Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Dorohoi_1

2020 este anul dedicat filantropilor români care au contribuit prin jertfa lor la ridicarea de așezăminte de cult și cultură, de spitale și aziluri, contribuind astfel la ridicarea cultural-socială a comunităților din care făceau parte.

E absolut necesar să conștientizăm că noi, astăzi, ne bucurăm și de ceea ce au făcut predecesorii noștri cu zeci și chiar sute de ani înainte, că beneficiem de moștenirea pe care ei ne-au lăsat-o.. o moștenire față de care uneori ne arătăm nerecunoscători sau chiar indiferenți.

În calitate de legat testamentar (poate sună prea îndrăzneață exprimarea, dar nu e), aș dori, în cele ce urmează, să vă aduc aminte de câteva nume de oameni care prin testamente sau prin acte de donații au reușit să pună o piatră de fundație la înălțarea orașului nostru.

SCARLAT VÂRNAV
Printr-un act testamentar, intitulat „Dania de la 12/24 februarie 1857”, acesta „ofrează toată averea sa Patriei Române, adică moșiile Cilișeu (Hilișeu) și Livenii de la Ținutul Dorohoiului, cu toate sadurile și acaretele aflătoare pe dînsele...”. Având convingerea că școala este „adevăratul templu al luminii, al patriotismului și al unirii întregului popor român”, Scarlat Vârnav stipulează în „Dania” sa următoarele: „Casa mea din Dorohoi în care am așezat acea școală (Școala primară de băieți nr. 1 - Gh. Asachi), cu locul ei, este dăinuită de mine pe vecie pentru a fi școală publică. Din veniturile moșiilor se vor da 300 lei pe fiecare an la Școala publică din Dorohoi ca premiu la doi elevi ce vor fi dat dovezi de cea mai bună purtare și învățătură... și se va susține o școală primară publică în satul meu Cilișeu...”.

MIHAIL ŞTEFANOVICI
La 31 ianuarie 1858, unul din primii primari ai oraşului nostru, Mihail Ştefanovici, a donat suma de 500 de galbeni şi casele sale din Mihăileni pentru înfiinţarea unui spital la Dorohoi.

DIMITRIE VÂRGOLICI
Fostul primar și deputat de Dorohoi, Dimitrie Vârgolici, a făcut în ziua de 14 martie 1852 o donație de 400 de galbeni și o casă în valoare de 1000 de galbeni în folosul Școlii din Dorohoi și pentru îmbrăcămintea a 10 elevi săraci din localitate. De asemenea, și-a donat înainte de a muri întreaga sa avere Primăriei Dorohoi. Prin actul 2869 din 10 septembrie 1858, Primăria Dorohoi primea printre altele și o clădire situată pe strada Adormirea (Strada Al. I. Cuza de astăzi) cu condiția specificată clar de donator ca aici să funcționeze o școală. Această dorință se împlinește la 5 decembrie 1860, când are loc deschiderea primei şcoli primare de fete din Dorohoi: Şcoala primară nr. 1 de fete „Vârgolici”.

SUZANA VASILCOVSCHI
Doamna Suzana Vasilcovschi (decedată la 22 octombrie 1881), din orașul Câmpulung, Ducatul Bucovinei (Imperiul austro-ungar), a binevoit a lăsa prin testamentul său suma de 25 de galbeni în folosul Spitalului din Dorohoi. Primăria Dorohoi împuternicește pe Iosef Fuchs pentru a merge la Câmpulung și a obține donația defunctei Suzana V., fapt care se realizează abia în septembrie 1884.

ION DOCAN
Domnul Ion Docan, mare proprietar al județului Dorohoi, donează orașului Dorohoi în anul 1885 o casă cu terenul aferent „pentru a servi de spital și azil oamenilor lipsiți de mijloace” (actul nr. 555/1885). Donația este primită inițial de consiliul orașului în cadrul ședinței din 19 octombrie 1885 și confirmată apoi prin Decretul regal nr. 2807/1885. Această casă, mai înainte de a fi donată, fusese dată în folosință gratuită tot orașului, aceasta servind o vreme ca și Cazarmă a Călărașilor.

VASILE C. POMPILIAN
În ziua de 20 iunie 1887, Primăria Dorohoi primește ca donație suma de 18.000 lei venită din partea domnului Vasile Pompilian de la Institutul Gregorian din Iași.

ȘTEFAN TEODORU
Testamentul preotului Ștefan Teodoru prevede ca după decesul său și al prezbiterei Smaranda Vasiliu, casa sa și terenul aferent să fie donate Bisericii cu hramul Adormirea din Dorohoi. Această dorință a preotului Teodoru se împlinește în luna iulie 1889, iar din documente aflăm că în luna martie 1890 Primăria Dorohoi demolase deja casa primită donație.

CONSTANȚA BALȘ
După decesul doamnei Constanța Teodor Balș, survenit în ziua de 8 august 1904 într-o localitate din Franța (probabil Paris), prin adresa nr. 14 298 din 21 august 1904, se aduce la cunoștință conducerii orașului (pe atunci comuna) Dorohoi că „prin testament, defuncta a lăsat 5000 de lei pentru săracii din Bucuresci și 5000 de lei Spitalului din Dorohoi”.

GHEORGHE ȘI ECATERINA CUCU
Dintre multitudinea de fapte de caritate ale familiei Cucu Gheorghe, evidențiez construirea „Azilului de bătrâni, infirmi și săraci” în orașul Dorohoi, pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea. A donat terenul precum și suma de 15.000 lei pentru construirea lui. Astăzi, Centrul de Îngrijire și Asistență-Dorohoi este cea mai veche instituție de asistență socială din orașul nostru.

GHEORGHE VĂSESCU
În august 1915, fostul prefect și deputat al județului Dorohoi, Gheorghe Văsescu, a făcut o donație de 1500 de lei către Primăria Dorohoi, pentru a se răscumpăra terenul pe care se afla Bisericuța de lemn, salvând astfel bisericuța de la distrugere.

MARIA D. CRIVĂȚ
În anul 1929, luna iulie, ziua 29, doamna Maria Crivăț cere acordul Primăriei orașului Dorohoi ca să i se permită reconstruirea casei mortuare din incinta Spitalului, în locul celei vechi aflate în ruină. Acest gest de caritate este făcut „în amintirea soțului meu”, adică a defunctului Dumitru Crivăț - medic primar al Spitalului din Dorohoi.

CONSTANTIN, IOAN ȘI ELENA CUPARENCU
În data de 8 august 1936, Primăria Dorohoi primea donația familiei Cuparencu, adică o casă cu etaj, cu 30 de camere și cu terenul aferent de 4500mp, precum și o a doua casă și terenul aferent de 400mp. O evaluare făcută la tot ceea ce familia Cuparencu a donat Primăriei ajunsese în acea vreme la peste 1 milion de lei. Nu putem însă evalua valoarea obiectelor ce compuneau Muzeul din interiorul casei donate, deoarece nu am găsit un inventar al acestora.

GEORGE ENESCU
În anul 1946, prin Act de donație către Statul Român George Enescu predă proprietățile sale de la Liveni-Vârnav și casa părintească din Dorohoi. Statul a acceptat donația lui și a hotărât ca proprietățile din Liveni și Dorohoi, să fie preluate de Primării, în folosință, ca proprietate publică. După unele tergiversări, în anul 1957, prin stăruința unor oameni de cultură, aceste case devin muzee memoriale.

Cu siguranță mai sunt și alte exemple de filantropi dorohoieni și probabil vor mai fi atât timp cât vom reuși să ne asumăm moștenirea primită și le vom respecta testamentul! Autor: O.M.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

Dorohoi_1Dorohoi_2
DorohoiNews.ro, 09-10-2020

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând teren intravilan în Dorohoi

Vând teren intravilan în Dorohoi
Vând teren intravilan, strada Sorin Dumitraș, nr. 2F, teren 1167 metri pătrați. Preț 65000 ...

Vând apartament

Vând apartament
Vând apartament decomandat cu două camere, etaj intermediar, în zona centrală a municipiului ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro