Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Muha

Povestea începe în anul 1985, când l-am întâlnit la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț pe tânărul Constantin Muha.

Originar din ținutul sfinților, al poeților, muzicienilor și pictorilor - Botoșani, venise la Mănăstirea Neamț dând glas unei lăuntrice chemări. Trecuse prin exigențele de atunci ale examenului la singura școală de teologie din Moldova, unde numărul pe un loc al celor care sperau să devină elevi era de vreo 30, iar exigența promovării era aprigă.

Provenea dintr-o familie credincioasă, iar mătușa lui, stavrofora Iulia Aramă, era de multă vreme stareța cunoscutei Mănăstiri Dragomirna. La umbra ctitoriei Mitropolitului Anastasie Crimca, Costel își petrecuse multe vacanțe, așa că venirea la Seminar a fost mai întâi o bucurie personală și apoi una a familiei. Era familiarizat cu termenii bisericești, cu muzica și tipicul, astfel încât i-a fost ușor să aprofundeze în anii de Seminar cunoștințele de teologie ale învățăturii de credință dobândite de timpuriu.

Mi-l amintesc, în pofida anilor mulți care au trecut, ca pe un om inimos, vesel, prietenos și bun coleg, nu doar pentru cei din clasa lui, ci pentru întregul Seminar, întrucât cele cinci clase ale școlii constituiau o familie, într-un loc în care elevii nu mergeau la casa părintească vreme îndelungată. În clasa lui, coordonată de părintele profesor Teoctist Caia, Constantin Muha s-a distins prin disponibilitatea oferită colegilor și cred că a înțeles încă de pe atunci valoarea prieteniei. Doi dintre colegii lui de clasă slujesc în prezent departe de țară, în Statele Unite ale Americii, iar altul, Adrian Nechifor, care avea și el inimă bună, săritor și jertfelnic, a trecut din lumea aceasta în plină tinerețe și afirmare.

În primele zile ale anului 1990, șoptiri neprietenoase s-au adresat și elevilor Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. Au fost în zilele acelea rătăciri și cuvinte care s-au spus la supărare, chiar dacă ar fi avut temei, cum se întâmplă când apele repezi și învolburate lovesc (nimicesc) totul în calea lor.

La Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași ne întâlneam în fiecare zi, la biserică, la cursuri și cu alte prilejuri. Avea același optimism, la care s-au adăugat între timp chemarea și dragostea pentru muzică. Cânta la Sfânta Liturghie împreună cu alți iubitori ai psaltichiei, dar și ai muzicii corale. Vocea lui înaltă și cultivată nu putea fi trecută cu vederea. Era apreciat încă de pe atunci și interpreta diferite fragmente muzicale solo. S-a specializat în anii următori și a fost model pentru ucenicii mai tineri.

După ce s-a căsătorit, a fost hirotonit, ocupând de tânăr Catedra de Muzică și funcția de director al Seminarului Teologic din Dorohoi, până în vara anului 2020.

Într-un anumit fel a rectitorit această școală de teologie, iar numele lui s-a înscris în istoria Seminarului, alături de preotul Dumitru Furtună, cărturar și om al duhului, care împlinise aceeaşi misiune în urmă cu un veac. Îmi amintesc că a preluat conducerea școlii de la preotul Mihai Toma, fost protopop de Dorohoi.

Am fost împreună călător cu părintele Constantin Muha în Țara Sfântă, când Patriarhia Ierusalimului a hotărât proclamarea canonizării Sfântului Ioan Iacob în ianuarie 2016, la mulți ani după ce Biserica Ortodoxă Română împlinise acest lucru (1992). Printre participanții la evenimentul atât de important al Bisericii noastre, părintele Constantin Muha a făcut parte din delegația cinstitoare a Sfântului nostru conațional. Păstrase același entuziasm, deși anii trecuseră oarecum, avea aceeași bucurie a slujirii, a cântării și a călătoriei pe urmele pașilor Domnului. Am slujit la Sfânta Liturghie, am fost primiți în audiență de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și al întregii Palestine, și, deși nu am avut la dispoziție foarte mult timp, ne-am închinat în mare parte la locurile importante ale vieții și activității Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu prilejul marilor sărbători ale Nașterii Domnului și Învierii, la zile pe care le considerăm ca fiind ale noastre, mesajul părintelui Constantin Muha nu întârzia să apară. Nu știu cum ținea minte atâtea amănunte, pentru a oferi bucurie altora. Era, și din acest punct de vedere, deosebit de atent.

Așa cum îi stă bine unui preot care își înțelege misiunea, părintele Constantin Muha s-a legat de ținutul slujirii sale, Dorohoi, și a pus mult suflet pentru Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” și în general pentru locul unde a trăit şi a activat vreme îndelungată.

A împlinit douăzeci și cinci de ani de slujire ca profesor și director al Seminarului din Dorohoi și tot atâția ani de preoție, pastorație, dăruire, sârguință și misiune pe care îi simțeam neîncheiați... Dar neștiute sunt căile Domnului…

Îmi aduc aminte de cuvintele Mântuitorului: „Sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu” (Marcu 9, 1).

Moartea nu desparte rudeniile, colegii, prietenii și cunoscuții de cei care pleacă! (Autor: Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor)

Sursa: ziarullumina.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

Muha
DorohoiNews.ro, 25-10-2020

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

26.10.2020 la 08:41

Foarte frumos! O frumoasa caracterizare a unui om, suflet, caracter, ce nu va pieri din mijlocul nostru. Ce consider eu ca este cu adevarat pacat, personalitati ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Mitropolitul Moldovei, iata, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si multi altii (trecerea parintelui Muha, in caz ca multi nu stiu, a fost mult mediatizata, au aparut reportaje pe toate canalele de mass-media, in mai toate publicatiile), il regreta si ii aduc omagii, ii elogiaza felul de a fi, modul in care si-a lasat amprenta asupra multora dintre noi, daca nu asupra tuturor. Asta, venind din partea unor oameni, cum am mai spus, importanti. Ce fac semenii sai din Dorohoi? Propun, si sper sa fiu luat in serios, pentru ca este datoria noastra, ca dorohoieni, sa ne cinstim valorile locale, deci - propun acordarea, chiar daca este mult prea tarziu, titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Dorohoi, parintelui Constantin Muha, pentru deosebita implicare in viata, promovarea, infrumusetarea acestuia, situandu-se intre personalitatile care au marcat istoria noastra, a Dorohoiului. Stiu ca unii vor rade, poate, auzind o asa propunere. Asta spune tot despre ei. Un asemenea om se naste rar, si trebuie apreciat. Daca nu a fost demn de apreciere cat a fost, macar acum, cand nu mai este fizic printre noi, sa-i aratam ca totusi stim sa oferim respect si pretuire unui om care chiar ramane de neinlocuit, in viata noastra, ca si comunitate. Cati dintre noi l-am cunoscut, stimat si apreciat, avem datoria morala sa sustinem recunoasterea meritelor sale. Va invit sa sustineti acordarea titlului de Cetatean de Onoare, parintelui Constantin Muha, asa cum se cuvine, intrucat mesajele noastre de condoleante nu sunt de ajuns!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro