Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

trafic de carne vie

Fenomenul traficului de fiinţe umane a crescut în ultimii ani, arată o cercetare coordonată de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în cadrul proiectului AnimaNova. Anual, în jur de 1.000 de cazuri de români traficaţi sunt raportate autorităţilor abilitate. Numărul real al românilor care cad pradă traficului de carne vie nu se cunoaşte în prezent. Italia este una dintre ţările preferate pentru exploatarea victimelor de către recrutorii români.

Andrada avea 17 ani când s-a îndrăgostit fulgerător de un băiat mai mic decât ea şi a fugit de acasă, ca să-şi înceapă o nouă viaţă alături de el. După numai câteva luni, era în Italia, bătută, ameninţată şi obligată să se prostitueze.

Andrada este una din cele 780 de persoane care au căzut pradă traficului de fiinţe umane în 2009, conform Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). 420 dintre ele erau femei, iar 360, bărbaţi.

Şi acestea sunt numai cazurile care au ajuns în atenţia ANITP. În 2010, numărul cazurilor a crescut simţitor: 1154 de persoane au fost obligate să se prostitueze, să cerşeacă, să fure sau să muncească. În primele şase luni ale lui 2011, 488 de persoane au căzut victime ale traficului de carne vie. Iar cifrele cresc, apreciază specialiştii.

România este furnizoare de carne vie pentru Spania, Germania, Franţa şi Norvegia. Italia este prima sau a doua ţară de destinaţie pentru românii care cad victime traficului de persoane, se arată în cercetarea "Speranţa la vânzare", coordonată de organizaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi efectuată în parteneriat de asociaţii româneşti şi italiene.

"Pur şi simplu mi-au umblat în minte"

Andrada a fost traficată în Italia timp de 14 luni, până în 2010. Acolo, a fost obligată să se prostitueze ca să strângă bani ... pentru căsătorie. Aşa o minţeau părinţii prietenului ei, care i-au intermediat activitatea în Italia.

"Mi-a zis că cel mai bine ar fi să plec de acasă, că niciodată părinţii mei nu o să fie de acord cu plecarea mea, să mă mărit la vârsta aia. Mie mi-a fost foarte greu să iau această decizie, deoarece aveam un respect pentru părinţii mei. Şi nu ştiam ce să fac: ori să-mi aleg viaţa mea, să fiu fericită cu bărbatul care credeam eu că o să-l am, ori să rămân cu ei, să nu-i dezamăgesc niciodată. Timp de câteva zile, tot mă sunau întruna şi-mi spuneau să mă duc, să mă duc, că băiatul lor suferă şi că este îndrăgostit de mine şi că nu poate să trăiască fără mine. Şi ea şi soţul ei m-au convins prin vorbe frumoase la început... cum să zic... pur şi simplu mi-au umblat în minte, nu pot să vă explic cum. Niciodată n-am vrut, niciodată nu mă gândeam că pot să fac aşa ceva", povesteşte tânăra, care a acceptat să-şi împărtăşească experienţa în cadrul proiectului AnimaNova, coordonat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

După ce şi-a anunţat părinţii că pleacă de acasă, Andrada s-a mutat în alt oraş, la familia iubitului ei. Dacă, la început, toţi se purtau frumos cu ea, după mutare, situaţia s-a schimbat. "Mi-au zis că niciodată nu o să poată să mă ia de acolo, că tre' să fiu tare, dacă vreau să rămân cu acel băiat. Şi că oricare femeie, la rândul ei, tre' să-şi facă o familie, să se mărite şi toată lumea trebuie, odată şi odată, să se despartă de familie, de mamă, de tată. După un timp, mi-au luat telefonul, să nu mai ţin legătura cu cei de acasă. Mi-au rupt cartela şi nu mă lăsau decât să vorbesc odată, de ori pe săptămână".

Singura soluţie: prostituţia

Deşi părinţii ei simţeau că este ceva în neregulă, nu puteau face nimic. Andrada îi suna o dată pe săptămână şi le spunea că e bine. După ce a împlinit 18 ani, a plecat în Italia împreună cu familia iubitului ei, ca să o viziteze pe bunica lui, stabilită acolo.

"Am ajuns acolo, după care au început, uşor-uşor, să vorbească de lucruri despre care mie nici prin cap nu-mi dădea vreodată că pot să le aud de la ei din gură. Toată familia- de la bunica lui, verişoara lui, şi tot ce ţine de familie- practica prostituţia. Eu m-am speriat foarte tare, vreo trei zile n-am mâncat şi am plâns întruna, nu ştiam cum să ajung acasă. Ei au început să-mi umble la sentimente, precum că ‘dacă iubeşti în viaţă tre' să te sacrifici, că nu văd că nu pot să câştig altcumva bani decât prin prostituţie. Bunica şi cu mama lui trebuia să-mi ia haine. Că trebuia să mă îmbrac într-un anumit fel, trebuia să mă machiez într-un anumit fel. Eu n-am ieşit din casă în ziua aia, au fost ele să-mi cumpere. Eu, în timpul ăsta, ziceam că vreau să ajung acasă, nu mai vreau să stau acolo", îşi aminteşte tânăra.

Andrada a avut primul contact sexual din viaţa ei în câmp, cu un bătrân despre care îşi aminteşte că era "foarte neîngrijit, nespălat". "Niciodată n-am crezut că poate să-mi fie silă de cineva în halul acela. La care el mi-a zis să nu mai fiu tristă, că el plăteşte pentru mine şi tre' să fiu mai veselă. La care eu nu am avut încotro, eram pe un câmp singură, nu aveam unde să mă duc, nu cunoşteam nimic. Nici măcar nu a avut milă de mine să mă întrebe... Mi-a zis să mă dezbrac".

Cea mai frumoasă rochie de mireasă

Calvarul tinerei a durat 14 luni. "Nici nu ştiu cum a putut să mă convingă să fac multe lucruri pe care eu nu vroiam să le fac. Mereu îl băga pe băiat la înaintare, că băiatul te iubeşte, că băiatul vrea să fie cu tine, că el e mic, că o să fiu foarte fericită, că ea ţine la mine, şi că i-ar place să-i fiu noră şi că chiar o să-mi ia cea mai frumoasă rochie de mireasă posibilă vreodată, existentă. A zis că, ca să-mi iau această rochie de mireasă, trebuie să strâng bani foarte mulţi. A spus că asta e o copilărie la mine, care o fac eu, că dramatizez şi că tot ce mi se întâmplă nu e chiar atât de rău", spune Andrada.

În cele din urmă, a reuşit să facă rost de un telefon şi a sunat-o pe mama ei. I-a povestit tot ce i s-a întâmplat şi că era în Italia. După ce s-a întors în ţară, mama Andradei i-a cerut familiei "adoptive" să se întâlnească. Mama tinerei a venit cu poliţia, moment în care fata a fost eliberată.

Clienţii plătesc mai bine pentru fete mici

Recrutarea victimelor începe de foarte devreme: chiar şi la 11 ani, vârstă la care fetele sunt exploatate în ţară, fiind, cel mai des, obligate să se prostitueze, explică sociologul Louis Ulrich, de la Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Mai mult, şi traficanţii preferă fetele foarte mici, pentru că clienţii plătesc mai mult pentru a întreţine relaţii sexuale cu ele.

De cele mai multe ori, victimele traficului sunt tinerele, dar, în ultima perioadă, a crescut şi numărul bărbaţilor traficaţi, mai ales al minorilor, a explicat sociologul Louis Ulrich, în cadrul conferinţei AnimaNova.

Traficantul de carne vie poate aştepta luni de zile până să plece efectiv cu victima, folosind, de multe ori, strategia ataşamentului emoţional. Supranumit de sociologi "loverboy", el este tânărul care pozează în iubitul fetei, care îi promite o viaţă mai bună, până reuşeşte să îi câştige încrederea. O altă strategie des folosită este ademenirea cu oportunităţi profesionale- recrutorii le promit victimelor locuri de muncă bine plătite, de cele mai multe ori, în Spania şi Italia. Odată ajunşi acolo, ei intră pe mâna reţelelor de carne vie şi sunt obligaţi să fure, să cerşească, să se prostitueze sau să muncească la negru.

Şi-a vândut soţia ca prostituată

Lucrătorii sociali au întâlnit chiar şi cazuri în care chiar unul din soţi şi-a vândut partenera (ul) pentru prostituţie. "Când am venit acasă, pe drum a primit nişte telefoane şi am văzut că se fereşte de mine. Eu nu mă machiez de obicei şi mi-a spus "lasă fata acasă, machiază-te, că mergem până în parc". Şi eu i-am zis: "Cum să las fata acasă, dacă noi mergem în parc?". Când am ajuns acolo, au venit alţi oameni şi am plecat într-o zonă care era un câmp şi am văzut că i-a dat o sumă de bani soţului meu. Şi a venit la mine şi mi-a zis: "Stai cuminte, să nu zici nimic, să nu ţipi", "Păi de ce să nu ţip?". "Pentru că te-am vândut, dar să nu zici nimic, că vin să te iau înapoi". Nu realizam pentru ce m-a vândut el pe mine. El a început să mă injure de faţă cu toţi şi m-a luat la bătaie, după care m-au băgat într-o maşină", povesteşte o altă româncă victimă a traficului, în cercetarea "Speranţe, la vânzare".

De asemenea, de cele mai multe ori, victimele sunt private de familie şi de comunitate ca fiind cele vinovate pentru lucrurile prin care au trecut, mai ales că mulţi asociază traficul de persoane cu prostituţia voluntară, explică sociologul Louis Ulrich.

Şi rolurile tradiţionaliste conservate în familia românească duc la perpetuarea traficului, întrucât, din cauză că femeia se simte mereu într-o poziţie inferioară bărbatului, îşi pierde individualitatea, se depersonalizează şi este extrem de vulnerabilă pentru traficanţii de carne vie, subliniează Ulrich.

Cercetarea "Speranţe, la vânzare" s-a desfăşurat între 2007 şi 2011 asupra românilor traficaţi în Italia, cu precădere asupra victimelor exploatate sexual. Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului AnimaNova, coordonat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi realizat în colaborare cu mai multe organizaţii non-guvernamentale din Italia.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

trafic de carne vie
DorohoiNews.ro, 09-07-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

11.07.2012 la 00:09

Pai daca foanfa aia de 17 ani vorbea cu parintii, nu mai traia "drama". O c... dornica de aventura, face acum pe victima. Cat despre idiotul care si-a vandut partenera( concubina) banuiesc, trebuie impuscat. Daca era sotia cu casatorie civila si religioasa, inati belkit, pus sare pe el si dupa aia dat foc. Bonus. Unde e Legea in UE si Romania???? CAt timp nu se iau masuri dure nu se renunta la profitul cu orice pret. Si asta tot din cauza UE care vine cu drepoturile infractorului mai tari decat Legea. HUO UE!!! Desfiintarea acstei noi forme de sclavagism "democratic". Fiecare Tara sa-si faca legile ei si sa fie respectate.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro