Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Înălțarea Domnului va avea loc joi, 29 mai 2025 și este sărbătorită cu o profundă reverență în România, iar tradițiile populare aduc un farmec aparte acestei zile de mare însemnătate spirituală și națională. În inima acestor obiceiuri se află ouăle roșii, simbolizând viața veșnică și renașterea.
În fiecare an, înainte de Înălțare, gospodinele își pregătesc cu grijă ouăle pentru vopsit. Culoarea roșie este aleasă cu grijă pentru că simbolizează sângele lui Iisus Hristos și speranța în viața eternă, o tradiție străveche transmisă din generație în generație.
Revenind la întrebarea inițială, ziua în care trebuie vopsite ouăle este chiar ziua de Înălțare. De data aceasta, nu avem parte de o tradiție ca în perioada Paștelui, atunci când ouăle se vopsesc înainte de marea sărbătoare.
Înălțarea Domnului. Superstiții strămoșești
Pe lângă vopsitul ouălor, tradițiile străvechi din ziua Înălțării includ și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Din timpuri străvechi, femeile aleg să poarte frunze de nuc sau leuștean, simboluri de protecție împotriva răului.
Ba mai mult, străbunii noștri credeau că plantele culese în această zi sunt extrem de puternice, fiind folosite în leacuri tradiționale.
Până când ne salutăm cu „Hristos S-a înălțat”?
Creștinii ortodocși se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” timp de zece zile – din joia Înălțării Domnului, până sâmbătă, la ceasul vecerniei din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt.
Un salut și o mărturisire publică, „Hristos S-a Înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!” trebuie să treacă dincolo de formalismul salutului cotidian și să devină rugăciune sinceră, o rugăciune care să ne înalțe pe toți în Împărăția lui Dumnezeu, ne spun Sfinții Părinți.
„Prin Înălțarea lui Hristos la Ceruri, firea omenească s-a sălășluit permanent în sânul Sfintei Treimi”, ne reamintește Arhimandritul Timotei Kilifis în lucrarea sa „Hristos, Mântuitorul nostru”.
De altfel, Înălțarea Domnului se împletește armonios cu Ziua Eroilor, creând un moment unic de profundă spiritualitate și recunoștință națională. Celebrată la 40 de zile după Paște, această zi sfântă devine și o sărbătoare a memoriei colective, în care cinstim jertfa celor care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea țării.
Înălțarea simbolizează urcarea lui Iisus Hristos la Ceruri, iar comemorarea eroilor adaugă o dimensiune sacră, punând în lumină legătura dintre sacrificiu, credință și nemurire. Astfel, cerul se deschide nu doar pentru Mântuitor, ci și pentru sufletele celor căzuți pentru neam.
Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.