Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

dorohoi

Familia Kogălniceanu, originară din Basarabia, trecând în Moldova, s-a așezat pentru întâia oară în Dorohoi. În 1845, vornicul Ilie Kogălniceanu, tatăl lui M. Kogălniceanu, stăpânea moșiile Mateieni și Vlădeni, comuna Corlăteni, ce erau date în arendă rudei sale, Gheorghe Cocotă.

În anul 1857 Mihail Kogălniceanu (6 septembrie 1817 - 20 iunie 1891), un fervent susținător al unirii Moldovei cu Țara Românească, a fost ales ca reprezentant al Dorohoiului în Adunările Ad-hoc, adunări care au avut un rol important în realizarea Unirii din 1859.

1913 - IMORTALIZAREA LUI KOGĂLNICEANU
Gh. Gh. Burghele, președintele Ateneului Român din Dorohoi, prin adresa nr. 69 din 20 octombrie 1906, solicita Primăriei orașului un ajutor bănesc în vederea ridicării unui bust ilustrului om politic. Primarul Onisifor Gherghel susține această inițiativă afirmând că ”în vederea meritelor acestui ilustru bărbat, părerea mea este că, comuna va îndeplini o sfântă datorie, contribuind cu o suma pentru a se ridica un bust în amintirea sa, acest bust, pe lângă că va fi o podoaba pentru orașul nostru, dar și un imbold la muncă tinerilor generații pentru fericirea scumpei noastre patrii”.

Șapte ani mai târziu, în ziua de 2 iunie 1913, are loc dezvelirea bustului lui Mihail Kogălniceanu. La această mare sărbătoare s-a adunat lume de pretutindeni îndeosebi foarte mulți tărani, veniți mai din toate satele din nordul Moldovei.

Din presa vremii aflăm că: ”Orașul era frumos împodobit... Oaspeții au fost primiți de domnul Gh. Burghele, președintele Ateneului din localitateși președintele comitetului de inițiativă pentru ridicarea bustului lui Mihail Kogălniceanu. Cei dintâi sosiți sunt fiii marelui sărbătorit, precum și fiica sa d-na Bogdan, soția domnului Leon Bogdan, prefectul județului Neamț.

La orele 11:00 s-a oficiat în Catedrala orașului un serviciu religios de către protoiereul județului asistat de întreg clerul Catedralei. Dupăterminarea serviciului, asistența s-a îndreptat spre Primărie, în fața căreia se afla așezat monumentul. Aici s-a oficiat o rugăciune pentru sfințirea monumentului, după care el a fost acoperit de numeroase coroane și flori: printre ele remarcăm coroana de flori naturale a Regelui, a județului Dorohoi, a Ateneului local, a foștilor clăcași, a elevilor Gimnaziului, etc.

Domnul Gh. Gh. Burghelea, președintele comitetului de inițiativă a ridicării bustului, arată marile acte politice săvârșite de ilustrul sărbătorit, apoi face o expunere amănunțită a operelor sale. Își încheie cuvântul predând monumentul primarului orașului. Domnul Andrei, primarul Dorohoiului, face apologia lui Kogălniceanu și primește monumentul cu bucurie în numele Consiliului comunal.

Domnul Răutu, avocat, declamă o poezie patriotică intitulată«Imn lui Kogălniceanu», iar domnul I. Simionescu, profesor universitar, vorbește în numele Academiei, descriind în culori vii toată opera culturală și națională îndeplinită de M. Kogălniceanu. Au mai vorbit apoi domnul Tucu, în numele Ligii culturale, profesorul Tiberiu Crudu, săteanul Cazacu, clăcaș și directorul Constantin N. Iancu.

După terminarea cuvântărilor, s-a făcut defilarea, de față fiind reprezentantul Regelui, autoritățile locale și delegațiile diferitelor instituții. Defilarea sătenilor și mai ales a clăcașilor a mișcat profund publicul”.

Bustul, realizat de sculptorul Wladimir Hegel, rămâne și astăzi – după 105 ani – una din capodoperele cu care Dorohoiul se mândrește, deși în anul 1925 bustul a fost mutat în piața Prefecturii (astăzi Muzeul de Științe) acest lucru nu știrbește cu nimic valoarea acestui monument.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Diet Club BT





GALERIE FOTO

dorohoi
DorohoiNews.ro, 28-10-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



PUBLICITATE

Diet Club BT

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

CMC

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

PUBLICITATE

Dealu Morii



PUBLICITATE

Basota Pomirla

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

ZiareBotosani.ro

PARTENERI

Artificii Dorohoi

EVENIMENTE


Cine Globe



Uvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURI



DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Angajăm reprezentant vânzări Orange

Angajăm reprezentant vânzări Orange
Angajăm reprezentant vânzări Orange. CV-urile se trimit la adresa de e-mail: [email protected] ...

SC din Dorohoi angajează fată la bar

SC din Dorohoi angajează fată la bar
Societate comercială angajează fată la bar (Piața Dorohoi). Relații la telefon: 0744521409

Commando Dorohoi angajează personal

Commando Dorohoi angajează personal
COMMANDO DOROHOI, angajează personal calificat sau necalificat în funcția de barman, ospătar, ...

Mindo Dorohoi angajează inginer automatizări

Mindo Dorohoi angajează inginer automatizări
Mindo Dorohoi angajeaza inginer automatist. Relatii la telefon:0743146820 sau [email protected]

Mindo Dorohoi angajează electrician

Mindo Dorohoi angajează electrician
Mindo Dorohoi angajeaza electrician. Relatii la telefon: 0743146820 sau [email protected]

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri (Locație nouă în Dorohoi)

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri (Locație nouă în Dorohoi)
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri, locație nouă în Dorohoi. Oferim și cerem seriozitate ...

Vând sau schimb apartament 3 camere cu garsonieră

Vând sau schimb apartament 3 camere cu garsonieră
Vand sau schimb cu garsoniera, apartament 3 camere, bloc O9, izolat termic, orientare S-V, centrala termica, ...

Vând apartament

Vând apartament
Vand apartament 2 camere. Central, str. Grigore Ghica, pret negociabil. Tlf. 0034 636 095 841

Schimb apartament

Schimb apartament
Schimb/vând apartament cu 3 camere, decomandat, izolat, etaj 3, zona Plevna, bloc din cărămidă ...

Sincere condoleanțe!

Sincere condoleanțe!
Familia Catalucci (Italia) trimite sincere condolențe pentru familia Postăvariu. Dumnezeu să-l odihnească  ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.



DorohoiNews.ro