Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

sc.2 baieti-1905

Creşterea populaţiei urbei Dorohoi spre sfârşitul secolului al XIX-lea a determinat conducerea locală să înfiinţeze noi şcoli primare de băieţi şi fete. Din lipsă de spaţiu, s-a înfiinţat mai întâi Şcoala primară nr. 2 de băieţi, deschisă la 1 septembrie 1887. Îşi avea sediul într-o casă particulară de pe strada Sfântul Neculai Domnesc la nr. 9. Dar clădirea era mică, fără spaţiu pentru recreaţia copiilor. S-a luat hotărârea ca numele ei să fie Mihail Kogălniceanu unul din marii oameni de stat ai Româmiei care a fost, în repetate rânduri, deputat de Dorohoi. Totodată, în cadrul forului local s-a fixat ca locaţie pentru construirea unui local propriu terenul de pe aceeaşi stradă de la nr. 28, cumpărat de primărie de la cetăţeanul Gheorghe Teodoru.
  
Doi ani mai târziu, în 1889, se deschide şi Şcoala Primară nr. 2 de fete, căreia i s-a dat numele “Regina Elisabeta”. Şi pentru această şcoală, primăria locală a cumpărat un teren de la doi cetăţeni: Iancu Leibovici şi David Waisman.
  
Până la construirea celor două localuri pentru şcoli,clasele au funcţionat în condiţii grele: copiii erau îngrămădiţi în spaţii insalubre, procesul instructiv-educativ se desfăşura fără material didactic, fără bănci etc.
  
La 23 mai 1893 s-a pus piatra fundamentală a celor două şcoli primare. La fesivitatea organizată cu acest prilej a participat şi inspectorul general al învăţământului primar Meisner, care a ţinut şi o cuvântare. A urmat sfinţirea oficiată de protoereul judeţului Dorohoi Constantin Ciocoiu. Au participat şi notabilităţile oraşului, preoţi, cadre didactice. Serbarea a continuat cu un banchet oferit de primăria locală în sala hotelului Zoller şi prezidat de primarul Iorgu Cernăvodeanu.
  
Ca o mică paranteză: notăm că perioada 1893-1907 a fost cea mai prolifică din punct de vedere al construcţiilor în Dorohoi; clădirile ridicate atunci nu au egal şi domină chiar şi astăzi oraşul. Cronologic amintite, s-au inaugurat: clădirea gimnaziului „Gr. Ghica VV” (1893), Catedrala (1894), clădirile Şcolilor Primare nr. 2 de băieţi şi fete (1894), Palatul administrativ - Prefectura (1899), Şcoala Primară nr. 1 de băieţi „Gh. Asachi” (1904), Primăria (1907) este vorba de clădirea aflată în renovare ş.a. Aceste lucrări edilitare au fost posibile datorită oamenilor deosebiţi şi sufletişti care aveau grijă de Dorohoi în acei ani: avocaţii Vasile Calcântraur şi Gheorghe Ghe. Burghele ca deputaţi în Parlamentul ţării, prefecţii Costică Stroici, D.P. Moruzi şi Ioan Pillat, Iorgu Cenăvodeanu, avocatul Gheorghe Marcu şi Gheorghe Ghe. Burghele ca primari. Acestora, oraşul nostru ar trebui să le păstreze o veşnică recunoştinţă.
  
Revenind la cele două şcoli ce constituie subiectul articolului de faţă, specificăm că ponderea elevilor acestora proveneau din centrul oraşului, foarte mulţi fiind de naţionalitate evreiască, precum şi copii din Broscăuţi şi din Trestiana.
  
Pe lângă Şcoala Primară nr. 2 de băieţi „Mihail Kogălniceanu” a funcţionat, începând cu anul 1920, şi o şcoală pentru adulţii analfabeţi. De asemenea, din 1926, două săli de clasă a acestei şcoli au fost transformate în dormitoare pentru elevele de la Şcoala Pedagogică de fete.
  
Pentru că numărul elevilor de la Şcolile Primare nr. 2 era foarte mare, mai ales că din anul 1924 s-a constituit şi clasa a V-a, direcţiunea şcolii a solicitat primăriei încă două camere de la casele Cristescu de pe aceeaşi stradă, cerere satisfăcută de forurile locale.
  
Din anul 1945, la iniţiativa inimoasei învăţătoare Ana Alexandru s-a înfiinţat pe lângă Şcolile nr. 2 o cantină pentru elevii săraci, cantină sprijinită de Crucea Roşie o organizaţie foarte activă în oraşul nostru.
  
În anul 1960, cele două şcoli s-au unit sub conducerea directorului Dumitru Bostan. Până în anul 1950, remarcăm următorii directori ai acestor şcoli care au depus o activitate deosebită: Elena Teodorescu, Maria Munteanu, Maria Bantaş, Elena Vasiliu, Gheorghe Şerban, Dimitrie Romanescu, Constantin Florea, Ştefan N. Ionescu. Să mai notăm că Şcolile Primare nr. 2 de fete şi băieţi au beneficiat, de-a lungul anilor, de un corp didactic excelent din punct de vedere profesional.
  
Nu putem încheia rândurile de faţă fără a aminti câţiva dintre elevii şi elevele care au făcut cinste şcolii: Alexa Vasile - ulterior profesor universitar, Alexandrescu Vasile-scriitor, Bantaş Mircea-profesor universitar, Murariu Ion-pictor, Bantaş Corneliu şi Stelian Dumitrescu-ofiţeri superiori, Boghian Gheorghe–antrenorul lotului naţional de atletism fond, Pascu Mihai-primar, Gorincu Gheorghe-profesor universitar, Debeli Mihai-creator de artă, Ionescu Gabriela, Şipurel Olga, Rotărescu Livia, Rabinsohn Leivi, Wasserman Perla, Zelingher Sumer cu toţii elevi excepţionali.
  
Pe scurt, cele două Şcoli Primare nr. 2 de fete şi de băieţi, au fost două unităţi de elită în învăţământul dorohoian. După comasarea lor, după transformarea lor în şcoli gimnaziale şi-au continuat activitatea instructiv-educativă cu aceleaşi rezultate notorii. Pentru nostalgicii oraşului amintim că în faţa şcolii era amplasat bustul marelui istoric V. A. Urechia. Oare cum a fost posibilă decapitarea acestei statui măreţe ce dădea o notă distinctivă acestor şcoli ? prof. Ilarion MandachiDorohoiNews.ro

DorohoiNews.roGALERIE FOTO

sc.2 baieti-1905scoala 2 Mihail Kogalniceanuscoala 2 Regina ElisabetaSc.gen. nr. 2 -cladirea nouacasa cu nr. 9 de pe str. Stefan cel Mare-prima locatie a Scolii nr. 2 de baieti
DorohoiNews.ro, 31-01-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

01.02.2013 la 07:04

Cum a fost posibila darimarea centrului vechi,asa a fost posibil si distrugerea acestor lacasuri de cultura.Cocioaba care s-a construit cu miros de buda nu se ridica la maretia celor 2 cladiri.Ne renegam trecutul,distrugem,derulam proiecte cu multi bani-atata stiu sa faca contemporanii!

31.01.2013 la 16:12

deschid in fiecare dimineata ziarul vostru care e f f bine realizat cele mai bune urari din indepartata america

31.01.2013 la 11:20

Pacat ca una din scoli a fost daramata Se putea face modernizare fara a fi daramata.Am fost elev la sc nr doi baieti pe timpul directorului Bostan.

PublicitatePUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

PARTENERI

Artificii Dorohoi

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Nu te vom uita niciodată!

Nu te vom uita niciodată!
Familia Zamosteanu anunță cu mare tristețe trecerea la cele veșnice a scumpei mame și soții, Niculina ...

Firmă de construcții din Dorohoi angajează mecanic, excavatorist și dulgher

Firmă de construcții din Dorohoi angajează mecanic, excavatorist și dulgher
Firmă de construcții din Dorohoi angajează mecanic, excavatorist (salariu de 5000 lei) și dulgher ...

Delta Con angajează personal. Vezi detalii!

Delta Con angajează personal. Vezi detalii!
Delta Con SRL Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați, în construcții, mecanici, ...

Societate comercială din Dorohoi angajează economist

Societate comercială din Dorohoi angajează economist
Societate comercială din Dorohoi, cu obiect activitate cultură mare a cerealelor, angajează economist. ...

Societate comercială din Dorohoi angajează electrician

Societate comercială din Dorohoi angajează electrician
Societate comercială din Dorohoi, cu obiect activitate cultură mare a cerealelor, angajează electrician. ...

Vând apartament cu 3 camere în Dorohoi

Vând apartament cu 3 camere în Dorohoi
Vand apartament 3 camere Dorohoi, Aleea Primaverii (intrare in Plevna vis-a-vis de Super Splendid) Instalatie ...

Delta Con angajează mașinist la mașini pentru terasamente (ifronist) și muncitor necalificat

Delta Con angajează mașinist la mașini pentru terasamente (ifronist) și muncitor necalificat
SC DELTA CON SRL, ANGAJEAZĂ MAȘINIST LA MAȘINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) ȘI MUNCITOR NECALIFICAT ...

Sincere condoleanțe!

Sincere condoleanțe!
Colectivul Directiei Silvice Botosani transmite sincere condoleante d-lui ing. Gherasim Vasile - seful ...

Caut loc de muncă

Caut loc de muncă
Caut loc de muncă într-un salon de înfrumusețare din Dorohoi ca și frizeriță, coafeză, ...

Vând porci

Vând porci
Vând porci cu greutatea de 100kg. Relații la telefon: 0751253722

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro