Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Marea Unire

Păstorel Teodoreanu s-a născut la 30 iulie 1894 în Dorohoi, într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Oswald, era magistrat (n.la 23 noiembrie 1869 în Iaşi) şi a fost chiar senator de Fălciu. Mama sa, Sofia, făcea parte din renumita familie Muzicescu, familie care a avut o preţoioasă contribuţie la dezvoltarea culturii şi învăţământului dorohoian.

Dacă familia Teodoreanu nu s-ar fi mutat la Iaşi după numai doi ani de la naşterea lui Păstorel, oraşul Dorohoi ar fi avut cinstea de a-l avea printre personalităţile sale de excepţie şi pe fratele mai mic, Ionel Teodoreanu. Nu trebuie să-l uităm nici pe cel de al treilea fiu al familiei Teodoreanu, Laurenţiu, care ar fi devenit şi el un mare scriitor  dacă viaţa nu i s-ar fi curmat brusc la vârsta de doar 18 ani, când, fiind plecat în Franţa pentru a lupta în primul război mondial, a decedat într-un tragic accident de aviaţie.

Păstorel Teodoreanu şi-a făcut studiile secundare la Liceul Internat din Iaşi într-o clasă de excepţie, printre colegi aflându-se şi Cezar Petrescu, Mihai Ralea ş.a. După absolvirea Liceului Internat din Iaşi a urmat Şcoala de Artilerie din Bucureşti, după care, a plecat voluntar pe front de unde s-a întors rănit. Şi-a continuat studiile superioare la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, devenind magistrat la fel ca tatăl său şi fratele Ionel, renumitul autor al romanului La Medeleni.

După absolvirea facultăţii s-a ocupat mai mult de literatură decât de profesarea meseriei de avocat. A colaborat la mai toate marile reviste ale timpului: “Viaţa Românească”, “Bilete de papagal”, “Adevărul artistic şi literar”, “Universul literar” şi multe altele. Debutul şi l-a făcut în 1919 în revista ieşeană “Însemnări literare”. În 1930 a fost ales în conducerea Teatrului Naţional din Iaşi.

A fost un personaj pitoresc al vieţii literare, cu gusturi rafinate, cu vădite înclinaţii spre gastronomie şi degustare de vinuri nobile însoţite de glume savuroase ce nu au plăcut regimului comunist nou instaurat în România, regim care, de altfel, l-a marginalizat pe nedrept.

În amintirea semenilor era cunoscut mai ales ca poet, deşi activitatea lui literară este mai realizată ca prozator. El aparţine perioadei interbelice din literatura românească cu Trei fabule – 1928, Hronicul măscăriciului Vălătuc – 1928 (pentru care a primit premiul Academiei Române), Un porc de câine – 1933, Vin şi apă - 1936. În 1937 a primit premiul naţional de proză. O parte din operele sale au apărut postum, scriitorul Păstorel Teodoreanu încetând din viaţă la 15 martie 1964 în Bucureşti.

Glumele sale sub forma epigramelor, au fost foarte savurate la timpul său. Fiind suferind şi, deci, obligat să bea doar apă în loc de vin, i-a scris tatălui său Oswald cu puţin timp înainte de decesul acestuia din 1938: “Apa asta e sărată / Şi de-o bei pe îndelete / E periculoasă, tată / Face sete...“. Sau, cititorilor care şi-au  pus întrebarea de unde vine  numele său Păstorel, le-a răspuns cu un catren pe măsura talentului său:
„Am păstorit în viaţă vinuri rare,
De-aceea îmi şi zice Păstorel.
Şi de la Grasa pân-la Otonel
Le-am preţuit, pe rând, pe fiecare.”

A tradus din operele lui Merimee, J. Hasek, Gogol şi Anatole France ceea ce dovedeşte că avea vaste cunoştinţe din literatura universală fără a mai vorbi de faptul că vorbea limbile franceză, slovacă, rusă. A avut şansa de a se forma sub bagheta unor mari maeştri asimilând tot ce era necesar ca să devină un artist al cuvântului în literatura română.

În decursul vieţii a mai lucrat câţiva ani la Editura Fundaţiilor Regale, apoi a fost inspector oenolog al statului.

Dar, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi dorohoieni (generalii Constantin Ilasievici, Nicolae Samsonovici şi Gheorghe Barozy, profesorul filosof Petru Botezatu, fizicianul Ion Plăcinţeanu ş.a.), după 1944, odată cu venirea comuniştilor la putere, prima grijă a acestora din urmă a fost distrugerea intelectualităţii şi a celor care au fost la conducerea vechiului regim. Toţi cei mai-sus menţionaţi au fost arestaţi, ţinuţi în detenţie în condiţii groaznice, mulţi dintre ei au cedat fizic şi psihic nemaiputând suporta batjocura şi umilinţele la care erau supuşi. Şi Păstorel Teodoreanu a fost arestat în anul 1950, anchetat, suportând nedreptatea şi jugul umilitor al închisorii. L-a durut în special trădarea celor care care afirmau că-i sunt prieteni – nume mari ai „literaturii aşa-zise socialiste”, ceea ce l-a determinat pe virulentul poet să scrie pamflete şi epigrame usturătoere la adresa celor ce i-au trădat încrederea. Cei şase ani de închisoare „primiţi” prin decizia Tribunalului Bucureşti în anul 1950, din care a executat „doar” trei, i-au şubrezit sănătatea, grăbindu-i sfârşitul. A decedat la 14 martie 1964.

Faptul că s-a născut la Dorohoi şi a fost legănat în aerul liniştitor şi curat al oraşului ne dă dreptul de a-l considera un fiu al plaiurilor noastre şi a-l încadra între personalităţile dorohoiene de excepţie. Prof. Dorina Mandachi


ZiareBotosani.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

Marea UnirePastorel
DorohoiNews.ro, 10-07-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

11.07.2018 la 09:16

Foarte frumos articolul. Multumim doamna profesoara!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

Info Turism Dorohoi

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Dental Center Dorohoi

PUBLICITATE

Constructii Dorohoi

PUBLICITATE

Fir intins Dorohoi

PUBLICITATE

Basota Pomirla

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Birou Notarial angajează operator calculator

Birou Notarial angajează operator calculator
Angajăm operator calculator pentru Birou Notarial. Relații la telefon: 0231615178

Angajăm confecționeri mașină, calificați și necalificați

Angajăm confecționeri mașină, calificați și necalificați
SC EUROPANT BT SRL DOROHOI, angajează confecționeri mașină calificați și necalificați in confecții ...

SC din Dorohoi angajează șofer categoria C

SC din Dorohoi angajează șofer categoria C
Ritcom SRL, cu sediul în Dorohoi, angajează șofer categoria C, pentru transport intern de marfă. ...

Societate Comercială din Dorohoi angajează electrician

Societate Comercială din Dorohoi angajează electrician
RIFIL SA punct de lucru din Dorohoi angajează electrician. Relații la telefon 0755117316 sau la sediul ...

Angajăm vânzătoare pentru magazin alimentar

Angajăm vânzătoare pentru magazin alimentar
Angajăm vânzătoare pentru magazin alimentar, cu sau fără experiență. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează barman

SC din Dorohoi angajează barman
Societate Comercială din Dorohoi angajează barman. Relații la telefon: 0745512848

Angelo Kebab Dorohoi angajează pizzar, ospătar și shaormar

Angelo Kebab Dorohoi angajează pizzar, ospătar și shaormar
Angelo Kebab Dorohoi angajează pizzar, ospătar și o persoană cu minim de experiență la shaorma ...

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist
Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi scoate la concurs un post de economist, pe durată nedeterminată, ...

SC din Dorohoi angajează vânzătoare pentru cofetărie și personal necalificat

SC din Dorohoi angajează vânzătoare pentru cofetărie și personal necalificat
Vânzătoare Cerințe: - persoană atentă la detalii, sociabilă și amabilă; - experiența ...

Pizzerie & fast food în Irlanda angajează

Pizzerie & fast food în Irlanda angajează
Pizzerie & fast food în Irlanda angajează un băiat sau un cuplu fără obligații. Condiții: ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro