Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Mina Sienfeld Carakushansky

Perseverenţa noastră în a afla cât mai multe date din trecutul oraşului Dorohoi ne-a fost răsplătită cu o surpriză extrem de interesantă.Cu ajutorul documentelor de la Oficiul de Stare Civilă Dorohoi, a Arhivelor Statului-filiala Botoşani, din arhiva personală, dar şi din site-urile de pe Internet, am descoperit numele şi prezentarea unei persoane care ne-a dărâmat pur şi simplu clasamentul celor mai mari personalităţi dorohoiene.

Ne referim aici la Mina Seinfeld Caracushansky, o doamnă cu adevărat de excepţie. În presa românească de până astăzi nu s-a publicat nici un cuvânt despre această profesoară universitară cu merite de necontestat în mai multe domenii de activitate.

Mina Seinfeld s-a născut la Dorohoi la 9 ianuarie 1945. În mai multe articole de pe site-urile Internetului apare ca dată de naştere 14 septembrie 1944. Dar, în registrul de naşteri pe anul 1945 de la Oficiul de Stare Civilă din Dorohoi, pagina cu actul nr.7, Mina Seinfeld este înregistrată la data de 9 ianuarie 1945.

Tatăl – David Seinfeld - era comerciant, iar mama- Bruha (născută Altaraş) era casnică. Ei locuiau, în momentul când familia s-a reîntors din odioasa deportare din Transnistria,în centrul oraşului, pe strada Spiru Haret nr. 58. Nu am aflat cu exactitate unde au locuit înainte de deportare. Ceea ce ştim este că la întoarcerea din Transnistria, familiei Sienfeld i-a fost repartizată de Comunitatea Israelită din Dorohoi locuinţa lui Manase sin Mayer de pe strada Spiru Haret, în laterala dinspre vale a terenului de sport Macabi. Precizăm că numerele caselor nu mai corespund cu cele de acum 70 de ani. La naşterea fetiţei Mina, părinţii aveau: Bruha – 41 de ani, iar David – 43 de ani. Mina Seinfeld a urmat studiile la una din şcolile dorohoiene ce avea în program atât ciclul primar cât şi ciclul gimnazial.

În anul 1962 familia Seinfeld a decis să plece din ţară pentru a se stabili în Brazilia. Fiind cu studiile liceale la zi, Mina a urmat Facultatea de matematică la Federal University din Rio de Janeiro (UFRJ), un masterat în matematică la Institutul de Matematică Pură şi Aplicată (IPMA), precum şi un Master în Management la California American University (1975). Fiind o studentă de excepţie a fost cooptată în învăţământul universitar din Brazilia (la UFRJ) activând în zona de Algebră liniară şi de calcul. De asemenea, a fost asistent al decanului Centrului de Filosofie şi Ştiinţe Umane la Institutul de Matematică Coordonator Extension, secretar al Grupului Interdisciplinar de Studii în victimologie la UFRJ, Maestru de coordonator al Convenţiei privind problemele de matematică la UFRJ.

În anul 1985 a absolvit cursul „Studii strategice de mare” din fosta şcoală de război din Rio de Janeiro, Mina Seinfeld fiind prima femeie aleasă în calitate de lider de grup.

În 1992 Mina Seinfeld a devenit consilier special al comandantului general al Poliţiei Militare din Rio de Janeiro,colonelul Carlos Magno Nazaret Cerquiera. Aici a emis programe de schimb dezvoltate cu forţele de poliţie din întreaga lume, precum şi un set de reguli destinate securităţii şi siguranţei publice. A luptat şi luptă cu fervoare contra consumului de droguri şi a devenit primul coordonator al Programului de Prevenire a consumului de droguri, iar în 2002 este numită secretar special al acestui organism-primul de acest fel din Brazilia.

Actualmente, Mina Seinfeld Carakushansky ocupă diverse funcţii de conducere în numeroase organisme sociale din Brazilia: preşedinte al BRAHA (Brazilie umaniştilor în acţiune), director general al prevenirii ABRAD (o societate de prevenire a alcoolismului şi consumului de droguri), membru în consiliul Watch International contra drogurilor, director pentru America Latină la Federaţia Împotriva Drogurilor, consilier special al Grupului Internaţional de la Strategic Drug Pollicy. În 2010 a fost numită membru în Comisia pentru consumul şi abuzul de droguri de la Institutul de Avocaţi din Brazilia ş.a.

Mina Seinfeld a coordonat peste 70 de seminarii internaţionale în diferite oraşe din America Latină. A lucrat şi lucrează împreună cu experţi, mai ales medici, în domeniul prevenirii consumului de droguri.

A publicat foarte multe cărţi, studii, eseuri în domeniul matematicii, siguranţei naţionale, despre droguri: Introducere în algebra liniară (1976), Manual de vecinătate pentru siguranţă (1993), manual pentru drepturile omului pentru ofiţerii de poliţie (1993), De ce ar trebui să spunem NU drogurilor? (1998), Drogurile şi protejarea copilului (2007) şi multe altele.

Activitatea sa multilaterală, în special lupta ei  îndârjită împotriva drogurilor, a fost recunoscută şi recompensată cu numeroase distincţii şi premii precum: comandant al Poliţiei Militare de stat din Rio de Janeiro (1995), Euzebio Medalie Paza de Coastă a oraşului Rio de Janeiro (1999), Motion de Lauda, acordat de Consiliul Local al oraşului Rio de Janeiro (2000), Cetăţean de Onoare al oraşului Rio de Janeiro (2002), Medalia Pedro Ernesto (2008) etc.

În urma căsătoriei, numele său este Mina Seinfeld Carakushansky. Prin această scurtă prezentare a personalităţii Mina Seinfeld Carakushansky, am dorit să evidenţiem deosebita contribuţie a acestei DOAMNE pe tărâmul emancipării omenirii, în lupta pentru o viaţă curată, sănătoasă şi lipsită de violenţă.

Nouă, dorohoienilor, nu ne rămâne decât să ne mândrim că oraşul nostru este recunoscut ca un nesecat izvor de talente în mai toate domeniile vieţii-ştiinţă, artă, sport, sociologie, ideologie, politică. Totodată, îi dorim doamnei Mina Seinfeld Carakushansky puterea de a lupta şi izbândi în campania dusă împotriva flagelului mondial al drogurilor, cauza multor nenorociri de pe mapamond. prof. Dorina Mandachi

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Mina Sienfeld Carakushansky
DorohoiNews.ro, 01-02-2015

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

02.02.2015 la 14:53

ce pacat ca crema dorohoiana nu mai e printre noi

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro