Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

9

În susţinerea afirmaţiei noastre că şcoala dorohoiană a avut elevi de excepţie care şi-au confirmat  valoarea  şi după absolvirea liceelor din localitate sau a învăţământului superior spre care s-au îndreptat,publicăm şi medalionul medicului şi profesorului universitar Mihai I. Nechifor.
  
S-a născut la Dorohoi la 2 septembrie 1951. Ambii părinţi, cu o pregătire intelectuală deosebită, beneficiind de condiţiile domiciliului lor într-o casă  cochetă pe strada Spiru Haret nr. 82, au dat atenţie permanentă pregătirii celor doi copii– Mihai şi Nicolaie, fapt ce s-a reflectat în rezultatele excepţionale pe care aceştia din urmă le-au  avut  în decursul studiilor şcolare la  Liceul „Grigore Ghica VV” din Dorohoi. Tatăl său, Ioan N. Nechifor, s-a  născut în  comuna Lunca la 19 ianuarie 1919, a absolvit Liceul „Gr.Ghica VV” Dorohoi (1939), apoi a urmat Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, după absolvirea căreia a revenit la Dorohoi devenind în scurt timp medic veterinar şef al raionului şi oraşului Dorohoi, până la decesul său survenit la 2 martie 1977. Mama sa, Elena Nechifor,cu numele de acasă  Ciobanu,s-a născut la Chilia Nouă- Ismail  din Republica Moldova la 15 februarie 1922, este absolventă a Liceului de fete „Regina Maria” Dorohoi (1941), absolventă a Facultăţii de Farmacie din Bucureşti (1949), după care a  profesat meseria de farmacistă cu multă competenţă, dăruire şi responsabilitate, fiind şi dirigintă, la Farmacia nr. 1 din Dorohoi, ce era situată în centrul oraşului la întretăierea  dintre fostele  Strada  Mare (Gr. Ghica) cu str. Trandafirilor şi str. Ştefan cel Mare.
      
Revenind la cel mai mare dintre  copiii lor, Mihai Nechifor, menţionăm că a absolvit studiile primare, gimnaziale şi liceale la Liceul „Gr.Ghica VV” din Dorohoi în anul 1970 ca şef de  promoţie. Cât a fost elev, a avut preocupări multilaterale, a participat cu succes la olimpadele şcolare şi a fost şi un excelent jucător de baschet în echipa liceului alături de bunul său prieten şi coleg de clasă Isac Dan-Constantin.
  
Am putea spune că a urmat cariera părinţilor săi referindu-ne la faptul că şi-a continuat studiile în domeniul medicinei la Facultatea de Medicină generală UMF Gr.I.Popa din Iaşi pe care a absolvit-o  tot ca şef de promoţie  în anul 1976. Fiind un student de excepţie, cum  era  şi  normal, a fost solicitat de conducerea facultăţii să lucreze în cadrul instituţiei universitare proaspăt absolvite. Ulterior,medicul Mihai I. Nechifor a parcurs pe rând toate treptele carierei de medic şi cadru universitar.    
Preocupându-se în mod deosebit de pregătirea sa profesională a publicat studii de specialitate atât în ţară cât şi peste hotare însumând până acum peste 700 lucrări în rezumat sau în extenso. Printr-o muncă susţinută a reuşit să participe cu aproximativ 550 de lucrări comunicate la diferite sesiuni ştiinţifice şi congrese naţionale sau internaţionale De asemeni,este angrenat activ în diverse programe  de cercetare fiind şi coautor la nu mai puţin de 30 de brevete de invenţii OSIM.
  
În anul 1975,deci în timpul când era încă student, a ocupat prin concurs un post de intern medicină internă; în 1985 devine doctor în ştiinţe medicale; în 1990 - medic primar Explorări funcţionale, iar în 2001 este medic primar de Farmacologie clinică. Nu putem omite nici  titlurile academice obţinute: profesor universitar obţinut prin concurs (1995), şef de catedră Farmacologie şi Farmacologie clinică, conducător de doctorat sau funcţia de secretar ştiinţific al Facultăţii de Medicină Dentară UMF Iaşi (1992-1997).
  
Pentru a-şi desăvârşi pregătirea profesională a participat la diferite cursuri şi stagii de perfecţionare la Cluj-Napoca (1986), Bucureşti (1987), Paris (1990), Leiden-Olanda (1992), Freiburg-Germania (1993,  2004).
  
A fost cooptat în colectivul de referenţi al prestigioasei reviste de specialitate din SUA „Medical Science Monitor”; de asemeni, redactor şef adjunct la revista „Fiziologia”, membru în colectivul de redacţie al revistei „Viaţa Stomatologică” ca şi redactor şef la „Buletinul Societăţii Române de Studiu al Chimioterapicelor”. Din activitatea sa ştiinţifică deosebit de valoroasă şi multiplă vom enumera doar câteva repere ce reprezintă priorităţi naţionale şi internaţionale: cercetarea icosanoizilor şi a substanţelor ce influenţează metabolismul acestora, prof. dr.  Mihai Nechifor fiind coautor la prima monografie din România în domeniul tromboxanilor, prostacilinei, leucotrinelor şi lipoxinelor; cercetări vizând implicaţiile cationilor bivalenţi; cercetări în diabetologie experimentală; cercetări în farmacologie clinică, cercetări de farmacodinamie, de farmacocinetica medicamentelor legate de suport  polimeric ş.a.
  
A publicat până în prezent  20 de cărţi, singur sau  în colaborare cu alţi medici: Medicamentul prieten   şi duşman (1983), Medicamentul şi celula vie (1984), Medicaţia musculaturii netede (1985), Ghid de date toxicologice (1987), Prostaciclina şi tromboxanii (1993), Terapia antibacteriană, antifungică şi antivirală în stomatologie (2001), Farmacologia şi farmacoterapia sinapsei (2005) etc. La acestea se mai adugă şi 10 capitole de carte publicate la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi sau în SUA.
  
Desigur că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi ce poartă numele medicului Grigore I.Popa (care a predat la catedra de Anatomie şi Embriologie din Iaşi între 1928-1942) se simte onorată cu profesorul doctor Mihai Nechifor, care astăzi este membru în mai multe comitete ştiinţifice internaţionale (Budapesta, Osaka, Firenze), societăţi ştiinţifice sau academii (New York, Tubingen, Paris, Cambridge-Anglia, Germania, Uniunea Medicală Balcanică), Congrese şi Conferinţe Naţionale: Între 4-6 octombrie 2006, la Bucureşti a avut loc prima Conferinţă Internaţională „Efectele colaterale ale medicaţiei antiinfecţioase” însoţită de o expoziţie medicală specializată. Preşedinte al conferinţei a fost desemnat prof.dr. Mihai Nechifor. Între 23-26 octombrie 2006, la Osaka (Japonia) dl. prof.dr. Mihai Nechifor a fost invitat ca membru al Comitetului Internaţional de organizare al celui de al 11-lea  International Magnesium Symposium, totodată fiind solicitat a susţine o lucrare specială. Între 20-22 iulie 2008, la Kunming (China) a avut loc World Summit of Antivirals la care prof.dr. Mihai Nechifor a primit un Certificat Special pentru „excepţionalele eforturi şi succese în domeniu”. Între 21-23 mai 2009, la Budapesta (Ungaria) s-a desfăşurat al 3-lea International Symposium on Trace Elements in the Food Chain-Deficiency or Excess of Trace Elements in as a Risk of Health, în cadrul căruia prof. dr. Nechifor Mihai a conferenţiat „Bivalent cation influence on the rev. normal and pathologic conditions”. Între 22-25 septembrie 2009, la Iaşi a avut loc al 12-lea International Magnesium Symposium al căriu preşedinte a fost prof. dr. Mihai Nechifor. Mai specificăm că numele său apare în mai multe lucrări biografice din ţară sau străinătate, una din ele fiind „Iaşul Contemporan – Cartea Personalităţilor” (1993). În anul 1995, Academia Română îi acordă premiul Constantin I. Parhon pentru lucrarea tipărită în 1993 „Prostaciclina şi  tromboxanii”, iar în 2006 a primit din partea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior - Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate de cercetare ştiinţifică
 
Prof. dr. Mihai Nechifor este căsătoritcu Ana-Maria Nechifor (n. Pancu, la 29 ian.1951) originară din Botoşani, absolventă a Liceului Mihai Eminescu  Botoşani (1970) şi a Facultăţii de fizică  a Universităţii A.I.Cuza  din Iaşi; actualmente este profesoară grad I şi predă fizica la Liceul Emil Racoviţă din Iaşi obţinând cu elevii d-sale rezultate remarcabile la Olimpiadele naţionale de Fizică şi un premiu la Olimpiada Internaţională de Fizică; este şi autoare de culegeri de teste de fizică şi alte materiale didactice.
  
Soţii Mihai şi Ana-Maria Nechifor au 2 copii: Cristina (n. 4 ianuarie 1981 în Iaşi), medic din 2005 cu stagiu la Facultatea de Medicină a Universităţii din Frankfurt (Germania) şi Cătălina (n. 28 ianuarie 1989 în Iaşi). Fratele d-lui dr. Mihai Nechifor, Nicolaie Nechifor (n. 2 iulie 1955 în Dorohoi) a absolvit şi el Liceul „Gr.Ghica VV” Dorohoi (1974), apoi Facultatea de Mecanică a Universităţii „Gh. Asachi” din Iaşi (1980), este stabilit la Botoşani fiind director al SC Trans Terra din localitate.

Dorohoienii şi, mai ales, colectivul didactic al Colegiului Gr.Ghica VV din localitate se simt mândri cu profesorul doctor Mihai Nechifor, un OM ce emană multă căldură sufletească şi  o deosebită simţire lirică. Deşi, prin natura activităţii şi preocupărilor d-sale, este veşnic în criză de timp, n-a ezitat niciodată să participe la toate manifestările aniversare organizate de Liceul, actualmente Colegiul „Gr. Ghica  VV” din Dorohoi, pe băncile căruia s-a instruit ca tânăr elev, lăsând o plăcută amintire profesorilor de aici, dar şi colegilor lui, prin ţinuta aleasă şi distinctă şi prin cunoştinţele-i enciclopedice, prefigurând personalitatea actuală de excepţie.
 
Dle dr.prof. Mihai Nechifor, astăzi, la aniversarea Dvs., dorohoienii vă urează din inimă un călduros şi respectuos LA  MULTI  ANI cu multe realizări ! prof. Ilarion Mandachi

 

DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

98710654123
DorohoiNews.ro, 02-09-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

02.09.2013 la 20:19

La mulți ani, dragă Mihai, să-ți dea bunul Dumnezeu viață lungă și sănătate! Îmi aduc cu drag aminte de anii de liceu în care te-ai remarcat prin calitățile tale de excepție. Ne faci cinste tuturor colegilor și pentru asta te stimăm și te iubim. Stimă și înaltă considerațiune d-lui prof. Ilarion Mandachi care, din modestie, nu a menționat că a fost dirigintele distinsului nostru coleg.

02.09.2013 la 11:00

Prin acest ziar aflam ce personalitati s-au nascut in orasul Dorohoi. Imi dau seama din propia experienta, atunci cand faci ceva si vezi ca ti-a reusit doresti sa faci cat mai mult. Ramai uimit cat poate realiza un om in aproximativ 40 de ani. Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca domnule Nichifor caci avem nevoie sa vegheati la sanatatea noastra. LA MULTI ANI.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro