Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

casa Cuparencu

În luna martie a anului 1927,prefectul judeţului Dorohoi Panait Panaitescu, originar din Darabani, a propus înfiinţarea unei „Cărţi de Aur” a judeţului, în care să fie trecuţi toţi filantropii şi sponsorii care şi-au pus o parte din avere în slujba oamenilor şi oraşului.

În acest an s-a înfiinţat o staţie de cale ferată la Broscăuţi. Datorită numărului mare de militari la regimentul 29 infanterie s-a mai construit încă o cazarmă în campusul regimentului de pe Bulevardul Victoriei. Pe lângă Şcoala Primară Urbană nr. 2, directoarea Maria Bantaş a înfiinţat un curs primar suplimentar considerat „şcoala sărăcimii”, unde, dimineaţa, copiii primeau un ceai şi gustare.

În luna martie George Enescu a ţinut un concert la Dorohoi în folosul Grădiniţei de copii a Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române. La 10 iunie 1927,avocatul Gheorghe Gh. Burghele a ţinut o cuvântare elogioasă cu ocazia primei promoţii a Seminarului Teologic Ortodox „Pimen Mitropolitul”. Cu aceeaşi ocazie, el a sădit doi stejari în curtea Seminarului subliniind că „în umbra acestor stejari se vor adăposti, cugeta şi învăţa nenumărate generaţiicare se vor perinda prin şcoala noastră”.

Tot în acest an ne vizitează oraşul persoane importante printre care: ministrul Cultelor şi Artelor-Alexandru Lepădatu, ministrul Agriculturii – Argentoianu şi patriarhul Miron Cristea. În luna noiembrie încetează din viaţă într-un accident de avion căpitanul Botez Ioan Constantin, la vârsta de doar 30 de ani, unul din primii profesori ai Institutului de Educaţie Fizică din Bucureşti. El era absolvent al unei facultăţi americane, unde şi-a luat licenţa cu „Laude în Ştiinţă şi Educaţie Fizică”.

În anul 1928 se înfiinţează pe lângă Şcoala Profesională de băieţi clase de ucenici cu 8 ateliere. În zilele de 24-28 iunie 1928 s-a deschis în oraş expoziţia lucrului de mână a fetelor şi lucrărilor de lucru manual executate de elevii de la toate şcolile dorohoiene. Tot în luna iunie a vizitat oraşul şi sediul Comunităţii Israelite din Dorohoi preşedintele Uniunii Evreilor din Statele Unite. Învăţătorul Grigore Racoviţă de la Şcoala Primară nr. 1 de băieţi „Gh.Asachi”, ajutat de elevi, inaugurează în cadrul şcolii un muzeu de istorie, geologie, etnografie şi zoologie.

În anul 1929, „Revista ilustrată” ce apărea la Bucureşti organizează primul concurs de frumuseţe la Dorohoi, intitulat „Miss Dorohoi”. A fost un eveniment care a scos în evidenţă frumuseţea moldovencelor noastre dintre care juriul cu greu a stabilit primele 3 clasate:

1. Aneta Gheorghiu – 21 ani, fiica preotului din Dumeni, declarată Miss Dorohoi;
2. Betty Leibovici -19 ani, din Dorohoi;
3. Sofia Beraru – 21 ani, din Dorohoi.

La 20 iunie 1929 încetează din viaţă avocatul Gheorghe Gh.Burghele, fost senator, deputat şi primar al oraşului nostru, mare personalitate a culturii, autor a numeroase acte de caritate,cu numeroase donaţii către primăria locală şi şcolilor dorohoiene.

1930 este anul în care criza economică se accentuează, resimţindu-se, bineînţeles, şi la Dorohoi. Dar, aceasta nu a împiedicat să se organizeze un nou concurs „Miss Dorohoi” în luna februarie, în sala de festivităţi a Prefecturii oraşului (astăzi Muzeul de Ştiinţele Naturale de pe str. Al. I. Cuza), câştigat de Georgeta Ştefănescu din Târnauca, urmată de Ernestina Mihălişteanu - studentă şi Roza Beraru.

Institutoarea Elena Marcu primeşte „Gradaţia de de Merit”, fiind primul cadru didactic din Dorohoi care a intrat în posesia acestei distinţii. Consemnăm şi un fapt inexplicabil petrecut în acest an: biblioteca Ateneului Român din Dorohoi a fost donată studenţilor dorohoieni.

În acest an 1930, imobilul Casei Corpului Didactic din judeţul Dorohoi de astăzi (de pe strada Grigore Ghica) a fost cumpărat de la o persoană particulară. Un grup de eleve absolvente evreice au participat, timp de două săptămâni, în comuna Lunca, la un curs de croitorie organizat de „dl. Aronovici şi condus de domnişoara Mihailovici Ana”, ele primind toate atestat de muncitoare calificate.

Un grup de elevi de la Liceul de băieţi „Gr.Ghica VV” au înfiinţat „Biblioteca populară „Mihai Eminescu”, ce avea drept scop atragerea cetăţenilor spre lectură. Preotul Dumitru Furtună a distribuit gratuit la şcolile din oraş „cărţi folositoare şi instructive”.

În anul 1931 cel mai important eveniment local a fost numirea lui George Enescu „Cetăţean de Onoare al oraşului Dorohoi”, cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani. Un colectiv de elevi înfiinţează în anul 1932 „Societatea Culturală George Enescu” cu scopul de a extinde propaganda culturală prin şezători şi serbări. La redacţia de pe strada ştefan cel Mare nr. 37 apare primil număr al ziarului „Informatorul Dorohoiului”. Tot în acest an apare şi revista  „Licăriri” sub îngrijirea unui comitet de elevi de la Liceul de băieţi „Gr. Ghica VV”.

În luna ianuarie a acestui an, Liceul de fete „Regina maria” a susţinut în Sala Teatrului o reuşită serbare, cu balet elveţian, piese de teatru, dansuri populare, beneficiile obţinute au fost folosite în beneficiul copiilor săraci. Un OM cu suflet deosebit –Teodor Gheorghiu din Havârna donează în anul 1933 două imobile, 263 hectare de teren şi un conac pentru construirea unui spital modern la Dorohoi.

Apare revista „Realitatea evreiască”, finanţată de Comunitatea Israelită din Dorohoi, precum şi revista lunară „Buletin pedagogic” redactată de dorohoianul C. N. Enescu.

Într-o şedinţă a consiliului primăriei locale s-a pus problema amenajării pe Şesul Călănceni a unei piste pentru aterizarea avioanelor.

Începând cu 1 februarie 1934, preotul C. Ştefănescu a fost numit protopop al judeţului Dorohoi. 1934 este şi anul desfiinţării Seminarului Teologic Ortodox „Pimen Mitropolitul” din cauze financiare.

La 20 mai 1934, scriitorul Liviu Rebreanu a ţinut o conferinţă la Ateneul Român din Dorohoi. Documentele anului 1935 consemnează o mare expoziţie şcolară la Cernăuţi în care au fost expuse şi lucrări ale elevilor de la Şcoala Primară nr. 1 de fete „Vârgolici”, de la Şcoala nr. 2 de fete „Regina Elisabeta”, de la Şcoala Primară Mixtă nr. 3 „I. C. Brătianu” care au fost deosebit de apreciate.

Printr-un Decret de Stat, Dorohoiul a primit în anul 1936 titlul de „Comună urbană”. În grădina mică de pe strada Grigore Ghica se construieşte pavilionul-bufet, situat spre strada AL.I.Cuza. Tot în 1936, Federala Dorohoi înfiinţează şi organizează Şcoala practică pentru pregătirea ţiitorilor de registre şi vânzătorilor din cooperative” care prevedea în regulamentul ei: 9 luni de cursuri teoretice, 6 luni de practică la unităţile din oraş, 2 luni de şcoală pentru lărgirea cunoştinţelor. După 17 luni urma examen de absolvire.

Una din cele mai importante ştiri ale anului 1936 a fost donaţia pe care Elena şi Ioan Cuparencu au făcut-o primăriei oraşului: o clădire cu peste 30 de camere, cu condiţia ca în ea să se amenajeze un muzeu al oraşului. Clădirea situată pe strada Cuparencu (în continuarea străzii Ştefan Airinei), cu un aspect de conac patriarhal a dăinuit în bune condiţii până în ... 1989, când forurile „competente” au dărâmat-o în loc să o păstreze ca un tezaur arhitectonic al oraşului.... prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

casa Cuparencu
DorohoiNews.ro, 11-07-2015

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Două vești:
- Am o veste bună și una proastă.
- Zi-mi-o pe aia bună.
- Voi deveni tătic!
- Și cea proastă?
- Nevasta ta e însărcinată!



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar
Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și pizzar. Relații la telefon: 0747677372

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Teren de vânzare 1000 mp

Teren de vânzare 1000 mp
Ofer spre vânzare teren în suprafață de 1000 mp pe strada Mihail Sadoveanu, foarte aproape ...

Vând casă și teren în Dorohoi

Vând casă și teren în Dorohoi
Vand casa si teren intravilan , 2800mp , in Dorohoi . Relatii la tf 0729821182

Vând apartament cu două camere

Vând apartament cu două camere
Vând apartament 2 camere la parter 52 mp. Apartamentul se vinde mobilat și utilat complet . Preț ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro