Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

activitate culturala

Timp de două zile, în perioada 10-11 aprilie 2014 am participat la desfășurarea unor activități impresionante organizate de către doamna prof. Jitariu Elena, managerul acestei școli de prestigiu împreună cu celelalte excelente și entuziasme cadre didactice. În cadrul acestei sărbători a Școlii Cristinești, s-a inclus și comemorarea a doi ani de când școala îi poartă numele acestui fiu al satului, prof. dr. I. Murariu.

Cu această ocazie, au fost invitați foști colegi și prieteni apropiați ai regretatului prof., de la Bacău, amintindu-i pe profesori univ. și dr. în istorie: ciută Jean, editor la Editura Victoria, Cucu Viorel, publicist la Adevărul, Merticariu Mircea, prof. univ. dr. Dănilă Ioan, lingvist, care au apreciat prin cuvinte alese, activitatea didactică, științifică, publicistică și obștească pe care a desfășurat-o prof. dr. Ioan Murariu. Au mai participat primarul comunei, ing. Stredie Marinel, secretara primăriei, jurist Roman Mariana, fostul director al acestei școli, prof. pensionar Murărașu Toader, care a adus o contribuție importantă la dotarea și modernizarea acestei școli, doamna profesor Murariu Elena, soția defunctului profesor împreună cu unul dintre fii, prof. Murariu Mihai, surorile Maftei Elena și Aoncioae Milica, ing. Maftei Lăcrămioara, verișorii, Murariu Dumitru și Căruntu Natalia și alți consăteni care l-au iubit și respectat, cadrele didactice pensionare ce au activat la această școală sau la alte școli și s-au retras la pensie în satul natal.

Desfășurarea celor două evenimente a început cu o slujbă de pomenire oficiată cu pioșenie de preotul paroh Iftimescu Dragoș după care s-a trecut la prezentarea materialului intitulat „Moștenirea cultural-spirituală” a prof. dr. Ioan Murariu.

Din materialul bine documentat, riguros selectat și cursiv prezentat de doamna director Jitariu Elena, oricine a putut să rețină cu ușurință, fără să fi citit, „da cappo al fine” lucrările scris de prof. dr. I. Murariu, că acesta a desfășurat o impresionantă activitate didactică, publicistică, științifică și obștească pentru care i-au fost acordate titluri de onoare și diplome de excelență.

Activitatea științifică s-a concretizat prin publicarea a peste o sută de studii, articole și recenzii în reviste de istorie, din țară și peste 150 de articole în ziare și reviste din țară și din Republica Moldova prin care a popularizat istoria românilor, iar trecutul istoric al localității în care a văzut lumina zilei a fost evocat în lucrări de mare valoare istorică și documentară cum ar fi „Monografia comunei Cristinești, județul Botoșani” din 2011, editată în colaborare cu prof. dr. în etnografie Angela Paveliuc-Olariu și „Istoria Comunei Cristinești, județul Botoșani” apărută în Bacău.

Ambele lucrări, după cum el însuși mărturisea, au fost scrise ca urmare a faptului „că a fost stăpânit de un sentiment foarte puternic dezvoltat de dragoste pentru satul natal, Dămileni”. Aceeași motivație o au preocupările și demersurile făcute pentru ca frumosul parc din Dămileni, care este de doua ori secular, să se numească Parcul „Ioan și Natalia Corbu”, după numele celor doi boieri iubitori de cultură și de oameni.

De asemenea a manifestat un deosebit interes pentru ca satul Dămileni să revină la vechiul nume după ce a fost desființat  abuziv in anul 1968, de către regimul totalitar comunist incluzându-l in satul vecin Cristinești revenind la vechiul nume. Cu ocazia manifestărilor dedicate „Zilelor comunei Cristinești” lua cuvântul remarcându-se, de fiecare dată, printr-o artă a expunerii cu totul specială, reușind să capteze  atenția celor ce-l ascultau cu un desăvârșit talent de orator și o eleganță în exprimarea deosebit de cuceritoare.

Lucrările prof. dr. I, Murariu sunt un monument de informații istorice de calitate, solide, bogate exprimate printru-un simplu limbaj științific, iar numele deosebitului prof. reprezintă un nume de referință pentru învățământul românesc. A fost un munte de cultură și erudiție, o somitate în materie de istorie, un OM între oameni de-o probitate morală și intelectuală ireproșabilă, a avut un suflet care s-a sacrificat pe altarul științei ca să ne lase o moștenire culturală de care să ne mândrim.

Îmi exprim regretul că a plecat nedrept de repede din aceasta lume despre care mai avea multe de spus. În continuarea programului d-na prof. Oana Darie a prezentat materialul „Școala de ieri și de azi” făcând, o paralelă între condițiile de viață, învățătură și joaca din trecut cu, cele de astăzi punând accent pe stimularea interesului elevilor pentru învățătură.

Un moment emoționant a fost festivitatea de premiere a cadrelor didactice pensionare ce și-au desfășurat activitatea la această școală, acordându-li-se câte o „Diploma de excelență” și un superb ghiveci cu trandafiri de către d-na directoare Jitariu Elena. D-l prof. universitar dr. Moldoveanu Gheorghe a lansat  o amplă lucrare intitulată „Dicționarul limbajului poetic al lui O. Goga”.

Acest dicționar, elaborat și prezentat de domnia sa, se adresează tuturor celor interesați de studierea operei lui O Goga și  este conceput ca un instrument de mari proporții de consultarea, cu succes, nu numai de elevi și profesori, ci și de o largă categorie de cititori dându-le posibilitatea de a le ușura nivelul de înțelegere al limbajului folosit de poet. Felicitări domnului profesor pentru munca uriașa investită in elaborarea acestui tezaur.

Un alt moment emoționant a fost programul artistic de calitate intitulat „Drag mi-e cântecul si jocul” care a fost susținut de formații ale elevilor talentați coordonați cu dragoste, competență și dăruire de prof. Codreanu Mihai și prof. Paula Gavriluță. Felicitări sincere. Este o plăcere și o bucurie de-a avea onoarea să participi la activitățile organizate, de fiecare dată de colectivul didactic al școlii coordonat de doamna directoare, prof. Jitariu Elena. (Prof. pens. Gurzu Natalia)


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

activitate culturala
DorohoiNews.ro, 21-04-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitateDelGaz Licitatie

PUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Contabilitate

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Artificii Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Societate de construcții din Dorohoi angajează

Societate de construcții din Dorohoi angajează
Societate de construcții din Dorohoi angajează: - șef de echipă - salariu 4000 lei, în mână, ...

Fabrică de cherestea din Botoșani angajează muncitori calificați și necalificați

Fabrică de cherestea din Botoșani angajează muncitori calificați și necalificați
Fabrică de cherestea din Botoșani angajează muncitori calificați și necalificați. Asigurăm transport ...

Șofer categoria (B) caut să lucrez în zona Dorohoi

Șofer categoria (B) caut să lucrez în zona Dorohoi
Detin permis categoria B - mentionez ca nu beau si nu fumez (deloc) sunt o fire serioasa si punctuala! ...

Vând loc de casă

Vând loc de casă
Vând loc de casă în comuna Broscauti (pe șes). Relații la tel: 0744754924

Caut teren!!!! Cumpăr

Caut teren!!!! Cumpăr
Cumpar teren pentru casa. Zonele: Dealu-Mare la strada principala,Saucenita .iesirea din Dorohoi. Inclusiv ...

Vând garaj

Vând garaj
Vând garaj Dorohoi, Al. Ghiocelului. Relatii la tel: 0740181835

TEREN SI CASĂ DE VANZARE

TEREN SI CASĂ  DE VANZARE
Vând teren și casă. Detalii la nr. de tel: 0754901052

Vând piese Dacia Logan

Vând piese Dacia Logan
Vând piese Dacia Logan din an 2008 model berlina: cîrlig de remorcare omologat, triple spate ...

Vând garsonieră în Dorohoi

Vând garsonieră în Dorohoi
Vand garsoniera in Dorohoi, strada Ghiocelului, parter, mobilata si utilata complet (centrala termica ...

Vând sau închiriez garsonieră

Vând sau închiriez garsonieră
Vând sau închiriez garsonieră în plevna in fața pieței etaj 4. Mai multe detalii ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro