Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Sc.Primara Mixta nr. 3 I.C.Bratianu Dorohoi

În  medalionul de astăzi vom prezenta un profesor de educaţie fizică de o valoare deosebită, prin mâinile căruia au trecut mii şi mii  de elevi şi studenţi, dar care a profesat şi profesează la Iaşi. Este vorba despre profesorul universitar Constantin I. Albu.
     
S-a născut la Dorohoi la 21 mai 1929 într-o familie cu o situaţie materială modestă, tatăl, Ioan, fiind magazioner  la CFR, iar  mama, Elena, născută  Mândrescu, era casnică. Tatăl  Ioan  Albu locuia, la naşterea lui Constantin, pe strada Carmen Sylva la nr. 134, iar mama  sa Elena Mândrescu locuia pe  aceeaşi stradă, dar la numărul 104.
          
Ca toţi cei care locuiau în cartierul Gării şi ai căror părinţi lucrau la staţia CFR Dorohoi, şi Constantin a   urmat  şcoala  primară cea mai  apropiată de casă –  Şcoala Primară Mixtă nr. 3 “I.C.Brătianu”, între anii 1936-1941, clasa a IV-a fiind nevoit să  o  repete din cauza unor probleme medicale. Această şcoală oferea copiilor condiţii excelente de învăţătură, directorul ei, învăţătorul Romulus Pandele fiind un foarte bun pedagog şi gospodar.
         
Şi-a continuat studiile la Liceul de băieţi “Gr.Ghica VV” într-o perioadă foarte grea pentru învăţământul românesc. Dar, spre cinstea lor, atât profesorii, cât  şi seriile de absolvenţi ai acelor ani, s-au străduit să demonstreze înalta calitate a învăţământului dorohoian. În seria de absolvenţi  ai  anului şcolar  1948-1949, din care a făcut parte şi Albu I. Constantin, s-au detaşat Ciubotaru C. Iuliu Constantin, Davideanu  Gh .Gheorghe, Faur Al. Alexandru, Tacu Al. Gheorghe – toţi deveniţi ulterior cadre universitare, dar şi Gheorghe Nuţescu şi Zighi Goldenberg viitori artişti, precum şi Constantin  Dăscălescu –  un mare rugbist care a activat la Poli Iaşi dar şi în naţionala universitară. Condiţiile materiale grele îl determină să funcţioneze pentru puţin timp ca profesor de educaţie fizică la Şcoala pedagogică de Învăţători “Al.Vlahuţă” din Şendriceni-Dorohoi.
        
Între anii 1950-1954 urmează cursurile Institutului de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti. Într-una  din  vacanţele universitare, atunci când trecuse în anul al IV-lea, la 11 septembrie 1953, s-a căsătorit la Dorohoi cu Elena Stanchevici. La Iaşi, unde şi-a luat  repartiţia ca profesor după absolvirea facultăţii, va lucra cu multă competenţă la o şcoală specială pentru copii cu deficienţe motorii.
       
În anul 1960, când se înfiinţează la Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi facultăţi de educaţie fizică, Constantin Albu a fost solicitat să predea teoria şi metodica educaţiei fizice precum şi gimnastica la  institutul ieşean. Trebuie să recunoaştem că, poate cu foarte mici excepţii, cadrele didactice ale  acestei facultăţi ieşene şi-au  făcut cu prisosinţă datoria. Prin mâinile lor au trecut majoritatea  profesorilor de educaţie fizică şi sport care activează şi azi în Moldova. În afară de lectorul Constantin Albu care face subiectul medalionului de faţă, lectorii Alice Luca, Gheorghe Luca, Paul Cercel,  Alexandru Merică, Paul Fiedler, Al. Odochian, doctor A. Rotaru, doctor T. Vlad, profesor Bârsănescu  Ştefan ş.a. au ţinut cursurile la cel mai înalt nivel educativ-instructiv sau practic, ridicând prestigiul acestei facultăţi ieşene la nivelul institutelor universitare fruntaşe din ţară.
  
Ca absolvent al primei promoţii, din anul 1963, şi ca şef de promoţie, pot afirma că toate orele noastre de curs, seminariile şi orele practice au fost adevărate lecţii  de viaţă şi meserie. Mă voi referi doar la  seria  mea de absolvenţi: Baltă Mihai şi Jinga Ianuarie au ajuns inspectori generali la judeţele Bacău şi respectiv Ilfov; Arădăvoaice Doru a devenit peste ani preşedintele clubului sportiv municipal Bacău; Antohi Leonid – antrenor al divizionarei A de fotbal Poli Iaşi; Neagoe Octavian – preşedintele Clubului  Poli  Iaşi, şi, bineînţeles, subsemnatul, care am pornit de la zero cu un grup de copii talentaţi în ale baschetului şi am ajuns până în divizia A, participând la nu mai puţin de 14 finale de campionate naţionale la sportul de performanţă, obţinând multe locuri pe podium. Toate aceste exemple demonstrează din plin faptul că toţi profesorii facultăţii ne-au  educat în dragostea pentru sport şi ne-au arătat că nimic nu se obţine fără  muncă şi efort susţinut. Dar, să nu ne îndepărtăm de tema noastră şi să revenim la profesorul Constantin Albu.
  
Fiind un bun specialist în gimnastică şi cultură fizică medicală, a editat, singur sau în colaborare, mai multe lucrări de specialitate, strict necesare profesorilor de educaţie fizică  sau celor care s-au îndreptat spre cultura fizică medicală. Astfel, în 1966, în colaborare cu Paul Fiedler, a întocmit “Metodica educaţiei fizice şi sportive” având ca referenţi pe Gh. Luca şi pe un alt dorohoian – Constantin Huţanu. Doi ani mai târziu, împreună cu lectorii Alice Luca şi Paul Fiedler scoate de sub tipar  “Exerciţii şi jocuri în doi” ( Editura CNEFS). La Editura Sport-Turism, Bucureşti 1977, îi apare “Educaţia Fizică la clasele V-VIII” în care pedagogul Constantin Albu spune printre altele că pentru a deveni un bun profesor, acesta trebuie să  aibă o bună măiestrie pedagogică, să dovedească pasiune  pentru profesia aleasă, să manifeste un deosebit spirit de dăruire şi multă inventivitate.
      
Întrucât foarte mulţi dintre absolvenţii institutului ieşean predau la diferite licee, în 1981, C. Albu a întocmit lucrarea “Educaţia fizică în liceu” (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1981). Începând cu anul 1984, având în vedere experienţa lui de la şcoala de deficienţi motorii, s-a îndreptat spre lucrări de cultură fizică medicală,una dintre ele fiind intitulată “Ştiţi să respiraţi corect?”, scrisă în colaborare cu I. Răscărache ( Bucureşti, Editura Sport-Turism, 1984 ). În  1985  a  fost referent  ştiinţific  la  lucrarea  Stelei Coman “Educaţia fizică şi metodica predării ei la clasele I-IV”. Împreună  cu Adriana Albu a editat o foarte bună lucrare ce tratează psihicul corelat cu mişcarea la vârsta de creştere şi  dezvoltare, intitulată “Psihomotricitatea” (Iaşi, Editura Spiru Haret, 1999).
      
A fost solicitat să predea la Facultatea de psihipedagogie specială cursul de Asistenţă psiho - pedagogică a copilului deficient motor, precum şi la Facultatea de Educaţie fizică din Iaşi pentru cursul de Psihomotricitate la secţia de Kinoterapie de pe lângă Universitatea “Al I. Cuza”. În ultimul timp i-au mai apărut monografia „Asistenţa psihopedagogică şi medicală a copilului deficient fizic” (Editura Polirom,2000) şi „Kinetoterapia pasivă” (Editura Polirom, 2004).
      
Prof. univ. Constantin Albu şi-a câştigat stima şi preţuirea celor care îl cunosc, dorohoienii apreciindu-i  calităţile de pedagog şi OM care a răspuns totdeauna la chemările liceului pe care l-a absolvit, liceul „Gr.Ghica VV” Dorohoi, luând parte activă la manifestările de aducere aminte organizate aici. Scrierile sale de specialitate sunt în pas cu noile cuceriri ale ştiinţei şi specialiştii, dar nu numai ei, aşteaptă noi apariţii editoriale semnate de el, lucrări ce vin în sprijinul celor interesaţi.
  
Astăzi, de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi la aniversarea zilei de naştere a Domniei Sale, prin Dorohoi News, îi dorim LA MULŢI ANI ! prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Sc.Primara Mixta nr. 3 I.C.Bratianu DorohoiLiceul Gr.Ghica VV Dorohoifosta str. Buhaiului, astazi strada George Enescu
DorohoiNews.ro, 21-05-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

08.06.2016 la 18:48

Astazi am descoperit acest articol. I-am fost eleva d-lui prof. Albu si as fi onorata sa il pot contacta. Se poate sa capat un indiciu in acest sens?

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro