Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

donatia  fratilor Scarlat si Constantin Varnav

Rândurile de faţă sunt dedicate acelor dorohoieni care, în decursul vieţii lor, s-au străduit să facă un trai mai uşor semenilor lor prin fapte caritabile care au meritat şi merită şi astăzi să le preţuim cum se cuvine.
  
Mass-media de astăzi nu prea mai are ce să informeze despre acte filantropice fiindcă ele pur şi simplu nu există. A da bani pentru o campanie electorală este mai important decât a dona bani, terenuri sau imobile pentru folosul obştesc. Însă, înaintaşii noştri, sau o parte din ei, au încercat să ajute organele locale de stat,şcolile,spitalele sau oameni, cu sume de bani sau proprietăţi pentru ca urbea noastră să capete o altă înfăţişare. Şi, în bună parte, au reuşit.
  
Pentru început, precizăm că filantropia este o formă de comportare şi convingere care se manifestă prin credinţa în bunătatea oamenilor, iar a fi filantrop înseamnă a fi un om darnic şi mărinimos cu acţiuni de binefacere în folosul celor lipsiţi de mijloace decente de trai sau în folosul unei obşti. Şi nu sunt puţini cei care şi-au închinat viaţa şi averea celor nevoiaşi sau unei localităţi fără a se gândi la recompense sau beneficii. Datoria noastră este de a nu-i face uitaţi şi credem că merită a fi trecuţi într-o Carte de Aur pentru memoria generaţiilor viitoare. De altfel, astfel de Cărţi de Aur au existat în oraşul nostru, la primăria locală cât şi la Comunitatea Israelită. Dar, odată cu ocuparea Dorohoiului la 5 aprilie 1944 de către Armata Roşie, acestea au dispărut fiind distruse iremediabil.
 
Revenind la tema noastră, menţionăm că nu vom putea să-i amintim pe toţi cei care au săvârşit acte caritabile în urbea noastră; ne-am limitat la o serie dintre ei aşa cum apar în diferite documente de arhivă. Primii filantropi îi aflăm din paginile de istorie ale Bisericuţei de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”, bisericuţă construită în anul 1779 cu ajutorul donaţiilor următoarelor familii: Gorovei, Burghele, Lorent, C. Manea,Tudosache, Catinca Curtoaie, Iordache.
  
Pentru perioada cuprinsă între anii 1780-1850, trecutul istoric al oraşului nostru are mari lacune şi se cunosc prea puţine acţiuni filantropice. În anul 1855, Scarlat Vârnav, revoluţionar paşoptist şi unionist convins, împreună cu fratele său, medicul Constantin Vârnav-deputat şi senator, au donat casa lor din centrul oraşului (fosta banca Naţională) primăriei Dorohoi cu condiţia ca în ea să funcţioneze o şcoală. Ei au ajutat şi financiar şi au donat cărţi pentru înfiinţarea primei biblioteci publice din oraşul nostru.
  
La 31 ianuarie 1858, unul din primii efori (primari) ai oraşului, Mihail Ştefanovici, a donat suma de 500 de galbeni şi casele sale din Mihăileni pentru înfiinţarea unui spital la Dorohoi. Primul efor al oraşului, Dimitrie Vârgolici şi-a lăsat prin testament toată averea, constând în bani, case, terenuri, pentru ajutorarea copiilor săraci din oraş, pentru înfiinţarea primelor şcoli primare dorohoiene şi a unui cor, dorinţă consemnată prin Actul de donaţie nr. 2869 din 10 septembrie 1858 înregistrat la Tribunalul Dorohoi.
  
Peste ani, în 1909, un alt OM cu o inimă largă, Gheorghe Cucu, a donat primăriei o clădire şi o curte spaţioasă pentru adăpostirea bătrânilor şi a celor loviţi de soartă. Menţionăm că în această clădire a funcţionat pentru o vreme un internat gratuit pentru elevele sărace din Dorohoi.
  
În anul 1918, George Văsescu - fost prefect şi deputat de Dorohoi,a cumpărat cu bani proprii terenul şi clădirea unde se află astăzi Bisericuţa de Lemn şi Protoeria trecând apoi totul în proprietatea protopopiatului Dorohoi. Ar fi necesare multe pagini pentru a enumera excepţionalele donaţii din partea avocatului Gheorghe Gh. Burghele. Om cu vederei foarte largi, iubitor de frumos, a călătorit în mai toate ţările din vestul Europei pentru a-şi însuşi cele mai noi idei de progres. Îşi dorea din toată inima emanciparea târgului nostru şi n-a precupeţit nimic în a ajuta în orice domeniu era nevoie. A donat terenuri şi sume importante de bani pentru realizarea basoreliefurilor familiei regale, pentru sculpturi din Veneţia, pentru şcoli şi biserici, a donat tablouri valoroase, a plătit pentru diverse machete şi busturi, a donat sau a contribuit financiar pentru cărţi în dotarea Ateneului din Dorohoi şi pentru biblioteci etc. În revista elevilor de la liceul „Gr. Ghica VV”, în numărul 4 din 1932, citim o frază de o deosebită apreciere pentru avocatul Gheorghe Gh. Burghele „Să nu uităm că lui îi datorăm în mare parte Dorohoiul de astăzi”.
  
În anul 1924, Iulius Fischer, unul din cei mai avuţi oameni din Dorohoi, a cumpărat şi apoi a donat Comunităţii Israelite locale sediul în care  funcţionează şi astăzi. Acelaşi Fischer a contribuit financiar şi în multe alte acţiuni umanitare şi obşteşti din oraşul nostru.
  
Generalul Constantin Ilasievici, născut la Dorohoi la 7 martie 1880, devenit ulterior Ministru al Apărării Naţionale şi apoi Mareşal al Curţii regale, a donat importante sume de bani oraşului pentru repararea străzilor, pentru repararea sau dotarea şcolilor. În anul 1923, prin deosebita lui contribuţie s-a construit stadionul oraşului cu care ne mândrim şi astăzi.
  
Institutoarea Elena Cuparencu şi soţul ei, avocatul Constantin Cuparencu-fost primar al Dorohoiului, au donat primăriei locale extrem de frumoasa lor locuinţă aflată pe strada numită astăzi Cuparencu, în scopul precizat în actul de donaţie - de a se amenaja  în ea un muzeu al oraşului. Ce păcat că  vila cochetă şi cu o arhitectură de invidiat a fost distrusă nu în anii nefaşti ai comunismului, ci după anul 1989.....
  
De-a lungul existenţei oraşului nostru au existat numeroase contribuţii voluntare ale unor dorohoieni care şi-au dorit  fără a pretinde nimic în schimb, ca Dorohoiul să prospere, oamenii să aibă un trai mai bun şi să poată accede la noile cuceriri ale ştiinţei şi culturii.
  
Vom încheia citându-l pe marele istoric Nicolae Iorga „Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”. Iar în zilele noastre, dl. profesor doctor în istorie, Adrian Cioroianu, care ne încântă cu cele „5 minute de istorie” pe TVR2 îşi încheie întotdeauna prezentările cu o frază neasemuit de emoţionantă: „Să nu uităm că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste”. prof. Dorina Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

donatia  fratilor Scarlat si Constantin VarnavComunitatea Evreilor Dorohoi-donatia Iulius Fischerconstruirea stadionuluidonatia Gh.CucuGheorghe Gh. BurgheleProtoeria si Bisericuta de Lemnsuperba vila Cuparencu
DorohoiNews.ro, 13-02-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

14.02.2014 la 11:06

Ca ziar apreciat va rugam sa cititi cartea Dorohoiului scrisa si inchinata numai familiei Mandachi care scriu numai de evreii care au cladit Dorohoiul.

13.02.2014 la 21:59

Poate daca dam timpul inapoi Dl prof Sandu mai tinea calea cAINILOR CARE SFARTECAU BUGETUL LOCAL. Astazi asistam doar la teatru/.

13.02.2014 la 16:07

Intreb familia Mandachi unde sunt evreii lor pe care ii descriu asa de frumos in cartile lor publicate in Israel

13.02.2014 la 12:42

"anii nefaşti ai comunismului" este o figura de stil,cititi contextul in care apare!

13.02.2014 la 11:19

De ce anii nefasti ai comunismului..??!!De ce nu faceti un sondaj corect la nivelul orasului,si o sa vedeti ca trei sferturi din populatie sunt procomunism ..!!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro