coerent, știe cum să-și controleze emoțiile astfel încât să reușească să convingă, să impresioneze și să prioritizeze lucrurile în funcție de importanță pentru a se face înțeles cu adevărat, atât într-un simplu discurs de câteva minute dintr-un meci de dezbateri, cât și în viață. După cum a spus și Publilius Syrus "Dezbaterea este cel mai bun lucru al omenirii." Dezbaterea a reprezentat cel mai bun lucru și pentru mine, pentru formarea mea "profesională", cât și pentru formarea mea ca om.

Viziteu Miruna: Clubul de dezbateri este ca o poveste, pe care, dacă nu o citești nu știi cât poate fi de impresionantă sau nu știi la ce să te aștepți. La fel cum poveștile cu eroi ne dau speranțe că într-o zi o să ajungem și noi la fel de buni sau că până să ajungi la mari performanțe trebuie să începi de jos, așa și acest club, care te ajută să te ridici și să îți înfrângi fricile oferindu-ți posibilitatea de a întâlni persoane minunate, cât și îndrumători implicați. Ei bine, în acest caz sau mai bine spus în această poveste, clubul de debate este eroul celor care vor să se dezvolte, după cum spune și expresia „Niciodată nu știi până nu încerci și nu câștigi până nu riști".

Murariu Diana: Când am auzit prima dată de propunerea de a mă inscrie la dezbateri și de a vedea meciul demonstrativ, nu m-aș fi gândit niciodată că acest club ar putea să mă ajute atât de mult și să îmi creeze atâtea amintiri frumoase. Dezbaterile m-au ajutat să evoluez ca și persoană. Acum pot vorbi in public fără a avea emoții, pot înțelege mai bine un subiect găsind și părțile negative, dar și cele pozitive și pot avea mai multă încredere în mine pentru a vorbi in public. Doamnele profesoare mereu te vor încuraja și îți vor ridica încrederea în puterea ta de a fi mai bun, dar și moralul, văzându-le mereu cu zâmbetul pe buze. Atât ele cât și colegii te vor ajuta și te vor face să te simți mai bine. Este o experiență de care neapărat trebuie să ai parte, o experiență ce îți va crea prietenii și multe amintiri de neuitat de care te vei bucura, iar mai târziu sigur le vei simți lipsa. Îi îndemn pe toti bobocii să se înscrie la clubul de dezbareri academice al liceului pentru că sigur nu veți regreta.

Scrobaniță Denis: Am fost întrebați dacă am putea contura o impresie despre clubul de dezbateri și cum ne afectează viața de licean, dar în schimb aș dori să prezint schimbarea unui om timid, cu puțin curaj și ce prezenta cel mai greu obstacol dintre toate, tracul. Am evitat să mă alătur clubului de dezbatere în primul meu an de liceu din cauze evidente, fapt ce îl regret, pentru că și un singur an de dezbateri poate schimba totul. În următorul an mă găseam în fața unui public, probabil mai speriat de mine decât eu de el, cu un discurs la care am petrecut câteva ore bune. Aș dori să pot spune că în momentul acela am fost dezlegat de toate obstacolele, mi-am aruncat foile pe care mi-am scris discursul și până la finalul lui au căzut lin timp de 4 minute și 27 de secunde dansând pe Frank Sinatra, dar nu a fost așa, chiar deloc. Totuși am realizat că pot progresa, forma mea, cea pe care am prezentat-o publicului, nu era nici pe departe ceea ce voiam să fiu. Următorul an îmi încheiam discursul cu o glumă seacă în timp ce primeam semne de apreciere din partea doamnelor profesoare. Unde încerc să ajung este la un lucru pe care l-am învățat si pe care o să îl spun mereu: dacă te consideri un bun orator și nu prezinți frică față de public, atunci te invit în clubul de dezbateri, dacă te consideri un om timid și nu te vezi spunând un discurs prea devreme, atunci îți recomand din toată inima să te alături nu clubului de dezbateri, ci familiei care se va forma în cadrul lui, pentru că evoluând acolo te vei simți ca acasă.

Vă îndemnăm să fiți autentici cu discursurile voastre și să formați structuri care să-i inspire să acționeze pe cei care vă ascultă. (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

ghica005ghica001ghica002ghica003ghica004ghica006ghica007ghica008ghica009ghica010ghica011ghica012ghica013ghica014ghica015ghica016ghica017ghica018ghica019ghica020ghica021ghica022ghica023ghica024ghica025ghica026ghica027ghica028ghica029ghica030ghica031ghica032ghica033ghica034ghica035ghica036ghica037ghica038ghica039ghica040ghica041ghica042ghica043ghica044ghica045ghica046ghica047ghica048ghica049ghica050ghica051ghica052ghica053ghica054ghica055ghica056ghica057ghica058ghica059ghica060
DorohoiNews.ro, 26-06-2020

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro