Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

casa Tomaziu-posta

După absolvirea Facultății de Drept a Universității „Al.I. Cuza” din Iași în anul 1880, proaspătul avocat Gheorghe Gh. Burghele a considerat ca un gest de onoare reîntoarcerea în localitatea din care plecase și care îi plătise studiile universitare. Doar după câțiva ani a fost ales consilier județean aducându-și o însemnată contribuție la dezvoltarea Dorohoiului.

Gheorghe Gh. Burghele a dost deputat și senator, primar ales în două legislaturi, calități în care a luat hotărâri ale căror urme benefice se văd și astăzi.

Datorită propunerii lui, încă din anul 1891, toate școlile din oraș au primit un nume. O altă inițiativă importanta a avocatului Gheorghe Gh. Burghele a fost înființarea filialei dorohoiene a Ateneului Român. Acest Ateneu a fost un adevărat izvor de cultură în orașul nostru, a fost un cadru propice de educație spirituală pentru tineret. În acțiunie Ateneului au fost cooptați toți intelectualii dorohoieni, iar Gheorghe Gh. Burghele, cu prestanța-i bine cunoscută, a invitat diferite personalitîți românești să conferențieze la Dorohoi cu care prilej sălile erau arhipline. Neobositul avocat, în funcțiile deținute a înființat școli, un mijloc important de emancipare a orașului. De asemenea a dăruit mare parte din averea sa societăților de binefacere. A călătorit în multe țări europene acumulând idei democrate, alcătuindu-și o vastă bibliotecă. Numeroase cărți din biblioteca sa le-a dăruit școlilor. În plus, a contribuit financiar la editarea de cărți și ziare - considerând că acestea sunt un mijloc important în emanciparea dorohoienilor. În același timp a inaugurat busturi ale marilor personalități naționale și multe alte acțiuni filantropice. Datorită lui Gheorghe Gh. Burghele orașul Dorohoi a devenit un punct de reper în cultura românească, un nume rostit cu cinste pe harta țării. Orașul nostru îi datorează mult acestui OM în drumul spre emancipare.

Mergând pe firul istoriei locale, după avocatul Gheorghe Gh. Burghele au urmat la conducerea orașului și alți buni gospodari. Amintim aici pe avocatul Constantin Cuparencu ales în două legislaturi și Ștefan Scriban care au contribuit la înfrumusețarea orașului nostru prin reparare de străzi, sădirea pomilor de-a lungul străzilor și în parcuri și, cea mai importantă acțiune benefică dorohoienilor, alimentarea cu apă potabilă.De asemenea, Constantin Cuparencu, prin testament, a donat orașului locuința sa cu condiția de a fi amenajată ca muzeu. Era o vilă superbă, cu încăperi multiple și ar fi făcut cinste Dorohoiului. A fost distrusă nu de comuniști ci ... după 1989 cu nonșalanță și dispreț pentru tezaurul orașului nostru.

Nu putem trece peste numele avocatului Constantin Andrei, ofițer în rezervă și ales primar în anul 1913. A decedat pe front în anul 1916 la Alsofancsal înscriindu-și numele în cartea marilor eroi ai orașului nostru. De asemenea, notăm numele avocatului Ștefan Scriban, primar ales în două legislaturi, care a contribuit la îmbogățirea bazei materiale a școlilor dorohoiene, a participat ca ofițer la primul război mondial fiind decorat pentru meritele sale deosebite.

Ne oprim la avocatul Gheorghe Tomaziu, ales primar al Dorohoiului între anii 1923-1925. Remarcăm contribuția primăriei de sub conducerea sa la îmbunătățirea și diversificarea învățământului din oraș, mai ales înființarea Liceului de fete „Regina Maria” și a Seminaruluui Ortodox „Pimen Mitropolitul”. Avocatul Gheorghe Tomaziu a făcut parte din pleiada de membri fondatori ai Ateneului Român din Dorohoi. Lui îi datorăm înființarea parcului de la gară, un loc mirific în care se odihneau cei ce așteptau trenuri în gară. La 25 iunie 1925 a fost inaugurată Biblioteca Populară Comunală pe strada Carmen Sylva nr. 57, festivitate la care au fost invitate toate „notabilitățile” orașului, în frunte cu primarul și cei 10 consilieri care sprijiniseră inițiativa. Adăugăm aici și contribuția lui Gheorghe Gh. Burghele care a donat respectivei biblioteci 189 cărți 71 reviste și 50 de ziare din diferite perioade. Bibliotecar onorific era ... avocatul N. Calcântraur. Gheorghe Tomaziu a fost ales și deputat în parlmentul țării. Clădirea în care a locuit de pe strada Justiției, după plecarea sa la Iași, a fost cumpărată de Poșta Română și a fost un sediu remarcabil al poștei dorohoiene până la 9 decembrie 2019 când s-a mutat pe strada Grigore Ghica într-o locație insignifiantă.

În anii 1929-1930, primarul orașului Constantin Vereanu a pus piatra fundamentală a pieții comerciale dorohoiene, piață care există și astăzi și care, prin amenajările și înfrumusețările ei recente, constituie una din mândriile orașului nostru.

Până în anul 1945 au exercitat funcția de primar dorohoieni deosebiți cu mult simț gospodăresc, animați de dorința de a da o față modernă orașului, de a îmbunătăți condițiile de trai ai locuitorilor lui. Dintre ei amintim pe Gheorghe Florescu (1927-1929), Victor Dumitriu (1930-1931), Haralambie Berijan (1935-1937), Aurel Bantaș (1933- 1939), colonelul Anghel Tațomir (1939-1940), colonelul Ion Barcan (1941), maiorul Constantin Gălușcă (1944-1945). Dintre evenimente ne reține atenția anul 1935 când minunatul parc Aurora, ctitorit la inițiativa primarului Gheorghe Marcu, a fost distrus de un puternic incendiu care a cuprins și clădirile aflate în spatele acestui parc. Parcul, considerat unul din cele mai frumoase din Moldova, a fost refăcut, dar clădirile, precum cazinoul, nu s-au mai reabilitat. De asemenea, anul 1936 se remarcă prin acțiunea primăriei de construire a cochetului pavilion din parcul mic situat în vecinătatea Băncii Naționale, pavilion închiriat familiei Moraschi, familie în care s-a născut renumita sculptoriță Silvia Oniță. (va urma) prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani

PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

casa Tomaziu-postacasa burgheleaparc  fa
DorohoiNews.ro, 30-12-2019

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Pacientul înainte de operație:
- Care sunt șansele?
- Domnule, am făcut operația asta deja de peste 30 de ori!
- Atunci pot să stau liniștit...
- Normal, odată și odată tot trebuie să reușească!



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Societate comercială din Dorohoi angajează muncitor (bărbat) pentru ambalare. Vezi detalii!

Societate comercială din Dorohoi angajează muncitor (bărbat) pentru ambalare. Vezi detalii!
Societate comercială din Dorohoi angajează muncitor (bărbat) pentru lucru pe instalație de preparare ...

SC din Dorohoi angajează barman și ospătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează barman și ospătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează barman și ospătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

„Atelier Alarme” Dorohoi angajează personal. Vezi detalii!

„Atelier Alarme” Dorohoi angajează personal. Vezi detalii!
„Atelier Alarme” Dorohoi angajează ajutor de electrician / electrician curenti slabi / tehnician ...

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar
Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și pizzar. Relații la telefon: 0747677372

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând casă și teren în Dorohoi, strada Ardeal

Vând casă și teren în Dorohoi, strada Ardeal
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro