Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Scoala ISR 1910

Născut în Dorohoi la 8 mai 1914, Idelovici A. Iosub, acesta fiind numele său adevărat, avea să aibă o viaţă zbuciumată, plină de neprevăzut. Ca ziarist şi scriitor a iscălit cu numele de Voledi I. Vardi.
  
A absolvit Şcoala Israelito-Română din oraşul natal în anul 1924 într-o clasă de 13 elevi, dintre care, marea majoritate erau cu 2 sau 3 ani mai mari ca el. Acest fapt nu prea a contat, elevul Idelovici Iosub numărându-se printre cei mai buni din clasă. De altfel, viitorul ziarist şi scriitor avea să-şi rememoreze cu plăcere anii de şcoală primară când l-a avut ca director pe renumitul Herşcovici Mayer care i-a fost învăţător în clasa a IV-a. Reamintim cititorilor noştri că Şcoala Isrelito-Română a fost condusă cu deosebită competenţă de înv. Herşcovici Mayer timp de 28 de ani !
  
La un an după terminarea claselor primare, familia Idelovici se mută mai întâi la Iaşi, apoi la Bacău, unde Voledi Vardi (vom respecta dorinţa lui de a fi cunoscut sub acest nume) şi-a continuat studiile. Din aceşti ani începe şi activitatea sa gazetărească colaborând la câteva ziare locale de mică importanţă. Însă această scurtă ucenicie îi va fi benefică mai târziu, când va emigra în Israel (1971).
  
În anul 1937 s-a reîntors la Dorohoi pentru satisfacerea stagiului militar la regimentul 29 infanterie. În scrierile sale de mai târziu, Voledi Vardi îşi aminteşte cu nostalgie de anii copilăriei, dar, datorită evenimentelor neplăcute prin care au trecut evreii în anii celui de al doilea război mondial, autorul vede mai mult în negru viaţa oraşului Dorohoi. A fost concentrat  până la excluderea evreilor din armată şi a trăit  şi văzut cu proprii ochi evenimentele tragice de la Dorohoi din anii 1940. Îndepărtat din armată, s-a reîntors la Bacău, unde a fost numit profesor la Liceul Evreiesc din oraş, reuşind să fie un cadru didactic de valoare într-o perioadă destul de grea pentru populaţia evreiască.  În aceşti ani  a luat parte activă la ajutorarea copiilor săraci, a condus un cămin al acestora, a ajutat la integrarea în viaţa şcolară a copiilor repatriaţi din Transnistria.

Din anul 1945 şi-a reluat meseria de gazetar, iar din 1971 a plecat în Israel unde şi-a continuat activitatea gazetărească la ziare de limba română ce apăreau în această ţară. Pentru exemplificare, trebuie să subliniem că românii din Israel,în număr de peste 400.000, au continuat să vorbească şi să simtă româneşte, ceea ce explică faptul că au 2 cotidiene în limba română, 4 ziare şi reviste lunare şi o publicaţie electronică în care cei cu darul scrisului îşi publică poeziile,nuvelele, schiţele, amintirile etc. Lista acestora e lungă. Amintim doar de poetul Ioan Pribeagul originar din Suliţa, jud. Botoşani, pe numele său adevărat Isac Lazarovici a căriu operă ar merita să fie cunoscută; apoi scriitorii dorohoieni Shlomo David, Madeleine Davidsohn, Francisca Stoleru sau Voledi Vardi a căror operă a depăşit graniţele statului Israel.
  
Pe lângă activitatea gazetărească, Voledi Vardi a început să scrie şi cărţi. A publicat nu mai puţin de 18 volume axate pe teme din viaţa cotidiană a evreimii din Dorohoi sau Bacău. Stilul său nostalgic place cititorilor, mai ales celor care au cunoscut Dorohoiul şi Bacăul de altădată. Nenumăratele sale articole publicate mai ales în „Revista mea”, precum şi amintirile nostalgice despre Dorohoiul natal au apărut şi în lucrarea în 5 volume şi perspectiva unui al 6-lea volum a lui Shlomo David „Dorohoi- generaţii de iudaism şi sionism” (Israel, 1992 -2002). Opera lui Voledi Vardi şi-a găsit un loc aparte în biblioteca de la Tel-Aviv a Uniunii Mondiale a Evreilor Originari din Bucovina. Este explicabilă apartenenţa la această bibliotecă a operelor lui Voledi Vardi deoarece, începând cu anul 1938, judeţul Dorohoi a aparţinut de ţinutul Suceava, fapt cu repercursiuni tragice asupra populaţiei evreieşti atunci când au început deportările.

Din vasta-i operă vom menţiona câteva mai importante. Una din primele sale lucrări apărute la Tel-Aviv este cea din 1977 şi editată la cererea numeroşilor cititori  în 1978 „Elevi  fără uniformă – Evocări antinostalgice dintr-un liceu evreiesc”, în care Voledi Vardi descrie evenimentele trăite de el însuşi şi de elevii săi dintr-o unitate şcolară ce fusese înfiinţată de Comunitatea Evreiască a unui oraş în anii când elevii evrei fuseseră excluşi din toate şcolile din ţară. În anul 1980 îi apare „Politehnica în curtea templului”, iar în 1984 „Baricade – Cei de la Onescu”, ambele reprezentând evocări din viaţa unui oraş moldovenesc cu referire la viaţa evreilor. Dar cea mai importantă apariţie editorială a lui Voledi Vardi va rămâne cartea „Dorohoi – oraşul umbrelor”, apărută la tel-Aviv în 1987 pe care autorii acestor rânduri au avut ocazia să o parcurgă prin bunăvoinţa unui bun prieten care emigrase în Israel şi venea la Dorohoi să-şi viziteze rudele. Insăşi capitolele cărţii sunt sugestive: Oraşul meu Dorohoi, Drumeţii etc. denotă sentimentele calde ale autorului pentru urbea natală, dar şi un aspru rechizitoriu la adresa celor care au provocat nenumărate suferinţe locuitorilor evrei în perioada celui de al doilea război mondial. În anul 1988, tot la Tel-Aviv, publică „Oraşul de pe Bistriţa-Bacău” în care descrie cu lux de amănunte viaţa evreilor simpli din Bacău, oraş în care Voledi Vardi a participat activ la viaţa social- culturală de aici.
  
Idelovici A. Iosub (Voledi Vardi) este considerat de toţi care l-au cunoscut o personalitate importantă a iudaismului dorohoian şi bacăuan. Este un scriitor de succes important pentru urbea noastră prin faptul că evocă viaţa târgului Dorohoi dintr-o anumită perioadă a existenţei sale cu referire la viaţa sa culturală şi sportivă axate pe activitatea de zi cu zi a locuitorilor lui. Numele său are un loc aparte în literatura română din Israel. Evenimentele descrise de el în mai toate cărţile pot fi folosite într-o monografie a oraşului Dorohoi, monografie ce se lasă aşteptată de multă vreme. Voledi Vardi, prin cărţile sale, captează atenţia  prin stilul personal cu care descrie Dorohoiul atingând cu mult tact toate sferele de activitate, călătorind alături de cititor prin oraş şi participând nostalgic la viaţa localnicilor.
  
Vom încheia medalionul nostru cu o frază culeasă din cartea „Dorohoi-oraşul umbrelor” ce reflectă în câteva cuvinte viaţa cotidiană a locuitorilor oraşului în acei ani: „Când se aprindea cea dintâi stea, mulţimea începea să se reverse pe străzi, alergând spre case, unde îi aştepta o masă mai mult sau mai puţin îmbelşugată”.
 
Dedicăm acest medalion scriitorului Voledi-Vardi de la a cărui naştere se împlinesc astăzi 99 de ani. prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Scoala ISR 1910Regimentul 29 infanterie Dorohoi
DorohoiNews.ro, 08-05-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

08.05.2013 la 16:27

va rog sa-mi permiteti sa ridic palaria in fata acestor doi profesori care scriu despre dorohoiul copilariei mele de asemenea vreau sa aduc multumiri acestui ziar electronic care publica aceste articole tuturor va urez o viata lunga indestulata si plina de satisfactii

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro