Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

caminul de batrani Gh.Cucu (1)

Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea a fost şi este o stradă principală a oraşului nostru, ea făcând legătura cu cele mai importante localităţi ale fostului judeţ Dorohoi: Darabani, Havârna, Ibăneşti, Rădăuţi Prut etc.
  
În documentele de arhivă,strada apare pentru prima dată în anul 1836 cu numele „Uliţa dinspre Trestiana” sau strada Trestiana. Deoarece, din aprilie 1881, în casele familiei Cucu (case ce există şi astăzi) au învăţat elevii de la gimnaziul „Gr.Ghica VV”,strada a luat numele de „Uliţa de prin faţa şcolii”,iar după mutarea elevilor în casele Cuparencu,strada s-a numit „Pe la şcoala veche”.
  
Când edilii locali au început să dea nume oficiale căilor de circulaţie din oraş, strada s-a numit Jijia între 1898-1910, după care a luat numele de Costică Stroici în memoria celui care ne-a reprezentat în Parlamentul României în mai multe legislaturi şi în două rânduri a fost prefect al judeţului Dorohoi. El a avut locuinţa pe această stradă.
  
Din anul 1948, regimul comunist i-a schimbat numele în Constantin Dobrogeanu-Gherea fost critic literar, venit la noi din Ucraina pentru „a-i învăţa pe români ce înseamnă socialismul”. Între ce a făcut Costică Stroici şi ce a făcut Dobrogeanu-Gherea pentru români este o mare diferenţă în favoarea primului. Poate de aceea, nostalgicii generaţiei a treia, când se referă la această stradă, spun tot strada Costică Stroici.
  
Referindu-ne la strada Dobrogeanu-Gherea, ea începe de la Podul Trestienei spre centru până la intersecţia cu strada George Enescu. Mai menţionăm faptul că între anii 1939-1944, porţiunea mică de stradă ce ţinea de la magazinul Lidl până sus în strada George Enescu s-a numit Mihail Kogălniceanu.
  
Pe această arteră au fost mereu depozite de cherestea, de petrol, han, precum şi câteva cârciumi. Mai interesante sunt însă clădirile de utilitate publică: căminul de bătrâni care fiinţează într-o clădire donată de filantropul Cucu Gheorghe care a specificat în act ca aici să se amenajeze un astfel de cămin, fapt realizat în 1909. Trebuie să subliniem că, până la aceasă dată aici au fost găzduite gratuit „copile orfane”, care au fost astfel ajutate să-şi croiască un drum în viaţă. O bună perioadă a purtat numele de „Azilul Comunal”. Astăzi se află sub atentă îngrijire 70 de vârstnici. De asemenea, nu credem că sunt dorohoieni care să nu fi călcat pe această stradă pentru că pe ea au fost hanuri, au fost şi sunt: autogara, depozite, magazine, baruri, iar după 1944- Întreprinderea de Industrie Locală.
  
Să poposim puţin la unele întreprinderi. Începem cu autogara. În perioada interbelică exista o autogară de călători particulară aparţinând omului de afaceri Trau Ţailic cu autobuze fabricate şi aduse din Germania în anul 1930. Acesta a fost un om intreprinzător, cu stare materială bună şi care a reuşit să înfiinţeze în oraş prima staţie de autobuze. Maşinile făceau transport de călători spre Cernăuţi, Suceava, Botoşani, Mihăileni. Cei din familia Trau aveau şi un han cu restaurant situat pe această stradă. Fiul lor, Ştrul Trau, născut în 1929, a urmat la Dorohoi Şcoala israelită-Română. Când familia Trau a emigrat în Israel, Ştrul şi-a schimbat numele în Tal, a urmat cariera militară şi a ajuns general comandant de corp de armată,cu mari victorii în războiul de şase zile din 1967.
  
O altă construcţie care ne atrage atenţia este Podul de Fier spre Trestiana peste apa Jijia, durat în 1895, la iniţiativa prefectului D.P. Moruzi.
  
Mergând spre centrul oraşului se află o impunătoare clădire, care din păcate, la ora actuală este lăsată în paragină. A fost construită de firma engleză Peter Larsen pentru a servi drept depozit de ouă. Ulterior a devenit proprietatea lui Isac Bojet, droghist de meserie (comerciant care vindea parfumuri şi preparate farmaceutice). Mai apoi, clădirea a intrat în posesia lui Lică Pomârleanu care a transformat-o în fabrică de ulei. După al doilea război mondial a devenit sediul birourilor întreprinderii manufacturiere, iar restul se ştie.
  
Dintre numeroasele familii care au locuit pe strada C-tin Dobrogeanu Gherea reţinem câteva nume. În primul rând familia profesorului universitar Tacu Alexandru(1933-2005), un mare specialist în domeniul ştiinţelor economice. Un alt nume de rezonanţă în domeniul artistic este cel al Corneliei Pavlovici, artistă de teatru şi film, cunoscută şi iubită de întreaga ţară. În perioada interbelică şi după, a locuit aici familia Bojet. După marea conflagraţie mondială a locuit excelentul atlet Boghean Gheorghe-fost antrenor al lotului naţional de atletism. Tot aici a locuit senatorul şi deputatul Costică Stroici (1857 – 1911), şef al Partidului Conservator din Dorohoi.
  
Nenumăratele bodegi şi cârciumi înşirate de-a lungul străzii dădeau un aspect de adevărat târg patriarhal urbei noastre. Astăzi, strada este frumos asfaltată, face legătura cu localităţile din nordul ţării şi asistăm cu mândrie la ridicarea unor clădiri moderne şi frumoase ce dau un aspect plăcut privitorului.
  
În încheiere, vrem să mulţumim celor care ne citesc şi apreciază strădania nostră şi în acelaşi timp promitem să nu vă dezamăgim în continuare. Noi avem un principiu după care ne conducem în viaţă şi muncă: să preţuim ceea ce am moştenit de la înaintaşii noştri, întrucât nimic nu s-a realizat fără sacrificii mai mari sau mai mici. prof. Dorina Mandachi

 

DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

caminul de batrani Gh.Cucu (1)caminul de batrani Gh.Cucu (2)Str. Dobrogeanu-Gherea - Dorohoi_03Str. Dobrogeanu-Gherea - Dorohoi_04Str. Dobrogeanu-Gherea - Dorohoi_01Str. Dobrogeanu-Gherea - Dorohoi_02
DorohoiNews.ro, 05-07-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

09.07.2013 la 23:20

inca o data multzumiri sotzilor mandache pentru articole am locuit pe stada d gherea sau c stroici

06.07.2013 la 13:29

ACEST DOMN CUCU A DONAT ACEASTA CLADIRE PENTRU CEI INTRADEVAR NECAJITI ,NU PENTRU TRANTORI CE VOR DOAR SA LENEVEASCA.DACA ERA CEAUSESCU SAU CONDUCATORII DINAINTEA LUI NU ACCEPTAU ASA CEVA. AR TREBUI SOCIETATEA SI GUVERNUL SA FACA O TRIERE PRINTRE ACESTE SPECIMENE.

05.07.2013 la 18:46

Cred ca e o confuzie intre fiul proprietarului autogarii interbelice si Israel Tal- general nascut in 1924 si care e considerat artizanul victoriei razb de 6 zile,nascut in Beer Tuvia. Asta e ce am pe net. Daca aveti mai multe date poate reusiti sa clarificati ideea.

05.07.2013 la 17:09

cred ca fiecare cititor cu picatura de dorohoi in el sau ea va apreciaza si va stimeaza pentru eforturile care le faceti pentru a ne incanta viata noastra dzeu sa aiba grija de toata familia dvoastra si de toti cei care iubesc urbia DOROHOI

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro