Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Dorohoi_04

Precizăm că prin aceste file de istorie locală vrem să aducem în memoria dorohoienilor denumirile vechi ale străzilor, etapele evoluţiei lor, cum s-au ridicat clădirile şi cine a locuit  prin aceste locuri. S-ar putea ivi controverse, dar noi aici scriem doar conform documentelor şi ştirilor publicate în ziarele vremii.
  
„Uliţa de Sus”, cum se numea această stradă după 1836, era o arteră deosebit de circulată pe acea vreme,datorită în special construirii Bisericuţei de Lemn “Adormirea Maicii Domnului” în anul 1779 prin contribuţia enoriaşilor. Dar, şi datorită faptului că în jurul acestui lăcaş sfânt s-a construit al doilea cimitir al oraşului.(Primul a fost cel din jurul bisericii Sf. Neculai de pe str. Ştefan cel Mare).
  
După inaugurarea Bisericuţei de Lemn, cetăţenii oraşului au început să numească această stradă, bineînţeles neoficial, “uliţa Adormirea”. În jurul anului 1850, s-a stabilit la Dorohoi doctorul Sigismund Chernbach.Acesta a cumpărat o porţiune de teren pe “uliţa Adormirea”, (situat în spatele actualei primării) unde şi-a construit o casă spaţioasă. Fiindcă era unul din puţinii medici din oraş, în plus  dovedindu-se a fi şi foarte competent şi plin de iniţiativă, locuitorii au început să denumească acest drum “uliţa doctorului”.
  
După anul 1871, doctorul Chernbach şi-a construit o altă casă pe strada Grigore Ghica, pe locul unde astăzi se află frumosul palat al Colegiului naţional “Gr.Ghica”. Ulterior, dr.Chernbach a lăsat  locuinţa de pe Uliţa Adormirea ginerelui său,doctorul veterinar I. Mezincescu.
  
În perioada cât dr. Chernbach a locuit  pe str. Al.I.Cuza, între 1884-1893, câteva camere ale locuinţei sale au devenit sălile de clasă ale elevilor gimnaziului de băieţi “Gr.Ghica VV”, iar între anii 1901-1904, aceleaşi camere au fost sediul Şcolii Primare nr.1 de băieţi “Gh.Asachi”. În anii următori, în aceeaşi casă au mai locuit: preşedintele Tribunalului-procurorul Dancu Dumitru, medicul Tache Ceapara, iar după 1920, clădirea a intrat în proprietatea ofiţerului din cadrul regimentului 29 infanterie Constantin Găluşcă fost comandant militar al Cernăuţiului,deputat şi ultimul prefect de Dorohoi.
  
Deşi întinderea acestei străzi este relativ mare, din strada Spiru Haret până la strada Boldur Lăţescu, o bună parte din ea nu a suferit mari transformări de-a lungul anilor. Din anul 1897, strada a luat numele de Alexandru Ioan Cuza.
  
Coborând din capătul străzii spre centru, pe dreapta se află casa cneazului D.P.Moruzi, casă în care a locuit apoi familia primarului Vasile Calcântraur, iar după 1911 a devenit localul primei şcoli profesionale de fete din oraş având-o ca directoare pe Octavia Popea. Continuând plimbarea spre centrul oraşului, pe partea dreaptă s-a aflat sediul primei grădiniţe de copii,înfiinţată în anul 1919,clădire ce a fost demolată. Pe partea stângă are sediul grădiniţa de copii nr. 6 cu intrarea principală în strada Grigore Ghica.
  
La întretăierea străzilor Al.I.Cuza şi Gherghely (astăzi str.1 Decembrie), se află impunătoarea clădire a fostei Prefecturi a judeţului Dorohoi, construită într-un timp record, la iniţiativa prefectului judeţului D.P.Moruzi, după planurile arhitectului Alexandru Saint Georges, clădire inaugurată în anul 1899. La colţul opus aceleişi întretăieri se află o altă frumoasă clădire-sediul fostei Şcoli Primare nr. 1 de băieţi “Gh.Asachi”, ulterior sediul bibliotecii municipale, actualmente sediul primăriei locale. Acest edificiu a fost construit după planurile inginerului Frangolea şi inaugurată în anul 1904.
  
Mai la vale, vis-à-vis de curtea frumosului edificiu al Colegiului Naţional „Gr.Ghica” se află o clădire construită în jurul anului 1880 pentru federala oraşului (o întreprindere comercială). Aici, în anul 1930 au învăţat elevii Şcolii practice pentru pregătirea ţiitorilor de registre şi a vânzătorilor în cooperaţie. Această şcoală avea tot aici şi internat.După război,clădirea a fost sediul garnizoanei sovietice, apoi sediul PCR, sediul Sindicatului, iar în prezent este amenajat un modern hotel-restaurant.
  
Înspre vale, după ce treci de strada Justiţiei şi de părăsitul palat al telefoanelor, poposim pe dreapta, în locul unde în anul 1909 s-a construit de către Comunitatea Israelită din Dorohoi, cu fonduri de la o fundaţie din Paris (Alianţa Israelită Universală), după planurile arhitectului Alexandru Davidescu din Bucureşti,directorul general al Serviciilor tehnice ale Capitalei, o clădire destinată Şcolii Israelito-Română.Un fapt dureros pentru toţi dorohoienii îl constituie situaţia acestei clădiri din oraşul nostru. Dintr-o clădire cu care ne mândream şi care încânta privitorii, aceasta a ajuns astăzi o ruină, atât în interior cât şi în exterior. Oraşul nu are absolut nici o vină pentru această stare de lucruri. Noii proprietari au uitat, sau preferă să uite, câte personalităţi importante au făcut aici primii paşi spre marea performanţă sau spre un anumit domeniu de activitate. Clădirea arată deplorabil în exterior.

Este distrusă şi în interior-pardoselile, geamurile, ţevile de canalizare şi încălzire au dispărut. Ne aşteptăm ca proprietarii să salveze ce a mai rămas măcar în ceasul al 12-lea. Mai la vale de Şcoala Israelită a fost construită în anul 1923 clădirea grădiniţei Comunităţii având ca directoare pe o lungă perioadă de timp, pe soţia doctorului Axler. Ea figurază cu adresa pe str. Petru Rareş. În perioada dictaturii legionare, în acest local s-a mutat sediul Comunităţii şi,tot aici, au învăţat elevii evrei izgoniţi din sediul lor.Mult timp, după război, în clădire a funcţionat o cochetă grădiniţă de stat, după 1989 a fost abandonată,iar în 2012 a fost demolată de către noii proprietari-firma Caritas.
  
Vis-à-vis de clădirea Şcolii Israelite, parcul mic situat la vale de fosta Banca Naţională, te invită să te relaxezi într-o ambianţă naturală plăcută şi reconfortantă. Pe strada Al.I. Cuza a locuit o bună parte din dorohoienii înstăriţi a căror locuinţe mai dăinuie şi astăzi. Fără a specifica numărul de la case, întrcât numerele specificate în diferite documente nu mai corespund cu cele de astăzi, vom aminti o serie de persoane care au jucat un rol important în viaţa socială, politică sau culturală a oraşului.
  
Vom începe lista cu medicul Sigismund Chernbach, cel care a înfiinţat primul gimnaziu la Dorohoi (gimnaziul “Gr,Ghica VV”) fiind şi primul director al acestuia şi care a îndeplinit timp de mulţi ani funcţia de medic prim al judeţului. În casele lui au locuit mai târziu familia Mezincescu. Tatăl Mezincescu a fost medic, fiul Dumitru Mezincescu a fost senator, deputat, profesor universitar, Ministru al Sănătăţii şi ambasador al ţării noastre în Suedia.
  
Un alt doctor care a locuit pe această stradă a fost Tache Ceapara (născut în comuna Monastir Avdela din Imperiul Otoman în anul 1886-decedat în 1942) - medic militar, apoi medic CFR. De asemenea, nu poate fi omis medicul Sleicher Aizic, directorul spitalului israelit.
  
Dintre profesorii cu domiciliul pe str. Al.I. Cuza reţinem numele lui Calcântraur Neculai primul profesor de matematică de la gimnaziul de băieţi „Gr.Ghica VV”, profesor Pruteanu Iacob, învăţătorul Lupaşcu Ion,fost director al Şcolii Primare nr. 1 de băieţi în perioada 1932-1937. Dintre ofiţeri amintim pe maiorul Scriban Neculai-comandantul Legiunii de Jandarmi Dorohoi şi maiorul Găluşcă Constantin, fost comandant al Poliţiei oraşului Cernăuţi, deputat şi ultimul prefect al judeţului Dorohoi. Adam Marcel, avocat, Popovici Mihai, judecător, Vasiliu Mihai, avocat şi Dumitriu Victor completează lista personalităţilor care au locuit pe str. Al.I. Cuza.
  
Un loc aparte şi o casă pe măsură a avut preotul Dumitru Furtună a cărui merite în dezvoltarea oraşului şi contribuţii în domeniul cultural sunt cu totul deosebite. Nu-l putem omite nici pe preotul Sandovici Alecu. În completraea listei îi amintim pe Popescu Mihail secretarul general al Prefecturii şi pe inginerul Maxinoiu Toader, şeful Serviciului Drumuri Judeţene.
  
Cu repere demne de istoria oraşului Dorohoi, cu case îngrijite, strada Alexandru Ioan Cuza a fost şi este o arteră principală a oraşului. Străjuită încă din primii ani de copaci falnici, modernizată de-a lungul anilor, strada încântă şi astăzi şi atrage la plimbare pe tinerii îndrăgostiţi. prof. Ilarion Mandachi

PS. Ne cerem scuze pentru eroarea din articolul referitor la strada Spiru Haret în care am publicat şi o fotografie de pe strada AL.I. Cuza. Vă promitem că vom fi mai atenţi.


DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Dorohoi_04Dorohoi_02Dorohoi_03Dorohoi_01
DorohoiNews.ro, 28-06-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

30.06.2013 la 08:05

Multumim domnului profesor pentru maretul act de cultura de a ne reda, noua dorohoienilor, memoria trecutului. Vintul nihilismului contemporan lupta cu tenacitate sa ne smulga radacinile si sa ne diluieze identitatea. Doar cladind prezentul pe temeliile trecutului,putem visa la viitor.

28.06.2013 la 14:23

vreau sa va multumesc pentru momentele placute care-mi produc aceste articole scrise cu multa competenta si multa dragoste pentru urbia pe care noi din aceste locuri o iubim forever va doresc multa sanatate si putere de munca caci meritati din plin pentru aportul dvoastra pentru dorohoiul tineretii mele

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro