Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

fosta casa Ion Calugaru

Ion Călugăru, pe numele său real Ştrul Buium Croitoru, s-a născut la 14 februarie 1902 în Dorohoi, într-o familie destul de săracă, tatăl său Ţailic fiind cojocar, iar mama casnică.
        
În catalogul Şcolii Israelite, pe care a absolvit-o în 1914 şi unde l-a avut învăţător pe directorul şcolii, Alter Weissmann, este notat că viitorul scriitor a locuit pe strada Başotă la nr.86 şi mai constatăm că el  este un elev bun, iar media generală 8,13 îl clasează pe locul al II-lea între cei 32 elevi ai clasei. Printre colegii săi de clasă se aflau şi Aronovici Elias – viitor medic, Jagher M.Meer şi Moscovici Iancu care ulterior vor avea un rol important în viaţa Comunităţii Israelite şi a oraşului Dorohoi. La rubrica dedicată  caracterizării elevului, directorul şi învăţătorul Alter Weissmann scrie că elevul Croitoru Ş. Buium are o agerime ieşită din comun. Acest fapt a fost, de altfel, dovedit la examenul de absolvire a patru clase primare, la care comisia alcătuită din învăţători de la şcolile de stat nr. 1 şi 2 din oraş i-au dat cele mai bune calificative.
  
Între anii 1914-1918 a urmat cursurile gimnaziului de băieţi „Gr.Ghica VV” din oraşul natal, într-o clasă  în  care nu mai puţin de 8 elevi absolviseră Şcoala Israelită, ceea ce dovedeşte că la această şcoală particulară se făcea cu adevărat carte.
   
Conducerea Comunităţii Israelite din Dorohoi a văzut la  Buium Ş. Croitoru calităţi deosebite, fapt pentru  care i-a acordat în fiecare an de gimnaziu o bursă, fără de care acesta nu ar fi avut şansa să-şi continue studiile. La absolvirea gimnaziului, îndemnat de prietenul său Saşa Pană, pleacă la Bucureşti în 1919 unde urmează cursurile Liceului „Matei Basarab”.
   
Debutul său literar a avut loc în 1920, deci la vârsta de 18 ani, cu câteva colaborări la revista literar-artistică săptămânală „Sburătorul” a lui Eugen Lovinescu, revistă ce apărea la Bucureşti. După cum scrie criticul George Călinescu în „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (Bucureşti, Editura  Minerva, 1982), „partea cea mai personală din literatura lui Ion Călugăru (pseudonimul luat de Buium Croitoru ca scriitor) este aceea care se ocupă de evreimea din Moldova de sus”. Talentul său era evident, până la el nu au fost mulţi cei care au îndrăznit să se ocupe de oamenii de rând, o lume ciudată, dar reală.
    
Până la a doua conflagraţie mondială Ion Călugăru a reuşit să redacteze revista „Integral” (1925), a  condus  publicaţia „Opinia publică” (1929), a fost redactor la periodicul „Cuvântul” fondat de Constantin  Gondopol, a colaborat la „Adevărul”, „Tineretul socialist”, „Clopotul”, „Cuvântul liber”, „Contemporanul”, la  revista „Unu” a lui Saşa Pană, „România  literară”, „Flacăra” ş.a. I-au apărut „Caii lui Cibicioc” - schiţe (Bucureşti, 1922 ), „Paradisul statistic” (1928), „Omul de după uşă”- roman (1931), „Abecedar de povestiri  populare” (1933), „Charlot - monografia lui Charles Chaplin” (1933), „Don Juan Cocoşatul”- roman (1933), „Erdora”- roman (1934), „De la cinci până la cinci (1938), „Copilăria unui netrebnic” (1938), „Dostoievski”; în colecţia bibliotecii „Dimineaţa” a tradus „Visul unui om ridicul”.
     
După război a devenit redactor la ziarul partidului comunist „Scânteia”, iar în 1948 este trimis la Hunedoara pentru a se documenta despre viaţa de zi cu zi a siderurgiştilor. În anul 1951 publică romanul „Oţel şi pâine”, pentru care a primit Premiul de Stat.
     
Opera adevărată a lui Ion Călugăru este cea scrisă până la cel de al doilea război mondial. Opera postbelică aparţine unui „alt Ion Călugăru”, unui scriitor „fabricat” de anii comunismului românesc. În  anul  1995 a apărut un „Dicţionar al scriitorilor români” în Editura Fundaţiei Culturale Române sub  coordonarea lui Mircea Zaciu, Marian Papahagi şi Aurel Sasu. Autorii, referindu-se la opera lui Ion  Călugăru din anii construcţiei socialiste afirmă că „Scriitorul se angajase, profitabil pe termen scurt, dar  falimentar pe termen lung, într-o intervenţie contra naturii şi, nu numai în general, contra naturii artei, dar şi contra propriei sale naturi: trecut subit de la erotism la eroism, nici temperamentul înnăscut, nici experienţa de viaţă acumulată, şi nici resursele artistice, nu-l recomandau pentru astfel de intreprinderi. Alături de alte relicve ale proletcultismului, „Oţel şi pâine” rămâne azi interesant cel mult ca un simptomatic caz de studiu pentru o virtuală, încă, sociologie a literaturii”. Pentru noi, rămâne importantă opera sa creată în perioada interbelică, operă  ce exprimă adevărata valoare creatoare a lui Ion Călugăru,fapt tratat ca atare şi de criticul literar George Călinescu. După 1944 prezintă importanţă doar însemnările lui Ion Călugăru din perioada documentării hunedorene, documente păstrate la Arhivele   Naţionale ale României, în care, voalat, scriitorul a descris adevărata faţă a comunismului.
  
Ion Călugăru s-a stins din viaţă la 22 mai 1956 în Bucureşti. Scriitorul are locul său binemeritat în cartea de onoare a Dorohoiului; el a păstrat toată viaţa un colţişor al inimii sale plin cu amintiri nostalgice despre oraşul  natal; scrierile sale din perioada interbelică au multe pagini cu aspecte dorohoiene ce emoţionează plăcut sufletul cititorului. Astăzi comemorăm 57 de ani de la decesul lui Ion Călugăru, un scriitor dorohoian supus timpului şi împrejurărilor cu care s-a confruntat. prof. Dorina Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

fosta casa Ion CalugaruIon_Călugăru_prozatorion calugaru erdoraIon Calugaru-Copilaria unui netrebnicIon Calugaru-Lumina primaveriiIon Calugaru-Otel si paine
DorohoiNews.ro, 22-05-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

27.05.2013 la 07:44

Fac parte din cei care mai traiesc si l-am intampinat pe carturar cand a vizitat targusorul nostru si tare s-a bucurat vazand locul copilariei din Raileni mai sus de fabrica de sifoane, vorbind cu vecinii. Verificati bine adevarul

22.05.2013 la 14:29

nu pot trece dupa ce am citit acest articol fara sa nu comentez ca acesti doi profesori tin faclia trecutului dorohoian va multumesc pentru placerea ce-mi oferti aproape zilnic de acest oras plin de eroi si dvoastra intrati in aceasta categorie familia MANDACHI

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro