Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Marius Petrescu continuă să ne ofere alte surprize ale pasiunii sale pentru arta fotografică. Recent a participat şi a obţinut o menţiune la Concursul naţional de imagini-document, IPOSTAZE ETNOGRAFICE, ediţia a VII-a, 3 – 4 noiembrie 2016, care a fost organizat de Serviciul cercetare, conservare şi valorificare a tradiţiei populare a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi.
Secţiunea la care a participat cu 5 fotografii digitale a avut ca temă „Elemente de arhitectură tradiţională“ şi urmărea reprezentarea de sate, case, locuri, decoruri tradiţionale. La această secţiune au mai participat concurenţi din Oradea, Maramureş, Miercurea Ciuc, Târgu-Jiu şi Piteşti.
Marius Petrescu şi-a ales satul Ibăneşti, fiind impresionat şi contrariat în acelaşi timp de casele cândva arătoase, înşirate pe marginea drumului şi aflate acum în nepăsare sau părăsite odată cu plecarea proprietarilor din această lume, ori obligaţi de nevoi să caute ceva de muncă în străinătate. Însoţit de Corneliu Drescanu şi Octavian Vitcu, doi intelectuali din comună, ei însişi pasionaţi prin scris de cunoaşterea şi promovarea frumuseţii tradiţionale a satului românesc, Marius Petrescu încearcă să afle de la aceştia ce trebuie făcut ca imaginea idilică a satului de altădată să nu dispară din memoria noastră şi a celor care vin după noi. Hotărăsc să ceară voie bătrânei Aurelia Racu să-i facă o vizită, casa acesteia fiind un model de păstrare a tradiţiei.
Totul este original, modest, firesc pentru casa micuţă şi plină de fel de fel de ţesături. Camera e destul de joasă, iar tavanul aproape că le mângâie creştetul cu văruiala curată şi deschisă la culoare, pentru a păstra lumina. A urmat apoi o vizită la o altă casă… cu alte detalii tradiţionale, care aşteptau să fie fotografiate.
La plecare, pe uliţa îngustă a satului a surprins cu obiectivul aparatului de fotografiat o fântână, desprinsă, parcă, dintr-un peisaj de poveste, în care albul imaculat al zăpezii contrasta cu lemnul din care era construită.
Cum să nu te întrebi dacă nu cumva aceasta mare comoară a tradiţiei populare este lăsată în unele sate pradă nepăsării şi a dispariţiei ? Constrânşi de convenţiile prezentului, uităm de tradiţie, dar Marius Petrescu, prin fotografiile sale, dincolo de desfătarea privirii, ne trezeşte stări sufleteşti surprinzătoare şi reacţii ale minţii privind obligaţia de a aduce comorile populare mai aproape de noi.
„Oricine are un aparat de fotografiat poate promova zona noastră sporindu-ne capacitatea de percepţie a frumosului şi a utilului“ – afirmă acesta. Am încercat să-l felicit pe Marius Petrescu, dar, modest ca de obicei, mi-a răspuns că nu el trebuie lăudat, ci strădania acestor oameni simpli care fac viabile tradiţia şi obiceiurile românilor. (Vasile D. Coţofrei)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.