Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Marea Unire

Păstorel Teodoreanu s-a născut la 30 iulie 1894 în Dorohoi, într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Oswald, era magistrat (n.la 23 noiembrie 1869 în Iaşi) şi a fost chiar senator de Fălciu. Mama sa, Sofia, făcea parte din renumita familie Muzicescu, familie care a avut o preţoioasă contribuţie la dezvoltarea culturii şi învăţământului dorohoian.

Dacă familia Teodoreanu nu s-ar fi mutat la Iaşi după numai doi ani de la naşterea lui Păstorel, oraşul Dorohoi ar fi avut cinstea de a-l avea printre personalităţile sale de excepţie şi pe fratele mai mic, Ionel Teodoreanu. Nu trebuie să-l uităm nici pe cel de al treilea fiu al familiei Teodoreanu, Laurenţiu, care ar fi devenit şi el un mare scriitor  dacă viaţa nu i s-ar fi curmat brusc la vârsta de doar 18 ani, când, fiind plecat în Franţa pentru a lupta în primul război mondial, a decedat într-un tragic accident de aviaţie.

Păstorel Teodoreanu şi-a făcut studiile secundare la Liceul Internat din Iaşi într-o clasă de excepţie, printre colegi aflându-se şi Cezar Petrescu, Mihai Ralea ş.a. După absolvirea Liceului Internat din Iaşi a urmat Şcoala de Artilerie din Bucureşti, după care, a plecat voluntar pe front de unde s-a întors rănit. Şi-a continuat studiile superioare la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, devenind magistrat la fel ca tatăl său şi fratele Ionel, renumitul autor al romanului La Medeleni.

După absolvirea facultăţii s-a ocupat mai mult de literatură decât de profesarea meseriei de avocat. A colaborat la mai toate marile reviste ale timpului: “Viaţa Românească”, “Bilete de papagal”, “Adevărul artistic şi literar”, “Universul literar” şi multe altele. Debutul şi l-a făcut în 1919 în revista ieşeană “Însemnări literare”. În 1930 a fost ales în conducerea Teatrului Naţional din Iaşi.

A fost un personaj pitoresc al vieţii literare, cu gusturi rafinate, cu vădite înclinaţii spre gastronomie şi degustare de vinuri nobile însoţite de glume savuroase ce nu au plăcut regimului comunist nou instaurat în România, regim care, de altfel, l-a marginalizat pe nedrept.

În amintirea semenilor era cunoscut mai ales ca poet, deşi activitatea lui literară este mai realizată ca prozator. El aparţine perioadei interbelice din literatura românească cu Trei fabule – 1928, Hronicul măscăriciului Vălătuc – 1928 (pentru care a primit premiul Academiei Române), Un porc de câine – 1933, Vin şi apă - 1936. În 1937 a primit premiul naţional de proză. O parte din operele sale au apărut postum, scriitorul Păstorel Teodoreanu încetând din viaţă la 15 martie 1964 în Bucureşti.

Glumele sale sub forma epigramelor, au fost foarte savurate la timpul său. Fiind suferind şi, deci, obligat să bea doar apă în loc de vin, i-a scris tatălui său Oswald cu puţin timp înainte de decesul acestuia din 1938: “Apa asta e sărată / Şi de-o bei pe îndelete / E periculoasă, tată / Face sete...“. Sau, cititorilor care şi-au  pus întrebarea de unde vine  numele său Păstorel, le-a răspuns cu un catren pe măsura talentului său:
„Am păstorit în viaţă vinuri rare,
De-aceea îmi şi zice Păstorel.
Şi de la Grasa pân-la Otonel
Le-am preţuit, pe rând, pe fiecare.”

A tradus din operele lui Merimee, J. Hasek, Gogol şi Anatole France ceea ce dovedeşte că avea vaste cunoştinţe din literatura universală fără a mai vorbi de faptul că vorbea limbile franceză, slovacă, rusă. A avut şansa de a se forma sub bagheta unor mari maeştri asimilând tot ce era necesar ca să devină un artist al cuvântului în literatura română.

În decursul vieţii a mai lucrat câţiva ani la Editura Fundaţiilor Regale, apoi a fost inspector oenolog al statului.

Dar, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi dorohoieni (generalii Constantin Ilasievici, Nicolae Samsonovici şi Gheorghe Barozy, profesorul filosof Petru Botezatu, fizicianul Ion Plăcinţeanu ş.a.), după 1944, odată cu venirea comuniştilor la putere, prima grijă a acestora din urmă a fost distrugerea intelectualităţii şi a celor care au fost la conducerea vechiului regim. Toţi cei mai-sus menţionaţi au fost arestaţi, ţinuţi în detenţie în condiţii groaznice, mulţi dintre ei au cedat fizic şi psihic nemaiputând suporta batjocura şi umilinţele la care erau supuşi. Şi Păstorel Teodoreanu a fost arestat în anul 1950, anchetat, suportând nedreptatea şi jugul umilitor al închisorii. L-a durut în special trădarea celor care care afirmau că-i sunt prieteni – nume mari ai „literaturii aşa-zise socialiste”, ceea ce l-a determinat pe virulentul poet să scrie pamflete şi epigrame usturătoere la adresa celor ce i-au trădat încrederea. Cei şase ani de închisoare „primiţi” prin decizia Tribunalului Bucureşti în anul 1950, din care a executat „doar” trei, i-au şubrezit sănătatea, grăbindu-i sfârşitul. A decedat la 14 martie 1964.

Faptul că s-a născut la Dorohoi şi a fost legănat în aerul liniştitor şi curat al oraşului ne dă dreptul de a-l considera un fiu al plaiurilor noastre şi a-l încadra între personalităţile dorohoiene de excepţie. Prof. Dorina Mandachi


DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

Marea UnirePastorel
DorohoiNews.ro, 10-07-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

11.07.2018 la 09:16

Foarte frumos articolul. Multumim doamna profesoara!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

Info Turism Dorohoi

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Dental Center Dorohoi

PUBLICITATE

Constructii Dorohoi

PUBLICITATE

Fir intins Dorohoi

PUBLICITATE

Basota Pomirla

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Școala „Ioan Murariu” Cristinești organizează concurs pentru un post de îngrijitor și jumătate de normă de fochist

Școala „Ioan Murariu” Cristinești organizează concurs pentru un post de îngrijitor și jumătate de normă de fochist
Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, Comuna Cristinești, Judeţul Botoșani, ...

SC Indor angajează muncitori calificați și necalificați

SC Indor angajează muncitori calificați și necalificați
SC Indor SA, cu sediul în Dorohoi, strada Colonel Vasiliu nr.74 , jud. Botoșani, angajează muncitori ...

Angajăm personal pentru Fast Food

Angajăm personal pentru Fast Food
Angajam personal pentru Fast Food în Dorohoi, cu sau fără experiență. Relații la telefon: ...

Angajăm farmacist și asistent de farmacie

Angajăm farmacist și asistent de farmacie
Angajăm farmacist și asistent de farmacie pentru Dorohoi și Darabani. Mai multe detalii la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează electrician de forță

SC din Dorohoi angajează electrician de forță
Societate Comercială din Dorohoi angajează electrician de forță pentru silozuri de cereale. Relații ...

Angajăm personal calificat și necalificat în domeniul prelucrării lemnului

Angajăm personal calificat și necalificat în domeniul prelucrării lemnului
Angajăm personal calificat și necalificat în domeniul prelucrării lemnului. Activitatea se desfășoară ...

SC angajează șoferi pentru transport internațional de mărfuri în toată Europa

SC angajează șoferi pentru transport internațional de mărfuri în toată Europa
SC TRANS SESE SRL cu sediul în municipiul Cluj angajează șoferi pentru transport internațional ...

Vând apartament cu două camere pe Bulevardul Victoriei din Dorohoi - FOTO

Vând apartament cu două camere pe Bulevardul Victoriei din Dorohoi - FOTO
Vând apartament cu două camere, situat pe Bulevardul Victoriei din Dorohoi, lângă pompieri. ...

Vânzare teren pentru casă sau depozit, ultracentral în Dorohoi

Vânzare teren pentru casă sau depozit, ultracentral în Dorohoi
Vand teren 450 mp strada Nicolae titulescu in dorohoi, aproape de centru langa podul botosanilor, pe ...

Nu te voi uita niciodată!

Nu te voi uita niciodată!
În data de 16.11.2008, ziua sfântă a Evanghelistului Matei, Tăicuțul meu COSTACHE CONOVARU ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro