Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Biserica Havarna

La Havârna, pe drumul comercial ce lega, odinioară, cel mai nordic târguşor al ţării, Darabanii, de Botoşani, o bisericuţă ctitorită la sfârşitul veacului al XVIII-lea se încăpăţânează, cu demnitate, să lupte cu timpul.
 
Aşezat pe malul pârâului după care şi-a luat şi numele, înconjurat din toate părţile de ogoare, Havârna e unul dintre acele sate din nordul României peste care timpul s-a aşezat molcom, potenţând vechiul şi astâmpărând noul. În mijlocul localităţii, protejată de perdeaua deasă a unei livezi, se găseşte bisericuţa de lemn ridicată sub protecţia Sfântului Nicolae, mândria localnicilor şi poate cea mai vie amprentă a trecutului pe aceste meleaguri. Înscris pe lista monumentelor istorice din judeţul Botoşani, lăcaşul se află, din nefericire, într-o continuă luptă cu timpul. Aici nu se mai slujeşte din 1975, iar lemnul este greu încercat de cari.
 
Părintele paroh, Constantin Lucian Iacob, împreună cu parohienii, încearcă din răsputeri să o menţină în picioare, însă eforturile lor nu sunt suficiente. Ele trebuie dublate de fonduri consistente, pentru o restaurare corectă şi care să poată demara cât mai grabnic. Altminteri, acest monument extrem de important al judeţului Botoşani ar putea fi în pericol de dispariţie.
 
„Posibilităţile parohiei sunt reduse. Am făcut un calcul şi am constatat că numai pentru acoperiş cred că am putea strânge banii necesari abia în şase ani. Dar acesta nu poate aştepta până atunci...“, spune, cu tristeţe, părintele Iacob.

Stilul arhitectural

Biserica veche din Havârna, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, este ridicată din bârne groase, de stejar, încheiate „în cheotori“ şi aşezate pe o temelie de piatră de râu. La exterior, bisericuţa este tăbănuită cu scândură, pentru protecţia interiorului. Iniţial, acoperişul a fost din draniţă, însă aceasta a fost înlocuită cu tablă în anii 70 ai secolului trecut.
 
Corpului iniţial al bisericii i-a fost adăugat, în decursul timpului, un mic pridvor, chiar în faţa vechiului portal de intrare.

Podoabele interiorului

Interiorul se remarcă prin simplitate şi sobrietate. Icoanele înnegrite de timp, liniile lemnului, dăltuite numai din bardă, lumina strecurată discret prin ferestruicile laterale, învăluind în umbre tainice contururile întâlnite în cale, toate amintesc de cuminţenia şi frumuseţea altui veac.
 
Naosul este separat de pronaos printr-un perete despărţitor schiţat simplu, în partea de sus, de o acoladă meşteşugit sculptată, iar în partea de jos de un grilaj ce se termină cu doi stâlpişori decoraţi cu motivul rozetei.
 
Catapeteasma bisericii este cea originală. La începutul veacului trecut, părintele Constantin Ciocoiu, protoiereu, pe atunci, al judeţului Dorohoi, consemna în lucrarea sa „Note la Monografia bisericilor parohiale şi filiale din judeţul Dorohoiu“ că în bisericuţa din Havârna „catapiteazma are pictura veche“, cu excepţia icoanelor împărăteşti. La fel ca şi atunci, şi acum catapeteasma păstrează pictura veche, de secol XVIII. Registrele sunt însă foarte afectate de fumul şi praful depus în decursul anilor, dar şi de uleiul cu care acestea erau date odinioară. O restaurare a picturii se impune, deci, cât mai repede. „Oamenii aveau grijă de ea la fel cum se îngrijeau de propria casă. La sărbători, totul era primenit şi în biserică. Aşa cum îşi înnegreau plita, aşa cum spălau uşorii uşilor şi îi dădeau cu untură sau ulei, ca să strălucească, aşa şi în biserică dădeau icoanele cu ulei, să lucească. Deşi, în timp, acest lucru a dăunat mult picturii“, explică parohul de la Havârna.
 
Din patrimoniul bisericuţei fac parte o serie de icoane, precum şi o Evanghelie şi alte câteva cărţi de cult vechi.

Legende şi istorie

Potrivit pisaniei incizate pe vechiul portal de intrare, bisericuţa a fost construită în anul 1795, „cu cheltuiala D-lui C. Ghica Hatman, a preoţilor şi sătenilor din satul Havârna, în zilele prea luminatului Domn Al. C. Calimachi Vodă şi a Prea Sfinţitului Mitropolit Iacob“, fiind lucrată de un anume meşter Toader Darie.
 
Tradiţia locului spune că această biserică ar fi fost adusă de la o distanţă de 8 kilometri, probabil din fosta vatră de sat, şi ridicată pe locul pe care se află şi astăzi. „Mergeau cu carele cu boi, cale de 8 kilometri, şi cărau totul cu ajutorul butucilor, prin rostogolire. Vă daţi seama ce muncă de ocnaş...“, povesteşte pr. Constantin Lucian Iacob.
 
Odinioară, la numai câţiva metri distanţă de bisericuţă, pe locul actualei primării se afla conacul boieresc. „Din pragul bisericii cărăruşa ducea direct către curtea boierească. Se spune că dacă preotul deschidea uşile bisericii vedea uşile de la conac“, povesteşte pr. Iacob.
 
Potrivit documentelor vechi, prima vatră a satului a fost pe Valea Ţiganului. Ulterior, satul s-a mutat spre est, în apropierea drumului comercial Darabani - Botoşani, la „Ciumaş“, denumire dată după o epidemie de ciumă de la sfârşitul secolului XV, iar mai târziu, pe Valea Havârnei (un pârâu ce curge în apropiere).

Bisericuţa are nevoie urgentă de restaurare

Dacă până acum bisericuţa a ţinut piept timpului, astăzi ea are nevoie de sprijin pentru a putea duce mai departe istoria şi mărturiile credinţei celor care i-au trecut pragul. În plus, ea păstrează amprenta meşterilor lemnari din secolele trecute, fiind importantă pentru arhitectura în lemn din această parte de ţară.

Acum, bisericuţa se află în conservare, însă unele intervenţii în vederea restaurării şi consolidării se impun cât mai urgent. „Acoperişul este foarte afectat şi trebuie refăcut în întregime, iar tabla trebuie înlocuită cu draniţă. Avem nevoie, de asemenea, de un paratrăsnet. Pardoseala trebuie schimbată, fiind afectată mult de umezeală şi lemnul tratat contra carilor“, enumeră priorităţile pe care le are în vedere preotul paroh. Dacă va putea duce la capăt o minimă restaurare, părintele Iacob îşi va putea îndeplini o dorinţă mai veche, aceea de a deschide bisericuţa publicului larg, ca un obiectiv care merită vizitat. „Cei care sunt plecaţi şi revin în sat ajung, de fiecare dată, şi aici, dorind să revadă biserica în care au fost botezaţi, în care s-au cununat. Am dori să le-o redăm, să facem căi de acces către primărie, către şcoală, astfel încât să o putem ţine deschisă tot timpul. Dar, ca s-o oferi publicului larg, trebuie să oferi şi condiţii“, explică parohul de la Havârna.

Sursa: ziarullumina.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Biserica Havarna
DorohoiNews.ro, 11-12-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

12.12.2013 la 22:36

cu icoanele ce lea vindut fostul preot zancu,se putea repara biserica,,iar preotul de acum are nevoie de bani sa-i poarte copii in facultate,,sa mearga la sala sa se tina in forma,,normal ca ar fi bine sa se repare biserica,,dar nu cu banii celor ce muncesc cinstit,,sau a batrinilor

11.12.2013 la 17:30

Sper sa iti implineasca Dumnezeu curiozitatea cat mai repede!

11.12.2013 la 17:01

Comentatorilor, a-ți fost vreodată la biserică?

11.12.2013 la 16:05

nu mai este nimic de zis....asteapta ajutor de la guvern.....sau mai nou de la UE.....ca na ei is saraci si nu au.....is curios in ziua cand am sa mor cati preoti sunt in rai....cred ca vestimentatia lor NEAGRA le prevesteste viitorul(e doar o parere personala)

11.12.2013 la 12:08

Sa ma iertr Dumnezeu dar citi bani s-au strins la Havirna unde s-au cheltuit? Parohia Havirna a dat in arenda pamanturile aproape gratis!!!!Citi bani ar fi adunat numai din subventii?Daca lumea ar sti ca trebuie o anumita suma si s-ar folosi numai pentru acest monument sunt sigur ca nu ar fi probleme dar nu au incredere si va fi foate greu.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro