Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Poliția internetului

Cum să te păzești de viruși pe internet. Acesta va fi obiectivul nou-înființatului Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, care, printre altele, își propune să-i educe pe internauți.

În urmă cu câteva zile, ministrul comunicațiilor, Valerian Vreme, vorbea despre existența unui Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, dar și a unui grup de lucru care trebuie să pună la punct o strategie de securitate cibernetică. Sunt denumiri oarecum „pompoase“ pentru ceea ce ar urma să fie un fel de „Poliție a internetului“. Astfel de centre există în toate țările membre UE, cu excepția Bulgariei, dar și a României, unde CERT-RO (Romanian Computer Emergency Response Team) nu este, deocamdată, complet funcțional din cauza unor lacune legislative.

„În cazul unui incident informatic, un astfel de centru adună «cunoaștere», vede exact modul în care se manifestă un anumit tip de amenințare, și nu cele exclusiv informatice, ci și probleme generate de anumite echipamente“, explică Răzvan Gavrilă, expert în cadrul CERT-RO. Altfel spus, scopul centrului este de a educa utilizatorii de calculatoare, astfel încât navigarea pe internet să fie cât mai sigură.
„Această componentă, de educare, este gratuită, pentru că este de interes național, am putea spune, ca rețelele să fie sigure, pentru că astfel oamenii vor dobândi încredere și vor putea genera o creștere a comerțului digital, de exemplu“, arată el. În plus, centrele din Europa mai asigură și o serie de serivicii contra-cost pentru diferite entități, precum realizarea unor anumite analize sau studii.
În România, la CERT-RO lucrează, deocamdată, trei angajați. Activitatea este, pentru moment, la „ralanti“, după cum spune Gavrilă, întrucât hotărârea de guvern care va reglementa activitatea instituției nu a fost încă adoptată. În funcție de prevederile acesteia, centrul ar putea primi atribuții care le-ar putea permite angajaților, de exemplu, să fie mai proactivi în relația cu furnizorii de internet și să le semnaleze acestora eventualele probleme din rețeaua lor, poate chiar la cererea acestora. Asta pentru că sesizările pe care angajații centrului le primesc acum semnalează existența unor viruși sau atacuri de tip phishing.

Piratarea, veriga slabă a securității
„Acum, activitatea este exclusiv de colectare și interfațare între anumite entități pe o serie de alerte pe care le primim“, explică Răzvan Gavrilă.
„Vorbim în special de instituții de stat și furnizori de servicii de internet. Când primim o alertă că ar exista un anumit tip de amenințare, dacă este vorba de criminalitate, precum phishing-ul, anunțăm autoritățile care trebuie să se ocupe de caz. De asemenea, încercăm să trimitem informații despre ultimele amenințări care apar în mediul cibernetic“, explică el. Alertele pot fi generate automat, dar cele mai multe sunt sesizări punctuale, trimise pe mail, și vizează, de exemplu, și existența unor troieni care generează trafic suplimentar pe rețea și îngreunează activitatea utilizatorilor.
„La noi, cele mai multe probleme sunt generate de folosirea programelor piratate. Foarte mulți oameni folosesc produse Microsoft fără licență, nu-și fac update-uri. Astfel, unele probleme care erau critice în 2008 – 2009, dar au fost ulterior rezolvate de patch-uri emise de Microsoft, sunt în continuare prezente pe foarte multe calculatoare pentru că oamenii nu își fac update la Windows“, explică el.

Cu cât mai atenți, cu atât mai siguri
Când va fi complet operațională, instituția ar putea avea, în opinia lui Răzvan Gavrilă, între zece și 15 angajați, iar dacă va avea și atribuții de cercetare, în jur de 30 de angajați. Pentru moment, CERT-RO funcționează în subordinea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI). „Dacă vă uitați la activitatea CERT-urilor cu tradiție din Europa veți vedea că, aparent, activitatea lor nu este spectaculoasă din punct de vedere tehnic. Buletinele informative pe care ei le fac încearcă să învețe oamenii să nu se mai lase păcăliți de anumite fraude, în special pe partea de inginerie socială: primești un mail că ai câștigat un premiu, trimiți un SMS la un număr dat de ei. Dar nimic nu e gratis pe internet“, conchide Gavrilă.

Sfaturi pentru companii

Recrutare. Oamenii care se ocupă de securitate trebuie selectați cu multă atenție. Trebuie să aibă experiență, iar referințele lor trebuie verificate. „Există un tip de sindrom voyerist în multe companii, apare un sentiment de Dumnezeu când poți citi mailurile altora. Trebuie atent supravegheați și trebuie să existe o persoană care să facă un audit al activității lor“, explică Gavrilă.
Resurse. Trebuie să existe un raport între necesitățile businessului și cele de securitate. „Dacă ai active care valorează 10.000 de euro, nu are rost să îți cumperi soluții de securitate care costă 200.000 de euro. Și trebuie să ai grijă ca măsurile de securitate să nu îngreuneze prea mult munca angajaților. Pontajul pe cartele al oamenilor de vânzări îi poate determina să stea mai mult în birou decât pe teren, la întâlniri“, exemplifică el.
Reguli. Administratorul de rețea trebuie să se asigure că toți utilizatorii respectă regulile de bază.

Sfaturi pentru utilizatori
Update-uri. Niciodată să nu lăsați calculatorul fără update-uri făcute, mai ales la software-urile care sunt extrem de populare, precum Adobe Reader, Windows, Office.
Antivirus. Mulți oameni au senzația că sunt pricepuți, că nu dau click pe orice. Există destul de multe amenințări care se instalează fără să faci nimic, fără să dai click pe niciun link, așa că un antivirus este absolut necesar.
Firewall-ul trebuie să fie activat. Dacă respectați aceste trei reguli, 90% din amenințări sunt evitate. (DorohoiNews.ro)
 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

Poliția internetului
DorohoiNews.ro, 30-04-2011

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

30.04.2011 la 10:33

mai folositi si voi linux:P

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Discuţie între doi colegi:
- Ai auzit? A murit şeful!
- Da! Şi mă tot întreb cine a mai murit odată cu el.
- De ce?
- Păi, scria în anunţ că „odată cu el a murit unul dintre cei mai capabili angajaţi ai companiei noastre”.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

SC angajează șofer categoria C+E

SC angajează șofer categoria C+E
SC din Dorohoi angajează șofer categoria C+E. Relații la telefon: 0745182610

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin
SC SABCO-S SRL din Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin. Detalii la telefon 0745182610 ...

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare
SC SABCO-S SRL din Dorohoi scoate pentru angajare un post de operator facturare. Detalii la telefon: ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro