Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Dorohoi

Având suficient material documentar în arhiva noastră personală, vom creiona pentru cei care citesc Dorohoi News, evenimentele petrecute în oraşul Dorohoi cu o sută de ani în urmă.
   
Anul 1914 a fost un an de excepţie în care conducerea oraşului era asigurată de marele om politic -avocatul Gheorghe Ghe. Burghele. Ca prefect era Artur Stavri - un poet botoşănean care s-a dovedit a fi un bun gospodar şi organizator. Merită menţionaţi şi doi dintre consilierii primăriei locale, oameni de o deosebită valoare intelectuală şi socială: avocatul Constantin Cuparencu şi profesorul de matematică Gheorghe Pascu.
   
Şi în parlamentul ţării, oraşul Dorohoi, pe atunci judeţ, era reprezentat onorabil prin deputaţii Gheorghe Ghe. Burghele, Alexandru Mavrodin (viitor ministru), Gheorghe Văsescu – suţinător a numeroase opere caritabile, D. P. Moruzi şi senatorul dr. N. Criveţ.
   
În acest an marele muzician George Enescu a susţinut la Dorohoi un concert în folosul Crucii Roşii. În anul 1914 oraşul nostru a beneficiat de multe realizări în domeniul construcţiilor. S-a nivelat terenul din jurul bisericii Sf. Neculai. S-au amenajat aleile din cimitirul Eternitatea. În parcul Rond Point de pe strada Dumbrava Roşie s-au executat lucrări de nivelare şi sădire de pomi. Pe strada Başotă (astăzi strada Ştefan Airinei) s-au cărat tone de pământ pentru nivelarea acestei artere de circulaţie. Marea majoritate a străzilor au fost pietruite, iar cele din centrul oraşului au fost pavate concomitent cu amenajarea trotuarelor. S-au plantat în parcurile din oraş şi pe la periferii pomi primiţi gratuit de la ministrul Domeniilor, Al. Constantinescu, şi de la dna Elena Docan-Dimachi, mare filantrop. În piaţa centrală din faţa primăriei s-au construit gherete pentru vânzarea cărnii. De asemenea, s-au instalat 6 posturi telefonice în diferite intersecţii. O parte din aceste lucrări au fost realizate de ostaşii de la regimentul 29 infanterie conduşi de colonelul Colory.
   
Un fapt de o deosebită importanţă pentru oraş: în parcul Aurora s-a instalat lumină electrică. Societatea „Ajutorul”, condusă de învăţătoarea Elena Marcu (primul cadu didactic dorohoian decorat cu medalie de către Ministerul Instrucţiunii Publice) a ajutat cu rechizite şcolare şi îmbrăcăminte copiii săraci de la şcolile din oraş.
    
Filiala din Dorohoi a Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române,condusă de Aglaia Anghelachi şi Aglaia Rosseti, au strâns fonduri pentru crearea unei grădiniţe de copii. Este ales noul comitet al Epitropiei Israelite din oraş cu Adolf Vitner preşedinte, I. L. Bercovici şi Hoişie Moscovici vicepreşedinţi. Cimitirul evreiesc de pe Bulevardul Victoriei este desfiinţat şi s-a mutat în noua sa locaţie de pe str. 1 Decembrie unde se află şi astăzi.
    
La propunerea avocatului Gheorghe Ghe. Burghele, consiliul orăşenesc a hotărât în unanimitate să se ridice toate restricţiile impuse populaţiei evreieşti. În curtea regimentului 29 infanterie, în faţa pavilionului administrativ, a fost dezvelit monumentul cu bustul căpitanului Valter Mărăcineanu, eroul de la Griviţa, operă a sculptorului Horia Miclescu.
    
Primăria locală a hotărît ca din patrimoniul său să se acorde regimentelor 29 şi 69 infanterie câteva loturi de pământ în scopul construirii de locuinţe pentru ofiţeri. O coincidenţă plăcută: atât în 1914 ca şi astăzi în 2014, deci exact la 100 de ani, se repară străzile şi trotuarele, precum şi alte lucrări care au fost şi sunt în beneficiul locuitorilor oraşului.
    
Din  domeniul învăţământului semnalăm: S-au organizat colonii şcolare pentru elevii săraci,care au fost trimişi pe la diferite mănăstiri pentru odihnă. S-a înfiinţat Şcoala de Adulţi în scopul eradicării analfabetismului, şcoală la care au predat învăţătorii C. Florea, D. Atanasiu, I. Nimereanu, domnişoara Maria Nistor ş.a. Alexandru Răutu a început în acest an să predea limba franceză la gimnaziul „Gr. Ghica VV”. Ulterior el va fi deputat în parlamentul ţării în mai multe legislaturi, prefect, primar, publicist; C. Popovici, absolvent al Conservatorului de Arte din Iaşi, va preda din acest an muzica la gimnaziul „Gr. Ghica VV” timp de 21 de ani (între 1914-1935); tot el a creat în oraş un cor de renume cu care a susţinut concerte în mai multe oraşe din nordul ţării. Elevul Alexa I. Vasile, născut la Broscăuţi, absolvă în acest an gimnaziul de băieţi „Gr. Ghica VV” şi va deveni ulterior un valoros profesor universitar de chimie la Universitatea din Cluj. La Şcoala profesională de fete „Domniţa Ileana” a fost numită directoare Octavia Răutu (fostă domnişoara Popea), care a avut iniţiativa editării unui anuar intitulat „Anuarul Şcolii Profesionale” cu date documentare foarte importante despre înfiinţarea şcolii, activităţile, dascălii şi elevii acesteia. În anul 1914, când preşedinte al Comunităţii Israelte din Dorohoi era H. Hachen, pe lângă Şcoala Israelită ce funcţiona pe strada Ştefan cel Mare la nr. 10, s-a înfiinţat şi o Şcoală Comercială subvenţionată de Comuniate, şcoală frecventată de 92 de elevi, fără deosebire de naţionalitate.
   
Anul 1914 aduce noi evenimente în armată. Având în vedere că în Europa începuse primul război mondial ca pretext la asasinarea prinţului Ferdinand - moştenitorul tronului Austriei, la noi în ţară a început mobilizarea generală. Printre măsurile luate a fost şi cea de înfiinţare a unor noi unităţi militare.
    
La 1 aprilie 1914 ia fiinţă regimentul 69 infanterie, amplasat pe strada 1 Decembrie vis-a-vis de gradina Brazi. Pentru început regimentul 69 a fost întărit cu ofiţeri de la celălalt regiment dorohoian –regimentul 29 infanterie de pe Bulevardul Victoriei. Comandant a fost numit locotenent-colonel Negreanu Constantin. Printre ofiţeri îi aflăm pe locotenetul Rădulescu Neculae şi Ţaţomir Anghel. Confesor al regimentului 69 a fost adus preotul N. A. Hodoroabă.
    
La regimentul 29 infanterie activitatea era mult mai intensă luând în considerare vechimea şi structura unităţii. Confesorul regimentului era preotul Enescu, rudă a marelui compozitor şi muzician George Enescu. Capelmaistrul fanfarei era Vameşu Neculai. Comandantul regimentului era colonelul Kolory Dumitru. Printre ofiţeri aflăm nume importante de oameni care au contribuit la progresul oraşului nostru: Olinescu Gheorghe, poet şi erou, Bantaş Aurel-viitor prefect şi primar cu deosebite contribuţii în sportul dorohoian, Bălănescu Romulus - viitor deputat şi primar la Dorohoi, Mociulschi Leonard, Barozzi Gheorghe şi Barozzi Grigore - viitori generali, Ilasievici Ion-căpitan, Calinic Istrati - viitor publicist, Găluşcă Constantin - viitor colonel, primar, prefect la Dorohoi şi comandantul militar al districtului Cernăuţi.
    
În acest an, 1914, s-au reparat clădirile regimentului 29, s-a amenajat un parc de gimnastică şi un câmp de alergări pe dealul Polonicului, s-a construit un grajd pentru 60 de cai, s-a ridicat în faţa pavilionului administrativ al regimentului bustul căpitanului Valter Mărăcineanu, eroul de la Griviţa, s-a construit un nou poligon de tir, s-a împrejmuit cu un gard de fier campusul regimentului.
    
La 10 Mai 1914, drapelul Regimentului 29 infanterie a fost decorat de M. S. Regele cu Medalia „Avântul ţării”. La 27 septembrie, ziua când a decedat M. S. Regele Carol I, tot regimentul a luat parte la Te Deum-ul ce s-a oficiat la Catedrala oraşului. În cadrul aceluiaşi regiment s-a înfiinţat o Şcoală de Gradaţi pentru pregătirea plutonierilor şi sergenţilor instructori. Luând în considerare activitatea intensă de la Ateneul Român Dorohoi, acţiunile societăţilor de binefacere locale, activitatea multilaterală a cadrelor didactice din şcolile oraşului, participarea celor două regimente la viaţa social-politică şi culturală din Dorohoi putem conchide că anul 1914 a fost un an benefic oraşului şi o cotitură în istoria lui. prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

DorohoiDorohoi (2)Dorohoi (3)Dorohoi (4)23
DorohoiNews.ro, 24-01-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

24.01.2014 la 12:18

Citesc cu multa placere File de istorie si cu respect ii multumesc domnului Profesor Mandachi pentru ca ne preda lectii de istorie.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro