Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Iosef-Ioju Haimovici

Doamne ce ţi-e memoria noastră. Nu pot să mă abţin, fiind gata a vă povesti cîteva întîmplări deosebite şi inedite legate de materialul cu titlul de mai sus, gîndindu-mă că pentru moment totul prezintă interes chiar şi pentru foştii mei concetăţeni, prieteni şi foşti colegi ai meleagurilor natale.
  
Nu-s nici sociolog, psiholog, dar nici filozof sau pedagog, cu alte cuvinte nu doresc să fac aşa zisă filozofie. In schimb doresc să amintesc că viaţa m-a purtat la vîrsta la care am ajuns prin diferite aşa zisele etape în care totul îmbinîndu-se cu  timpul se interpun, iar tu omul, în cazul meu, eu, am trăit-o şi am trecut-o.
 
Nu sînt cu nimic exagerat, tot ce voi relata sînt fapte şi împrejurări, care de multe ori împreună cu Sara, soţia mea, accentuiez, eram chiar şi personajele în cauză. Nu puţini sînt oamenii care i-am întîlnit în cursul vieţii şi nu puţini sînt acei ce mi-au atins în egala măsură atît sufletul cît şi mintea…
  
Pentru început îmi vine o întîmplare de aici din Israel. Omul simte uneori un dor de ducă sau să rămînă chiar cu el însuşi, dar uite la întîlnirea mea la o mătuşă de a mea, puţin mai de mult, aici în nordul ţării, ne-am întîlnit cu o veche cunoştinţă, o pereche dorohoiană, oameni după spusele lor bine realizaţi, locuitori de mulţi ani la New York, veniţi în vizită în Israel.
 
Discuţii, aduceri aminte, poveşti şi iar poveşti, chiar şi diferite unde de nostalgie, şi toate în faţa unor ceşcute cu licoarea neagră şi amaruie a cafelei preparate de cu multă delicateţe de mătusa mea. El soţul, hai să-i zic „americanul” controla „atmosfera”. Nu se putea abţine  să nu vorbească, să nu povestească de una de alta, parcă ar fi fost singur. Şi deodată ca la un semnal se ridică, mai mult exclama şi arătîndu-ne prin geamul mare şi larg a sufrageriei, larg cît tot peretele, iar noi, doamne tare ne speriasem, se revarsă ca o adevărată cascadă, arătîndu-ne cu degetul pentru a fi şi mai convingator: “Noi locuim vis-avis de un parc, ferească Dumnezeu să încerci să treci prin el ziua chiar pe la ora nouă dimineaţa”. Pur şi simplu şi accentuiază, “eşti linşat în ziua mare.”, amintind în continuare că ei, adică el şi soţia sa au transversat pădurea de portocali văzută prin geamul amintit, pe la trei dimineaţa, iar eu cel puţin în gîndul meu m-am gîndit că mare noroc au avut.
  
Trec de la o amintire la alta. Noi, de data aceasta mă refer la familia mea, trăind într-o ţară care se vrea şi ea “americană”, unde se întîmplă, multe şi de toate, în genere evităm asemenea “peisaje” şi evenimente, iar ieşirile noastre în noapte, la un local, la un spectacol de teatru sau de operă, spectacolele venite de pe meleagurile României în mod special, fie că le vizionam la Tel Aviv sau în oraşul nostru ne luăm din timp măsuri de precauţie. Ori ne întoarcem cu un taxiu comandat din timp prin dispecerat (să fim siguri şi de şoferul maşinii!!) care ne duce direct în curtea blocului unde locuim sau venim pe jos, dacă spectacolul este prin apropiere.
  
Aici fac şi o mică paranteză, amintind cînd ieşim seara, noaptea în perimetrul oraşului nostru, cum am mai spus în genere ne întoarcem şi pe jos, avînd grija totuşi cînd ne apar în cale chiar şi un grup de 2-3 copii, de vîrste minore, ne facem că nu-i vedem, ocolindu-i, fără ca ei să-şi deie seama, creind imaginea că nu i-am zărit. In rest  pot urma lucruri mari şi “colosale”.

Cele de mai sus ne amintesc de povestirile unor buni prieteni parizieni, lucru care la timpul respectiv nu ne venea a crede, trăind cu iluzia că sînt din domeniul fantasticului. Le credeam o simpla utopie bizară, amintindu-ne cînd ei vizionează un spectacol în “Oraşul Lumină”, folosesc numai şi numai taxiul care îi duce direct la scarul teatrului sau operei.!!!
  
Să-mi fie cu iertare, ajungînd la vizitele noastre relativ destul de dese prin plaiurile româneşti, amintesc cu mare părere de rău, de exemplu la Iaşi, la vizionarea unei piese la Naţionalul local, o facem, doar dacă sîntem însoţiţi de cineva dintre prietenii noştrii sau în Dorohoiul atît cît este de mic şi familiar în special pentru mine, cînd sîntem învitaţi la o masă de seară pe la prieteni, gazdele sînt deja familarizaţi cu doleanţa noastră şi ne însoţesc şi ei pînă la hotel.
  
Nu putem uita, în speţa un fapt banal, petrecut în centrul Iaşului. In faţa marilor hoteluri, în orele nopţilor tîrzii, doi copii şi 16 cîini, număraţi de noi din spatele perdelei din camera noastră întunecată a hotelului unde locuiam, creiau o agitaţie infernală şi un haus de nedescris, atăţînd, asmuţiau cîinii între ei.
  
Atunci mă întreb şi vă întreb; unde-i Dorohoiul copilăriei şi tinereţii mele, acela liniştit de odinioară, dar plin de viaţă, voie bună, poezie şi sarm, unde coborai spre primele ore ale dimineţii, în linişte şi mulţumire dealul prefecturii, venind de la o kermeză petrecută în linişte şi muzica pe care o adorai, după o săptămînă muncită şi rodnică, sau unde-i Iaşul studenţiei mele şi a vieţii lui cotidiene cînd te întorceai în cîntec şi veselie în negura nopţii, coborînd dealul Copoului venind de la de la reuniune din Tîrguşorul Copou?!.
  
Şi, ca să nu trec de cadrul acestei probleme care mă depăşeşte în întregime, nedorind să amintesc de întrebările sfăşietoare, fără de răspuns, întîmplat nu de mult în orăşelul american Newton din statul Connecticut, măcel soldat cu 26 morţi care a îngrozit, pot spune o planetă întreagă, amintesc, că, tot nu demult, tot pe undeva în marea Americă, eu şi soţia mea  am fost atacaţi de doi bandiţi, care probabil şi-au propus să ne jefuiască, nu să ne omoare. Totuşi norocul ne-a surîs, făcîndu-şi apariţia, chiar şeriful în persoană…
     
N-aş fi dorit să amintesc, dar cum se spune din forţă majoră sînt silit să redau şi păţania unor bune cunoştinţe de a noastră al carui fiu a plecat să se “plimbe” puţin în atmosfera mai sus amintită, în atmosfera ce o aud mereu la emisiunile de televiziune româneşti, unde românii noştrii rostesc cu mare evlavie, mîndrie şi cu un orgoliu de neîntrecut; “am fost” sau “este”, etc şi etc în “STATE”, revin, fiul acestor cunostinţe fusese la un bar de noapte. Se distrase bine mersi. Ieşise. Probabil fusese luat drept altul, iar cum este ştiut socotelile între bande nu se discută, nu se iartă, a fost mitraliat. Fără cuvinte şi comentarii.
  
Pentru mine. Pentru cei pentru care le-am scris cele de mai sus, le-aş rezuma totul în: “lumea de ieri şi de azi” sau “totuşi unde-i lumea noastră de ieri ?”.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Iosef-Ioju Haimovici
DorohoiNews.ro, 28-01-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

30.01.2013 la 07:41

Bravo doctore si prietene spui totul pe nume.Tot ce spui se intampla c-am zilnic in viata noastra.Ti-am citit si un material interesant in franceza intr-un ziar de sport francez despre sportul din Dorohoiul nostru.Interesanta cronica si subiect. Merci beaucoup et au revoir

29.01.2013 la 09:32

De atentate draga domnule nu avea nici o grija. Are cine sa aiba grija de noi. Suntem obisnuiti cu ele. Avem 2 patrii pe care le iubim la fel. Ele sunt in inima noastra.Avem familii noi, incrutisate, copii, nepoti,stranepoti si stra-stranepoti.Cautam sale infiltram dragostea pentru Romania noastra.

29.01.2013 la 08:19

Domnule nu avea grija de noi.Ne ocupam si ne vom ocupa de scoala israilita romana. Iancu Isidor pur si simplu nu-si face datoria. Mai tot anul este prezent la casele de odihna ale federatiei din Bucuresti.Verificati. Deci, nu are nici o scuza. Daca esti asa de grijuliu pentru acest Isidor cere lui sa bata cu pumnul in masa la federatia din Bucuresti si sa steie la Dorohoi.

28.01.2013 la 18:55

veniti toti cei care ati ramas in viata pe meleagurile natale ,unde veti avea liniste ,batraneti linistite fara teama de atentate;avem atatea de facut.....scoala israelita trebuie reparata,cimitirul si sinagoga unde s-au rugat si odihnesc stamosii vostri au ramas in paragina,ni-i suficient doar vizitele de cateva zile din vara ....dorim actiune din partea comunitatii evreesti ;dorohoienii va asteapta cu drag SALOM domnule nu-l lasati singur pe profesorul Iancu cu poverile acestea. Lasati nostalgiile si implicati-va,...atat timp cat mai aveti suflare de viata in voi.

28.01.2013 la 18:53

veniti toti cei care ati ramas in viata pe meleagurile natale ,unde veti avea liniste ,batraneti linistite fara teama de atentate;avem atatea de facut.....scoala israelita trebuie reparata,cimitirul si sinagoga unde s-au rugat si odihnesc stamosii vostri au ramas in paragina,ni-i suficient doar vizitele de cateva zile din vara ....dorim actiune din partea comunitatii evreesti ;dorohoienii va asteapta cu drag SALOM domnule nu-l lasati singur pe profesorul Iancu cu poverile acestea

28.01.2013 la 18:39

Stimate domn cred ca cu influenta care o aveti printre dorohoieni prezenti si trecuti ar trebui facut ceva pentru a salva cladirea care a fost scoala israelita din dorohoi mult noroc in aceasta directie

28.01.2013 la 09:14

Va citesc cu placere prin multe publicatii.Material interesant instructiv si chiar documentat.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro