Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

carte+litere

Dorohoienii se pot mândrii cu o mare pleiadă de scriitori şi poeţi care s-au născut, trăit şi-au învăţat aici, iar faima lor fiind cunoscută nu numai în România natală ci mai pe toate meridianele lumii. Ei prin inclinaţiile lor deosebite au scris şi scriu o pagină de neuitat, punându-şi talentul şi măestria lor literară în slujba limbii lui Eminescu şi Creangă, în “dulcea” limbă românească, în slujba locurilor de unde au văzut lumina zilei.
  
Galeria lor n-ar fi complectă, dacă n-am include în ea şi originarii născuţi pe frumoasele meleaguri dorohoiene, dar stabiliţi astăzi în Ţara Sfântă, în Israel, scriitorii şi poeţii amintiţi cu alte ocazii ca: David Şhlomo, Dr. Iosef-Ioju Haimovici, Dr. Stoleru Francisca sau acea care constituie în cazul de faţă subiectul medelionul literar pe care doresc al prezenta în rândurile de faţă: Dr. Davidsohn Madeleine sau cum era si este cunoscută de apropiaţii ei, sub numele de Mada.   
“A fost odată-un orăşel,     
Un târg micuţ, provincial,     
Cu nostalgii mă-ntorc la el,     
La Dorohoiul meu natal.”
  
Da, patru versuri, simple, ce aparţin talentatei scriitoare şi poete, născută pe meleagurile amintite care nu ştiu când au fost scrise, dar prin forma, rima şi în special fondul-conţinut redau cu o naturaleţe aparte şi cu o dragoste de nedescris prin versurile pline de lirism, locurile copilăriei şi tinereţii ei. Iar dacă mai cităm:  
“Şi câte-odată parcă-mi vine     
(Rămâne vorbă între noi)     
Să mă mai plimb la braţ cu tine     
Pe sub castani…în Dorohoi.”
reiese clar că cel puţin multe din scrierile ei erau legate de oraşul unde s-a născut, crescut şi învăţat, opera ei constituind un mare talent, iar poezia sau proza ei cu siguranţa va dăinui timpului, îmbogăţind patrimoniul literar naţional ai literaturii române.

Am văzut-o nu de mult într-o emisiune specială realizată de Televiziunea Publică Română, chiar în Israel, în casa ei de pe înălţimile Carmelului, de unde se văd adevăratele şi frumoasele panorame de invidiat ale Haifei de jos, emisiune dedicată special personalităţii şi scrisului ei, unde totul, chiar ambianţa locului sau discuţiile purtate erau punctate direct, pe versurile simple, dar pline de talent, accentuate cu mult patos despre dragostea şi iubirea ei faţa de Dorohoiul ei natal.  
“Şi Strada Mare bulevardul    
Unde-ntâlneai la promenadă    
O urbe-ntreagă doritoare    
Ca tu s-o vezi:ea să te vadă…”.
  
Dorind totuşi să scriu despre ea, dar cum totuşi distanţele sau timpul cât de mari sau mici or fi, îşi spun si ele uneori cuvântul, mă consolez momentan cu medalionul de faţă pentru a o prezenta celor ce vor citi aceste rânduri…
  
Născută la Dorohoi în 1944 dintr-o familie de intelectuali, fiind fiica judecătorului Michael Rozin si a famacistei Maly Rozin. Urmează studiile primare, medii şi liceul în oraşul natal. In 1968 termină Facultatea de Stomatologie din Iaşi. Este căsătorită tot cu un dorohoian, medic de medicină generală dr. Davidsohn Sergiu. In 1973 s-au stabilit în Israel. Au doi copii: Larry, absolvent al Tehnionului din Haifa, fiind specialist în Inginerie Fină şi Maayan absolvent al Universităţii Ebraice din Ierusalim, specializat în Biotehnologie şi Genetică.
  
Cert este că începe să scrie de timpuriu, în special poezii, toate păstrate în caiete prin zeci de sertare, pentru că ea singură  mărturisea pe undeva, că în timpul liber îşi aşternea chiar pe o simpla hârtie imaginaţia şi gândurile ei, creând adevărate lumi care într-un fel meritau redate sau povestite.
  
De abia în Israel putem spune că s-a lansat începând să publice în special poezii pline de farmec şi de o dulce şi adevarată rimă românească, iar materialele apărute, ce drept răzleţe prin presa de limba română a făcut-o imediat cunoscută.
  
Oprindu-ne asupra operei ei, amintim pentru început volumul de poezii, “Intrare liberă” prefaţată de Alexandru Mirodan. Nu după mult timp apare în editura “Libra” cartea “Intinde mâna zilei care vine” cu prefaţa şi posfaţa de scriitorii Tania Lovinescu şi Ioan Cristofor. Despre cartea ei “Al cincilea anotimp”, editura “Libra”, prefaţată de scriitorul George Bălăiţă şi cu o postfaţă de profesorul şi criticul literar Romul Munteanu, în ziarul bucureştean “Ziua” apare un comentariu unde autorul articolului afirma  printre altele că volumul “poarta amprenta realismului-fantastic gen Mircea Eliade”.
  
Continuând cu apariţiile diferitelor volume amintim că în 2006 tot în editura “Libra” apare “Femeile nopţii” cu prefaţa lui Ana Cristi, director al Editurii Ideea Europeană, pentru ca în 2008 să apară volumul “Paradisul rătăciţilor” care se vrea o continuare al cărţii, “Femeile nopţii”. In 2010 în editura “Hasefer” din Bucureşti îi apare volumul de proze scurte “Amuleta şi alte stranii povestiri”.
  
Ea scrie regulat la diferite ziare şi reviste literare din România, Canada sau Israel, numele ei apărând şi în diferitele antologii, cum ar fi: “Antologia scriitorilor medici” Bucureşti 2009 sub îngrijirea doctorului Mihail Mihailide.
  
Scriitoarea Dr. Davidsohn Madeleine (Mada) este membră al Asociaţiei Scriitorilor Israilieni de Limba Română (ASILR), făcând parte chiar din conducerea ei restrânsă, este membră al Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei Scriitorilor Medici din România.
  
Nu trebuie uitat că întrega ei activitate literară a fost şi este încununată cu zeci de premii de înaltă anvergură, opera ei apare frecvent prin saloanele literare de specialitate, organizându-i se în acest scop şi foarte multe lansări de carte. In anul 1999 este destinsă cu un Premiu de Excepţie pentru literatură decernat de cunoscuta Fundaţie “Ianculovici “din Haifa. In anul 2004 la concursul de poezii de la Stuttgart (Germania), concurs organizat de revista “Agero”, poeziile ei “Dor” şi “Hotar de ură” sunt premiate cu premiul festivalului “Nicolae Labiş”.
  
A primit şi premiul “Mihail Sadoveanu” pentru proză în cadrul ediţiei a-XV- a Salonului Internaţional de Carte Românească. Autoarea a fost premiată şi la Iaşi la Salonul de Carte primind Diploma pentru Cel Mai Bun Român al Anului.
  
Premii peste premii şi repet organizarea a zeci de salone şi lansări de carte în diferite oraşe ale României pe care a iubit-o şi o iubeşte, iar întrebarea firească, pe când cel putin şi o lansare de carte… în Dorohoiul vieţii ei. (Paloma Lăpuşneanu)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

carte+litere
DorohoiNews.ro, 16-06-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

01.08.2012 la 07:17

Fost coleg cu ea.Intotdeuna orasul Dorohoi era in inima ei.

15.07.2012 la 07:54

Cartile ei le-am cumparat in ultima vizita din Romania.

11.07.2012 la 07:24

Citind cartile ei, ai Dorohoiul si lumea lui in fata.Dx

09.07.2012 la 11:03

Sunteti o mare muza a poeziei si scrisului dorohoian

03.07.2012 la 07:36

Inima ei a ramas la Dorohoi.

01.07.2012 la 10:42

Poezia ei canta drogostea ei pentru Dorohoi.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro