Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Dorohoi Casa Burghele 01

Împreună cu prof. Ilarion Mandachi, am vizitat recent, Casa Burghele (în trecut aici a funcţionat Spitalul de Copii, apoi, ulterior Spitalul de Boli Infecţioase). Este imposibil să nu te gândești că acest loc pare parcă desprins din cărțile cu povești.

Te trezești din vis, abia atunci când pășești, printr-o verandă de fier forjat, în interiorul casei. Această casă impunătoare, aparţine acum moştenitorilor familiei Burghele şi rezistă timpului de peste un secol. Intrăm printr-un coridor într-o cameră înaltă, în care lumina unei dimineţi de toamnă nu prea pătrunde prin ferestrele înalte, ferestre unde, pe alocuri încă rezistă sticla gravată. Tavanul a păstrat până în prezent, elemente originale, viu colorate, ornamente arhitectonice în relief, stucaturi şi picturi care s-au încăpăţânat să reziste în timp. Pe mijlocul tavanului se distinge un cârlig care a susţinut, desigur, un impunător candelabru. Uşile vechi sunt şi ele ornate cu modele florale. Imaginaţi-vă că aici, a fost spital, cum este posibil ca, în atâţia ani, să nu se fi dat un ordin de la partid, de la Ministerul Sănătăţii ? Jos tot ! Distrugeţi ! Îndreptaţi ! Acoperiţi cu var alb! Probabil, au vrut să păstreze..., au vrut să conserve „frumosul”.

Lambriu de lemn, coturi ale coridoarelor interioare, podele vechi, o altă verandă de lemn, o scară interioară care coboară la demisol. Aici alte camere răcoroase, alte mici hrube unde remarcăm un profil de fier care pare că susţine întreaga construcţie.

Am urcat apoi în podul casei, unde într-un colţ se mai găsesc încă, aruncate şi degradate, placi de teracotă. Două bazine de tablă îmbinată prin nituire ne face să credem că sunt acolo din perioada interbelică. De pe acoperiş se văd mai bine, jgheaburile, burlanele şi ornamentele de tablă lucrate artistic de pe coama casei. Pe partea dinspre stradă, gardul şi porţile impunătoare de fier forjat artistic delimitează proprietatea de domeniul public iar iniţialele fostului proprietar se disting atât pe poartă cât şi pe clădire.

În încercarea de a face un arc peste timp, campania „Dorohoiul de altădată”, prin care se urmăreşte a reconstitui o istorie a Dorohoiului, cu ajutorul imaginilor ale clădirilor şi locurilor oraşului vechi, frânturi de istorie, vom folosi informaţii adunate de profesorii Dorina şi Ilarion Mandachi, autorii unor file de istorie locală, publicate de Dorohoi News pe data de 20 Iunie 2013, informaţii care fac referire la Gheorghe Gh. Burghele.

„Numele Burghele a aparţinut unei familii numeroase şi înstărite cu largi vederi democratice. Acestei familii îi aparţine şi Teodor Burghele – una din cele 93 de personalităţi dorohoiene, care în anul 1856, a semnat actul Unirii, un gest îndrăzneţ pentru acea vreme, mulţi dintre semnatari suferind ulterior în urma măsurilor represive intreprinse de autorităţi. Semnalăm şi prezenţa lui Iordache Burghele, primar al oraşului Dorohoi în 1872-1873.

Gheorghe Gh. Burghele începe cursurile primare în 1855 la Şcoala Primară Publică nr. 1 de băieţi din Dorohoi, pe care o absolvă cu succes. În anul 1871 primeşte o bursă din partea Primăriei Dorohoi pentru continuarea studiilor liceale; aceeaşi bursă o primeşte şi în anul 1875 pentru continuarea studiilor la facultatea de Drept a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi, pe care o absolvă în 1880. După absolvire, se reîntoarce la Dorohoi, conform obligaţiilor asumate la obţinerea bursei şi este numit profesor de latină la gimnaziul de băieţi “Gr.Ghica VV” din oraş nu de mult înfiinţat. Va profesa până în 1883, când devine avocat la Tribunalul din Dorohoi, apoi primar al oraşului.

În anul 1888 este ales deputat de Dorohoi în Parlamentul României, calitate ce va fi repetată şi în anii 1891 şi 1901. De asemeni, timp de patru ani va fi senator de Dorohoi începând cu anul 1916. În anul când a fost ales pentru prima oară deputat de Dorohoi, într-una din sesiunile parlamentului a interpelat Ministerul Lucrărilor Publice, reperezentat de Al. Marghiloman, asupra cauzelor pentru care guvernul nu ia măsurile necesare construirii liniei ferate Dorohoi-Noua Suliţă, aceeaşi cauză susţinând-o şi în anul următor când a fost sprijinit  de Mihail Kogălniceanu, Th. Kalimaki şi A.D. Holban.
În anul 1891, într-o şedinţă a Comitetului Primăriei Urbei Dorohoi, propune ca “toate şcolile din oraşul Dorohoi să primească un nume”, propunere materializată în următorii ani.

În anul 1892, împreună cu preotul Dumitru Furtună, propune în parlament înfiinţarea unui Seminar Teologic ortodox la Dorohoi, iar în 1893, la insistenţele sale şi cu susţinerea generalului Manu, gimnaziul de băieţi “Gr. Ghica VV” s-a instalat în noul său local, “un superb palat” în acele vremuri.
Între 1896-1899 a fost primar la Dorohoi, aducându-şi o mare contribuţie la modernizarea oraşului, la construirea liniei ferate Dorohoi-Leorda şi Dorohoi-Iaşi, care au permis legarea acestui judeţ de marile centre economice şi culturale din ţară şi accesul spre civilizaţie.

În 1899 a luat iniţiativa înfiinţării la Dorohoi a filialei Societăţii Ateneului Român, cu două secţii-culturală şi artistică, în care a atras pe toţi intelectualii oraşului, precum şi mari personalităţi din ţară care au venit şi conferenţiat în cadrul Ateneului dorohoian.

În anul 1901, la iniţiativa aceluiaşi Gh. Gh. Burghele, ia fiinţă “Societatea Populară de muzică, gimnastică şi sport “Vasile Alecsandri”, prima de acest fel din nordul Moldovei. Gh. Gh. Burghele călătorise în ţările occidentale şi a dorit să pună în practică la Dorohoi ceea ce văzuse acolo, reuşind în bună parte să-şi materializeze ideile.

Gh. Gh. Burghele a fost şi un mare filantrop. A dăruit din averea sa societăţilor de binefacere; a donat cărţi pentru şcoli şi biblioteci etc. Este iniţiatorul ridicării bustului lui Mihail Kogălniceanu, operă sculpturală ce străjuieşte şi astăzi la intersecţia din faţa Muzeului de Ştiinţele Naturii. A contribuit financiar la editarea unor ziare şi reviste.

Între 1914-1915 a fost din nou primar al Dorohoiului, calitate în care a luptat cu trup şi suflet pentru progresul oraşului. S-a zbătut alături de comitetul care a insistat pentru transformarea gimnaziului de băieţi “Gr. Ghica VV” din Dorohoi  în liceu, fapt realizat în 1923. A contribuit şi la înfiinţarea Liceului de fete “Regina Maria” din oraş. Nu s-a oprit aici. Împreună cu alţi dorohoieni s-a adresat Guvernului României pentru înfiinţarea unei şcoli pedagogice de fete la Dorohoi, şcoală ce şi-a deschis într-adevăr cursurile în 1925.

Cele redate mai sus sunt doar câteva din multiplele activităţi desfăşurate în beneficiul oraşului şi oamenilor săi, dar sunt suficiente pentru a concluziona că avocatul Gh. Gh. Burghele este una din personalităţile dorohoiene ce merită a fi scris cu litere de aur în cartea de istorie a oraşului Dorohoi. Opera sa cuprinde numeroase conferinţe, cuvântări, interpelări în Parlamentul ţării etc. ce ar putea fi adunate şi tipărite într-un volum omagial.A dispus ca după moartea sa, toată biblioteca ce o avea să fie donată Judecătoriei Dorohoi şi Seminarului Teologic.

Ziua de 20 iunie 1929 a îndoliat întreg oraşul Dorohoi. În acea funestă zi a încetat să mai bată inima unui mare dorohoian-Gheorghe Gh. Burghele, un om pentru care astăzi, la comemorarea a 84 de ani de la decesul său, drept recunoştinţă pentru tot ceea ce a făcut în beneficiul oraşului nostru, ar trebui să păstrăm măcar câteva clipe de reculegere.

Revista “Licăriri” nr. 4 din 1932 încheie medalionul dedicat acestui mare OM, Gheorghe Gh. Burghele, cu o afirmaţie plină de adevăr: ”Să nu uităm că lui îi datorăm în mare parte Dorohoiul de astăzi”.
Gheorghe Gh. Burghele se trăgea dintr-o familie înstărită,dar avea o inimă şi mai mare decât averea sa.Însă, cum i-au răsplătit dorohoienii ceea ce a relizat el pentru oraş? Cu mai mult timp în urmă, dar după 1989, când a intrat în vigoare legea prin care se hotăra ca mormintele vechi, neîngrijite să fie vândute pentru îmbunătăţirea bugetului local, unul din primele locuri de veci distrus, de la cimitirul Eternitatea din Dorohoi, a fost al lui Gheorghe Gh. Burghele – un mormânt pe care conducerea oraşului ar fi trebuit să-l considere un loc sfânt, de neatins”.

Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Dorohoi Casa Burghele 01Dorohoi Casa Burghele 02Dorohoi Casa Burghele 03Dorohoi Casa Burghele 04Dorohoi Casa Burghele 05Dorohoi Casa Burghele 06Dorohoi Casa Burghele 07Dorohoi Casa Burghele 08Dorohoi Casa Burghele 09Dorohoi Casa Burghele 10Dorohoi Casa Burghele 11Dorohoi Casa Burghele 12Dorohoi Casa Burghele 13Dorohoi Casa Burghele 14Dorohoi Casa Burghele 15Dorohoi Casa Burghele 16Dorohoi Casa Burghele 17Dorohoi Casa Burghele 18Dorohoi Casa Burghele 19Dorohoi Casa Burghele 20Dorohoi Casa Burghele 21Dorohoi Casa Burghele 22Dorohoi Casa Burghele 23Dorohoi Casa Burghele 24Dorohoi Casa Burghele 25Dorohoi Casa Burghele 26Dorohoi Casa Burghele 27Dorohoi Casa Burghele 28Dorohoi Casa Burghele 29Dorohoi Casa Burghele 30Dorohoi Casa Burghele 31Dorohoi Casa Burghele 32Dorohoi Casa Burghele 33Dorohoi Casa Burghele 34Dorohoi Casa Burghele 35Dorohoi Casa Burghele 36Dorohoi Casa Burghele 37Dorohoi Casa Burghele 38Dorohoi Casa Burghele 39Dorohoi Casa Burghele 40Dorohoi Casa Burghele 41Dorohoi Casa Burghele 42Dorohoi Casa Burghele 43Dorohoi Casa Burghele 44Dorohoi Casa Burghele 45Dorohoi Casa Burghele 46Dorohoi Casa Burghele 47Dorohoi Casa Burghele 48Dorohoi Casa Burghele 49Dorohoi Casa Burghele 50Dorohoi Casa Burghele 51Dorohoi Casa Burghele 52Dorohoi Casa Burghele 53Dorohoi Casa Burghele 54Dorohoi Casa Burghele 55Dorohoi Casa Burghele 56Dorohoi Casa Burghele 57Dorohoi Casa Burghele 58Dorohoi Casa Burghele 59Dorohoi Casa Burghele 60
DorohoiNews.ro, 21-09-2015

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

21.09.2015 la 16:31

ma mira ca nimeni nu a comentat acest articol scris cu multa maestrie si intelepciune ale sotilor MANDACHI ar trebui decorati cu cea mai apreciata decoratie pt munca lor sa aduca celor sau nascut mai tarziu sa aprecieze munca creatia si dragostea pt acest oras. inca odata va multumesc ma refer la acesti doi oameni suprbi sotii mandachi. astept ca in urmatorii 40 de ani sa apara in ziarul vostru

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro