Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

asigurarea-locuintei

Cutremurele din ultima perioada, dar si inundatiile din aceasta toamna arata, inca o data, cat de importante sunt asigurarile pentru locuinte. Si daca romanii nu prea s-au inghesuit in prima parte a anului sa-si protejeze casele, in ultimele luni din acest an par sa fi constientizat care sunt riscurile.

Probabil ca seismul care a zguduit Bucurestiul sambata noaptea i-a facut pe multi sa se gandeasca la asigurarea locuintelor si a bunurilor din ele. Cutremurul din zona Vrancea, cu magnitudine de 5,5, a fost cel mai puternic din ultimii patru ani, dupa cel de magnitudine 5,7 produs la 25 aprilie 2009, a declarat la Realitatea TV Mircea Radulian, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului.Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs 6 cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade.

De asemenea, in zona seismica Galati a avut loc o secventa de 187 evenimente seismice, in intervalul 23 septembrie – 5 octombrie 2013, cu magnitudinea ML cuprinsa intre 0.5 si 3.9, conform Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Dintre acestea peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade si s-a produs pe 29 septembrie.

Judetul Galati nu a fost ocolit nici de inundatii in aceasta toamna, mii de persoane fiind evacuate din calea apelor.

Mai multe locuinte asigurate pana la finalul anului

„In principiu, ne asteptam ca numarul locuintelor asigurate sa creasca si, in functie de solutiile pe care le vor genera asiguratorii emitenti de polite facultative s-ar putea inregistra si o crestere a subscrierilor din vanzari de polite obligatorii si facultative, cumulat”, au declarat pentru DailyBusiness.ro oficialii Allianz-Tiriac Asigurari.

La randul sau, Adrian Marin, CEO-ul Generali Romania, a aratat ca la finele anului 2012, 43% din locuinte erau asigurate printr-o polita obligatorie sau una facultativa. „Speram ca gradul de cuprindere in asigurare sa ajunga la finele anului 2014 la macar 50%, dat fiind ca, acum, pot distribui asigurari PAD si companiile de asigurari care sunt autorizate sa vanda asigurari facultative”, a spus el.

„Cu siguranta, vom asista la o crestere a politelor PAD, impulsionata de modificarile aduse legii 260/2008, insa, probabil ca, nu se va ajunge la nivelul din 2011 cand erau peste 800.000 de case asigurate obligatoriu. Pe piata asigurarilor facultative de locuinte, raportat la anul 2012, se va inregistra o usoara crestere de o cifra datorata, in special, subscrierilor realizate inainte de introducerea noilor modificari din luna iulie”, a spus Marin.

Acesta a mai spus ca aplicarea cu consecventa a legislatie in vigoare (penalitati pentru persoanele fizice, care nu au asigurarea in discutie) va defini si trendul pe viitor.

Si Anca Babaneata, directorul general al companiei Gothaer Asigurari estimeaza ca piata va creste cu siguranta si pe cele obligatorii si pe cele facultative, pe termen mediu si lung. Pe termen scurt insa, va exista o scadere a politelor facultative si o crestere a celor obligatorii.

„Comparativ cu anul trecut, nu cred ca vor fi mari diferente pana in luna decembrie 2013. Cu siguranta insa ca numarul politelor obligatorii va fi mult mai mare fata de ce exista la finalul anului trecut”,
a spus Babaneata.

Polita facultativa este complementara politei PAD cu privire la riscul de dezastre naturaleOmniasig

De asemenea, Viorel Vasile, CEO-ul Safety Broker, mentioneaza ca vom asista la o crestere a primelor brute subscrise la  nivelul pietei, datorita obligativitatii, insa nu atat de mult pe cat  ne-am fi asteptat.”

„Consideram ca segmentul asigurarilor de locuinte va avea o evolutie ascendenta, la nivelul intregii tari, avand in vedere si recentele inundatii din judetul Galati, care evidentiaza inca o data de ce este cu adevarat vitala o asigurare de locuinta”, au declarat si oficialii Omniasig Vienna Insurance Group.

Asigurarea completa a casei, prin 2 polite

Asigurarea obligatorie (PAD) acopera doar 3 riscuri de dezastre naturale (cutremur, inundatii si alunecari de teren), in limita a maxim 20.000 euro. Cei care vor o acoperire la adevarata valoare a locuintei isi pot face si o asigurare facultativa.

Potrivit ultimelor modificari legislative din acesta vara, asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa.

De asemenea, asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD) va putea fi cumparata atat de la actionarii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), cat si de la alti asiguratori, dupa ce acestia vor incheia protocoale de colaborare cu PAID, a anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Anterior, politele puteau fi cumparate numai de la actionarii PAID.

„Omniasig Vienna Insurance Group apreciaza solutia gasita prin intermediul Legii nr. 243/2013 privind modificarea legislatiei referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor, precum si prin normele adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiara privind Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, respectiv ca si asiguratorii care nu sunt membri PAID sa poata vinde polita obligatorie de asigurare a locuintei. Consideram ca aceasta solutie asigura un mediu concurential corect tuturor jucatorilor din aceasta piata si va oferi clientilor o varietate cuprinzatoare de optiuni in alegerea unei polite de asigurare a locuintei”
, au declarat reprezentantii companiei.

Oficialii Allianz-Tiriac Asigurari au mentionat ca modificarea legislatiei va avea efecte vizibile, in primul rand asupra indicatorilor ce evalueaza situatia politelor obligatorii PAD emise. „In conditiile in care, incepand cu luna august 2013 asiguratorii ce ofera polite facultative sunt obligati sa emita aceste contracte cu fransiza de 10.000/20.000 euro pentru riscuri catastrofice, este evident ca numarul PAD va creste substantial”, au spus ei.

„Practic, toate politele facultative care ajung sa fie reinnoite in perioada august-decembrie a.c., se vor transforma intr-un pachet de polite complementare cu 2 componente: o polita obligatorie PAD (acoperind exclusiv riscurile catastrofice pentru suma asigurata de 10.000 sau 20.000 euro) si, eventual, o polita facultativa (ce va oferi protectie impotriva riscurilor non-catastrofice si acoperire la riscurile catastrofice pentru diferenta de suma asigurata ce depaseste sua asigurata prin PAD, pana la valoarea reala a imobilului)”, au mai spus oficialii Allianz.

Ei au adaugat ca, in principiu, numarul politelor PAD va fi mult mai apropiat de numarul politelor facultative, spre comparatie cu anii trecuti, cand numarul de polite facultative in vigoare era de 8 pana la 10 ori mai mare decat cel al PAD. La 31 decembrie 2012, spre exemplu, existau 3,3 milioane de polite facultative si 367.000 PAD in vigoare.

In caz de dauna totala, asiguratul primeste o data despagubirea prevazuta in polita PAD si restul pana la valoarea imobilului in baza politei facultativeAdrian Marin, CEO Generali

Totodata, Viorel Vasile a subliniat ca este foarte important ca noi toti sa intelegem ca asigurarea PAD este obligatorie; dar, si mai important,  sa nu uitam ca numai o asigurare facultativa ne protejeaza la adevarata  valoare a locuintelor noastre si pentru alte riscuri decat cele 3  catastrofale incluse in PAD: inundatii catastrofale, cutremure si alunecari  de teren.

„Cred, de asemenea, ca numarul celor asigurati obligatoriu va  creste pana la finalul acestui an doar daca autoritatile locale - primarii  in mod special - vor aplica sanctiunile prevazute de lege, adica amenzi  pentru cei ce nu se asigura”, a adaugat directorul Safety Broker.

Polite facultative mai ieftine?

„Pretul mediu al unei asigurari  facultative va scadea, in medie, cu circa 15-20 euro caci fiecare asigurator  va vinde polite facultative avand ca fransiza riscurile si sumele asigurate  prin PAD. In plus, s-ar putea ca romanii sa isi incheie doar polita  obligatorie si nu si una facultativa, ceea ce nu e de dorit pentru nimeni. Sa ne gandim doar la riscuri precum incendiul, furtul sau pagubele produse  de apa prin spargerea instalatiilor care nu sunt acoperite prin polita obligatorie PAD”,
a precizat Viorel Vasile.

Si reprezentantii Allianz au declarat ca nu se astepta ca, pe medie, cheltuiala cu asigurarea locuintei per client  sa creasca peste valoarea de 40 euro, ci, mai degraba este posibil sa se diminueze, atat prin disparitia unora dintre politele facultative care au fost emise la valori ale primelor foarte apropiate de costul de 20 de euro al unei PAD, cat si ca urmare a promotiilor pe care asiguratorii le deruleaza in aceasta perioada, in dorinta de a se pozitiona cat mai bine in noul context legislativ.

„Cu siguranta va exista un impact si o reducere a primei de asigurare datorita expunerii reduse pe polita facultativa (prin preluarea riscurilor obligatorii de polita PAD pana la limita sumei de 20.000 euro). Pretul final al facultativei depinde insa de acoperirile politei facultative, intinderea lor, sumele asigurate alese de client si pozitionarea si politicile de tarifare ale fiecarui asigurator in parte”, 
a spus Anca Babaneata.

Ea a explicat ca riscurile naturale pot fi incluse in polita facultativa peste limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro daca vorbim de cutremur, inundatie si alunecare de teren si “de la zero” pentru alte riscuri natural de gen furtuna, grindina si altele.

Si reprezentantii Omniasig au aratat ca pretul unei polite facultative aferent riscurilor de dezastre naturale va trebui corelat cu expunerea reala pe riscul de dezastre naturale, tinand cont de diferenta dintre valoarea de asigurare stabilita in baza politei facultative si suma asigurata obligatoriu prin PAD.

„In plus, bunurile de tipul anexelor (constructii care nu fac parte comuna cu locuinta – ex. garaj, imprejmuiri) sau bunuri continute in locuinta pot fi acoperite pentru riscul de dezastre naturale numai in baza unei polite facultative, acestea nefacand obiectul politei PAD”
, au adaugat acestia.

Si CEO-ul Generali a atras atentia ca in situatia in care valoarea imobilelor este mai mare decat sumele asigurate in polita obligatorie, atunci, pentru a beneficia de o protectie completa, este bine sa se incheie o asigurare facultativa, care sa includa, pe langa alte riscuri asigurate, suplimentar politei PAD, si riscurile catastrofale, asigurate pentru diferenta de la 20.000 de euro sau 10.000 de euro pana la valoarea reala a locuintei.

Trebuie explicat ca asigurarea PAD este obligatorie si ca acest lucru este stabilit printr-o  legeViorel Vasile, Safety Broker

Oficialii Allianz-Tiriac au explicat ca un client care doreste sa incheie o polita pentru o suma asigurata de 50.000 euro (valoarea reala a casei) pentru toate riscurile, va primi 2 polite: PAD, contra unui cost de 20 euro care acopera riscuri catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 euro, respectiv o polita facultativa cu fransiza de 20.000 euro la riscuri catastrofice (suma asigurata PAD), ce acopera riscurile catastrofice pentru diferenta de suma asigurata ce depaseste suma asigurata prin PAD (adica 50.000 euro-20.000 euro=30.000 euro), precum si riscurile non-catastrofice, acoperind orice dauna cuprinsa intre 1 euro si 50.000 euro.

Primele de asigurare pentru PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) sunt de 20 de euro in cazul locuintelor tip A, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro in cazul locuintelor tip B, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

In Romania sunt circa 8,4 milioane de locuinte la nivel national. sursa: dailybusiness.ro

 

DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

asigurarea-locuintei
DorohoiNews.ro, 08-10-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro