Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Defilare la stadion

După terminarea celui de al doilea război mondial situaţia materială a populaţiei devenise foarte grea,mai ales aici,în nordul Moldovei. În aceste condiţii vitrege, pentru a mai uita de necazurile zilnice,atenţia tineretului s-a îndreptat către sport. Înfiinţarea OSP-ului (Organizaţia Sportului Popular), cu filială la Dorohoi a dus la impulsionarea mişcării sportive.
  
Au loc primele meciuri de fotbal inter oraşe în anul 1945: Vulturii Dorohoi – Sportul Muncitoresc Rădăuţi, scor 3-2; la Botoşani: Tineretul Progresist Botoşani- Tineretul Progresist Dorohoi, scor 1-3, pentru dorohoieni au înscris Surmei (1) şi Gradu (2). Dorohoienii au aliniat următoarea formaţie: Segall-Vechiu, Dănilă-Rapaport, Cohn, Chirica – Hruşcă, Surmei, Rubiş, Moişe, Gradu.
  
Anii 1947 şi 1948 au fost decisivi în afirmarea sportivilor dorohoieni pe plan naţional. Cele două mari competiţii, Cupa Tineretului Muncitor şi Cupa Unităţii Tineretului au angrenat numeroşi sportivi la fotbal, atletism, volei, box şi ping-pong. Dorohoienii s-au remarcat în special la volei băieţi (echipa Liceului „Gr.GhicaVV”) şi volei fete (echipa Liceului „Regina Maria”) cu locuri fruntaşe la faza de zonă.
  
De asemenea, jucătorii de tenis de masă Schifter şi Linnecher au ajuns până în fazele finale la Bucureşti, iar la atletism, Dinică de la Dorohoi a luat medalia de bronz la lungime şi medalia de argint la 100 m. plat.
  
Echipa de fotbal Gloria Dorohoi a câştigat campionatul districtual de fotbal în anul 1948. În acelaşi an, vizitează Dorohoiul echipa de fotbal Dinamo Bucureşti cu care prilej a jucat un amical cu echipa dorohoiană pe care a învins-o, în ziua de 12 iunie 1948, cu scorul de 12-0. La bucureşteni, printre alţii, au evoluat pe teren internaţionalii Negru, Ambru, Farcaş. Ultimul dintre ei, Farcaş, a marcat 7 goluri.
  
Merită să amintim numele câtorva polisportivi ai acelor ani: Sofronie Adrian şi Mandachi Mihai-volei, handbal, gimnastică; Pufi Stan-atletism, volei; Velu Roibescu-volei; Popovici Elena-gimnastică, baschet, handbal, volei; Gavrilescu Nicolae (Nini) – volei şi baschet; fraţii Borşan-polisportivi; Munteanu Marcel- baschet; Mandachi Ilarion- baschet, gimnastică, handbal; Haimovici Iosef Ioju- tenis de masă; Rabinovici Carol-atletism; Godrich Haim- fotbal şi tenis; Mihailiuc Mihai (Troti)- baschet; Cozma Dumitru- baschet, Nicuţă Emilian-handbal, Sauciuc Doru-fotbal şi baschet.
  
Anul 1955 putea să aducă o echipă dorohoiană în divizia B.Echipa Dinamo Dorohoi de handbal în 11, după ce a câştigat etapa judeţeană, a întâlnit în prima fază pe Locomotiva Iaşi, apoi a fost eliminată în jocul decisiv de Constructorul Piatra Neamţ. Echipa Dinamo Dorohoi s-a revanşat, tot în anul 1955, dar nu la handbal, ci la fotbal, promovând în divizia naţională C, după meciul de baraj în care a învins pe Progresul Rădăuţi.
  
Desfiinţându-se unitatea militară din Dorohoi în 1956, echipa Dinamo a trecut la Gloria. Iată una din formaţiile acelor ani: Vasiliu Aurel – Cohn Moişe, Katz Marcel, Teodoriu – Tincu Romeo, Stanciu, Nedelcu, Predoiu, Cotter, Catz, Tincu II, Antrenor era profesorul Aurel Vasiliu.
  
În anul 1959, la Spartachiada şcolarilor la gimnastică, echipa de băieţi a Liceului „Gr.Ghica VV” a câştigat etapa judeţeană, iar la etapa finală, în compania a nu mai puţin de 14 şcoli sportive de elevi, a obţinut merituosul loc 5 pe ţară din cele 18 regiuni participante, la doar 70 de sutimi de locul II. Printre componenţii echipei dorohoiene: Cuţu Constantin (Pussi), Stredie Gheorghe, Mihăiescu Florin, Alexandroaie Constantin, Sauciuc Adrian.
  
În 1963 s-a jucat... hochei la Dorohoi! S-a amenajat un teren pe stadionul oraşului, în faţa tribunelor. Au participat 3 echipe: din Rădăuţi, din Suceava şi din Dorohoi. Competiţia s-a terminat cu clasamentul în ordinea în care au fost enumerate mai sus.
  
În anul 1966, terenul Macabi a fost desfiinţat.Cu 10 ani înainte, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu terenul de fotbal Dinamo de lângă regimentul 29 infanterie. Tot în acest an se înfiinţează pe lângă Liceul „Gr. Ghica VV”, în urma rezultatelor obţinute de echipele de baschet pe plan naţional, Şcoala Sportivă de elevi cu secţii de atletism şi baschet, iar în anii următori adăugându-se şi secţiile de handbal, fotbal, box şi lupte. Sunt de remarcat performanţele bune obţinute la atletism de neobosiţii profesori Iulian Tiulea,  Laura Cojocaru şi Boiuru Alexandru, Ungureanu Viorel la fotbal, Constantin Mihai şi Titianu la handbal, Răduţ Florea la lupte clasice. Rezultate notabile au obţinut şi secţiile de aeromodelism de la Casa Pionierilor şi Asociaţia Sportivă Voinţa. Un loc onorant îl merită în această succintă istorie, cel care a obţinut numeroase medalii la diferitele competiţii de karting –  Roşca Velea Alexandru.
  
În anul 1970, o comportare frumoasă a avut-o echipa de fotbal de divizia C Fulgerul Dorohoi în Cupa României. Ea a eliminat, pe rând, pe Victoria Botoşani, Foresta Fălticeni, ITA Paşcani, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Chimia Suceava. A fot eliminată de divizionara A  CFR Timişoara cu 0-1. Fulgerul Dorohoi a evoluat cu memorabila formaţie: Hergheligiu- Viţelaru, Sumanaru, Pintilie, Seleştean, Huţanu, Ungureanu, Mocănaşu, Muraru, Halbedel, Stoleru.
  
Competiţii şi rezultate bune au fost destul de numeroase. Numele celor care au adus medalii Dorohoiului la diferite competiţii naţionale nu au fost uitate.Spaţiul nu ne permite să-i cităm, dar, probabil, într-un viitor muzeu al sportului dorohoian îşi vor găsi locul binemeritat. Acelaşi lucru se poate afirma şi despre cadrele didactice care s-au ocupat de pregătirea sportivilor, nume care, de asemenea, vor fi menţionate într-un proiectat articol. (va urma) Prof. Dorina şi Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Defilare la stadionEchipa de fotbal Cristalul dorohoiEchipa de fotbal Fulgerul Dorohoi
DorohoiNews.ro, 28-03-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

22.08.2018 la 09:45

Cred ca stadionul ,,Macabi" a fost desfiintat in anul 1976 iar infiintarea Sc. sportive de la Lic. de matematica- fizica din orasul Dorohoi in anul 1978. Dar nu stiu cata relevanta are acest lucru... conteaza cat de multe s-au realizat in acea perioada, mai ales sub indrumarea dlui.prof. Ungureanu Viorel, caruia ii multumesc, recunoscator!

29.03.2013 la 10:08

Si alta rugaminte ,e sa postati( daca aveti) poze cu spectatorii care veneau la meciurile echipei favorite(cu Jiul, Corvinul ,Ceahlaul,Iasi,Suceava,CS Botosani ,Chisinau si la jocurile de divizia C.!

28.03.2013 la 17:54

Domnule Profesor, va rog in numele locuitorilor orasului Dorohoi sa postati fotografii cu echipele de fotbal din orasul nostru, de-a lungul timpului, care s-au remarcat. Va rugam sub fiecare fotografie sa fie scris si numele jucatorului. Va multumesc!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro