Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Lansare de carte la Dorohoi_10

Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi a găzduit în seara zilei de vineri, 13 iunie 2014, o seară culturală, cu lansare de carte.

Manifestarea care s-a desfășurat începând cu ora 19:00 Clubul Copiilor Dorohoi, la ceas de seară, au avut parte și de prezența deosebită a tinerilor, copiilor și iubitorilor de literatură.

Dorohoiul a găzduit un eveniment cultural de o valoare aparte și cu profunde semnificații pentru toți iubitorii de literatură, pentru toți iubitorii de carte și anume lansarea a doua volume.

Primul este un volum de poezie, „Galeria de nostalgii”, având ca autor pe Mariana Adăscăliței. Acesta este un volum care se adresează mai mult rememorării anilor de copilărie, rememorării familiei dumneaei și în acest sens Mariana Adăscăliței notează: „AMINTIRILE. Există ceva foarte precis în amintiri. Îți poți aduce aminte de începutul școlii, să te vezi foarte limpede, ducându-te frumos îmbrăcată cu un buchet de flori sau de speranțe, spre porțile nevăzute ale unui caiet. Toată lumea are genul acesta de amintiri.”

În acest sens autoarea evocă imagini ale satului, imagini ale copilăriei, poezia are parfum și este suavă prin simplitate dar în același timp prin forța pe care o pune autoarea acestui volum în a face portrete, imagini pivot ale persoanelor dragi, ale locurilor natale. La toate acestea se adaugă și faptul că Mariana Adăscăliței descrie natura, descrie locurile din zona Cordărenilor, acolo unde s-a născut, aducând în atenție aici și faptul că este una dintre întemeietoarele Ansamblului de datini și obiceiuri „Cordăreanca”, o formație bine cunoscută, redutabilă în multe competiții artistice, concursuri, festivaluri. Remarcăm de asemenea faptul că autoarea are multe prezențe în revistele „Vorniceneanul”, „Luceafărul” și „Dor de Dor”. Recent aceasta a obținut premiul al II-lea la Concursul Național de Poezie, Proză, Critică literară, Epigramă, Pictură, și Fotografie Botoșani, iar în anul 2013 revista „Dor de Dor” i-a acordat „Premiul pentru originalitatea versului clasic românesc.”.

„Această lansare de carte a fost practic o întâlnire cu prietenii, o emoție constructivă, o dorință de a munci și de a lucra în continuare poezie, un imbold și o șansă de a cunoaște oamenii și de a afla părerile lor.”, a declarat pentru Dorohoi News, autorul Mariana Adăscăliței.

Cartea se bucură de o ilustrație aparte ce aparține cunoscutului artist plastic Valerian Țopa. De asemenea semnalez faptul că multe din poezii sunt cu dedicație, autoarea adresând adevărate mesaje personalizate prin versurile la care am făcut referire, copiilor, familiei, de la care a avut un sprijin deosebit. Strâns legat de tematica poeziei promovată de Mariana Adăscăliței, o carte extrem de singulară în peisajul publicistic dorohoian, este cel de-al doilea volum la care am făcut trimitere.

Cel de-al doilea volum este a lui Constantin Haisuc, „Oieritul din satul Vorniceni”, o carte prefațată de Angela Paveliuc-Olaru, cunoscut etnograf, profesor doctor, specialist cu o contribuție aparte a ceea ce înseamnă tezaurul folcloric zonal. În această prefață remarcă următoarele: „Studiul se citește ușor reușind să-ți capteze atenția până la sfârșit. Așa poți cunoaște în amănunt date esențiale referitoare la comuna Vorniceni… urmărindu-se creșterea oilor cronologic, folosind în acest scop o bibliografie bine aleasă…”.

Cartea conține câteva poezioare de o sensibilitate rară, cu fotografii executate cu multă acuratețe, cu o calitate tipografică desăvârșită. Cartea se constituie și într-un volum monografic, are și valoare de document, ea făcând multe popasuri la tot ce înseamnă această muncă istovitoare dar plină de satisfacții care este munca oieritului, invită la cunoașterea stânii, cheamă la a înțelege ce înseamnă anul pastoral și care sunt etapele acestuia, promovează costume specifice din partea locului, cheamă cititorul în a cunoaște și anumite rețete culinare specifice unei stâni, dar mai ales aduce în prim plan figuri de oameni care au îndrăgit până la maximul sacrificiu și care și-au dăruit viața pentru a face ca această muncă, această activitate să dăinuie.

„În cartea Marianei Adăscăliței și în cartea mea am dorit foarte mult să aducem aici în Dorohoi obiceiurile din comunele noastre și să demonstrăm celor tineri că pot să se inspire din orice pentru a scrie.”, a declarat pentru Dorohoi News, autorul Constantin Haisuc.

Pe ansamblu evenimentul a fost și ca o mișcare de rezistență în a chema locuitorii și din municipiul Dorohoi și din împrejurimi, din cele două comune, semnalând în acest sens și prezența primarilor comunelor Cordăreni și Vorniceni, a unor directori coordonatori, a unor oameni de cultură din municipiul Dorohoi și prezența reprezentantului revistei „Vatra Românească”, Paul Mircea Iordache și directoarei editurii GEEA, Elena Condrei.

„Se constituie întregul eveniment într-un început de mișcare de rezistență în apărarea tradițiilor, în conservarea a unor preocupări din partea locului dar ai ales cunoașterea a două comune care sunt extrem de atractive. Apreciez în final faptul că evenimentul găzduit de Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi grație generozității directului Marcel Dupu și a directoarei clubului, Irina Miron. Evenimentul se vrea continuat, se vrea o prelungire, citând aici trimiterea făcută de profesorul Marcel Dupu că totul s-a sintetizat într-o manifestare culturală de proporții pentru dorohoieni. Cu o asistență numeroasă, cu persoane care au manifestat cu adevărat apetit pentru lectură, consider că asemenea întâlniri, gen lansări de carte, se pot constitui în evenimente majore pentru viața culturală dorohoiană. Dorohoiul a fost astăzi „Dorohoiul din cer”, pentru a prelua un pasaj cunoscut de o parte din dorohoieni, aparținând scriitorului Valerian Țopa și pe ansamblu întâlnirea a avut farmec, a avut culoare, a fost captivantă și purtătoare de mesaj.”, a declarat pentru Dorohoi News, publicistul Corneliu Drescanu.

Autor: DorohoiNews.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Lansare de carte la Dorohoi_10Lansare de carte la Dorohoi_01Lansare de carte la Dorohoi_02Lansare de carte la Dorohoi_03Lansare de carte la Dorohoi_04Lansare de carte la Dorohoi_05Lansare de carte la Dorohoi_06Lansare de carte la Dorohoi_07Lansare de carte la Dorohoi_08Lansare de carte la Dorohoi_09Lansare de carte la Dorohoi_11Lansare de carte la Dorohoi_12Lansare de carte la Dorohoi_13Lansare de carte la Dorohoi_14Lansare de carte la Dorohoi_15Lansare de carte la Dorohoi_16Lansare de carte la Dorohoi_17Lansare de carte la Dorohoi_18Lansare de carte la Dorohoi_19Lansare de carte la Dorohoi_20Lansare de carte la Dorohoi_21Lansare de carte la Dorohoi_22Lansare de carte la Dorohoi_23Lansare de carte la Dorohoi_24Lansare de carte la Dorohoi_25Lansare de carte la Dorohoi_26Lansare de carte la Dorohoi_27Lansare de carte la Dorohoi_28Lansare de carte la Dorohoi_29Lansare de carte la Dorohoi_30
DorohoiNews.ro, 14-06-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar
Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și pizzar. Relații la telefon: 0747677372

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând teren intravilan, ideal pentru construcție

Vând teren intravilan, ideal pentru construcție
Vind teren intravilan în suprafață de 2500 mp cu deschidere de 20 metri la drum asfaltat, ideal ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro