Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

sc.2 baieti-1905

Creşterea populaţiei urbei Dorohoi spre sfârşitul secolului al XIX-lea a determinat conducerea locală să înfiinţeze noi şcoli primare de băieţi şi fete. Din lipsă de spaţiu, s-a înfiinţat mai întâi Şcoala primară nr. 2 de băieţi, deschisă la 1 septembrie 1887. Îşi avea sediul într-o casă particulară de pe strada Sfântul Neculai Domnesc la nr. 9. Dar clădirea era mică, fără spaţiu pentru recreaţia copiilor. S-a luat hotărârea ca numele ei să fie Mihail Kogălniceanu unul din marii oameni de stat ai Româmiei care a fost, în repetate rânduri, deputat de Dorohoi. Totodată, în cadrul forului local s-a fixat ca locaţie pentru construirea unui local propriu terenul de pe aceeaşi stradă de la nr. 28, cumpărat de primărie de la cetăţeanul Gheorghe Teodoru.
  
Doi ani mai târziu, în 1889, se deschide şi Şcoala Primară nr. 2 de fete, căreia i s-a dat numele “Regina Elisabeta”. Şi pentru această şcoală, primăria locală a cumpărat un teren de la doi cetăţeni: Iancu Leibovici şi David Waisman.
  
Până la construirea celor două localuri pentru şcoli,clasele au funcţionat în condiţii grele: copiii erau îngrămădiţi în spaţii insalubre, procesul instructiv-educativ se desfăşura fără material didactic, fără bănci etc.
  
La 23 mai 1893 s-a pus piatra fundamentală a celor două şcoli primare. La fesivitatea organizată cu acest prilej a participat şi inspectorul general al învăţământului primar Meisner, care a ţinut şi o cuvântare. A urmat sfinţirea oficiată de protoereul judeţului Dorohoi Constantin Ciocoiu. Au participat şi notabilităţile oraşului, preoţi, cadre didactice. Serbarea a continuat cu un banchet oferit de primăria locală în sala hotelului Zoller şi prezidat de primarul Iorgu Cernăvodeanu.
  
Ca o mică paranteză: notăm că perioada 1893-1907 a fost cea mai prolifică din punct de vedere al construcţiilor în Dorohoi; clădirile ridicate atunci nu au egal şi domină chiar şi astăzi oraşul. Cronologic amintite, s-au inaugurat: clădirea gimnaziului „Gr. Ghica VV” (1893), Catedrala (1894), clădirile Şcolilor Primare nr. 2 de băieţi şi fete (1894), Palatul administrativ - Prefectura (1899), Şcoala Primară nr. 1 de băieţi „Gh. Asachi” (1904), Primăria (1907) este vorba de clădirea aflată în renovare ş.a. Aceste lucrări edilitare au fost posibile datorită oamenilor deosebiţi şi sufletişti care aveau grijă de Dorohoi în acei ani: avocaţii Vasile Calcântraur şi Gheorghe Ghe. Burghele ca deputaţi în Parlamentul ţării, prefecţii Costică Stroici, D.P. Moruzi şi Ioan Pillat, Iorgu Cenăvodeanu, avocatul Gheorghe Marcu şi Gheorghe Ghe. Burghele ca primari. Acestora, oraşul nostru ar trebui să le păstreze o veşnică recunoştinţă.
  
Revenind la cele două şcoli ce constituie subiectul articolului de faţă, specificăm că ponderea elevilor acestora proveneau din centrul oraşului, foarte mulţi fiind de naţionalitate evreiască, precum şi copii din Broscăuţi şi din Trestiana.
  
Pe lângă Şcoala Primară nr. 2 de băieţi „Mihail Kogălniceanu” a funcţionat, începând cu anul 1920, şi o şcoală pentru adulţii analfabeţi. De asemenea, din 1926, două săli de clasă a acestei şcoli au fost transformate în dormitoare pentru elevele de la Şcoala Pedagogică de fete.
  
Pentru că numărul elevilor de la Şcolile Primare nr. 2 era foarte mare, mai ales că din anul 1924 s-a constituit şi clasa a V-a, direcţiunea şcolii a solicitat primăriei încă două camere de la casele Cristescu de pe aceeaşi stradă, cerere satisfăcută de forurile locale.
  
Din anul 1945, la iniţiativa inimoasei învăţătoare Ana Alexandru s-a înfiinţat pe lângă Şcolile nr. 2 o cantină pentru elevii săraci, cantină sprijinită de Crucea Roşie o organizaţie foarte activă în oraşul nostru.
  
În anul 1960, cele două şcoli s-au unit sub conducerea directorului Dumitru Bostan. Până în anul 1950, remarcăm următorii directori ai acestor şcoli care au depus o activitate deosebită: Elena Teodorescu, Maria Munteanu, Maria Bantaş, Elena Vasiliu, Gheorghe Şerban, Dimitrie Romanescu, Constantin Florea, Ştefan N. Ionescu. Să mai notăm că Şcolile Primare nr. 2 de fete şi băieţi au beneficiat, de-a lungul anilor, de un corp didactic excelent din punct de vedere profesional.
  
Nu putem încheia rândurile de faţă fără a aminti câţiva dintre elevii şi elevele care au făcut cinste şcolii: Alexa Vasile - ulterior profesor universitar, Alexandrescu Vasile-scriitor, Bantaş Mircea-profesor universitar, Murariu Ion-pictor, Bantaş Corneliu şi Stelian Dumitrescu-ofiţeri superiori, Boghian Gheorghe–antrenorul lotului naţional de atletism fond, Pascu Mihai-primar, Gorincu Gheorghe-profesor universitar, Debeli Mihai-creator de artă, Ionescu Gabriela, Şipurel Olga, Rotărescu Livia, Rabinsohn Leivi, Wasserman Perla, Zelingher Sumer cu toţii elevi excepţionali.
  
Pe scurt, cele două Şcoli Primare nr. 2 de fete şi de băieţi, au fost două unităţi de elită în învăţământul dorohoian. După comasarea lor, după transformarea lor în şcoli gimnaziale şi-au continuat activitatea instructiv-educativă cu aceleaşi rezultate notorii. Pentru nostalgicii oraşului amintim că în faţa şcolii era amplasat bustul marelui istoric V. A. Urechia. Oare cum a fost posibilă decapitarea acestei statui măreţe ce dădea o notă distinctivă acestor şcoli ? prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

sc.2 baieti-1905scoala 2 Mihail Kogalniceanuscoala 2 Regina ElisabetaSc.gen. nr. 2 -cladirea nouacasa cu nr. 9 de pe str. Stefan cel Mare-prima locatie a Scolii nr. 2 de baieti
DorohoiNews.ro, 31-01-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

01.02.2013 la 07:04

Cum a fost posibila darimarea centrului vechi,asa a fost posibil si distrugerea acestor lacasuri de cultura.Cocioaba care s-a construit cu miros de buda nu se ridica la maretia celor 2 cladiri.Ne renegam trecutul,distrugem,derulam proiecte cu multi bani-atata stiu sa faca contemporanii!

31.01.2013 la 16:12

deschid in fiecare dimineata ziarul vostru care e f f bine realizat cele mai bune urari din indepartata america

31.01.2013 la 11:20

Pacat ca una din scoli a fost daramata Se putea face modernizare fara a fi daramata.Am fost elev la sc nr doi baieti pe timpul directorului Bostan.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Discuţie între doi colegi:
- Ai auzit? A murit şeful!
- Da! Şi mă tot întreb cine a mai murit odată cu el.
- De ce?
- Păi, scria în anunţ că „odată cu el a murit unul dintre cei mai capabili angajaţi ai companiei noastre”.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

SC angajează șofer categoria C+E

SC angajează șofer categoria C+E
SC din Dorohoi angajează șofer categoria C+E. Relații la telefon: 0745182610

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin
SC SABCO-S SRL din Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin. Detalii la telefon 0745182610 ...

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare
SC SABCO-S SRL din Dorohoi scoate pentru angajare un post de operator facturare. Detalii la telefon: ...

Sincere condoleanțe din partea Colectivului Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni

Sincere condoleanțe din partea Colectivului Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni
În aceste clipe de adâncă tristeţe este foarte greu să găseşti cuvintele, pentru că ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro