Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

scriitor

„S-au putut scoate evreii din România, dar nu se va reuşi să se scoată din inima evreilor, România” (Prof. Dr. Gabriel M. Gurman, pseudonim literar: Gabriel Ben Moran).
  
„Pentru bacăoanii mei eu voi rămâne mereu acelaşi, ori unde mă voi afla în lume, căci Bacăul şi bacăoanii vor fi întotdeuna în inima mea” (Avocat Goldenberg, pseudonim literar G.Mosari, Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limba Română din Israel).

Cugetările din motto nu le-am ales întâmplător, ci ca un preludiu de referinţă la scriitorii israilieni de limba română din Israel. Iubind locurile unde s-au născut şi copilărit ei se consideră totuşi că aparţin mai mult culturii române.
  
Personal am ales de data aceasta , nu o carte, ci două de care mă consider într-un fel legată chiar sufleteşte de ele. Sunt cărţi bine primite şi cerute de marele public, elogiate chiar şi de critica literară. Le-aşi considera  romane de reportaj scrise limpede şi simplu, care într-un fel deschide în România bibliografia lucrărilor de memoralistică sportivă ale anilor secolului trecut, ele fiind totodată după opinia mea unice în România, care descrie viaţa sportivă de zi cu zi a unui fost orăşel din nordul ţării, astăzi Municipiu.
  
Reamintind de aceste cărţi, presărate în unele părţi cu multă nostalgie, dar prin sinceritatea autorului, ele manifestă dorinţa de a împărtăşi cititorului de azi şi chiar de mâine, ceiace memoria sa a păstrat ne alterat de a lungul aniilor. Totul reînvie o lume, locuri, aduceri aminte, fapte, toate imagini legate de sport şi nu numai, a vieţii trăite altădată pe aceste locuri, chiar tristeţea şi bucuria, împletite într-un tot care amuză, ele devenid un adevărat best-seller sportiv, martor fiind că o lume este dornică a le citi.
  
Da!! E vorba de un produs al literaturii române din Israel, de un pământean veritabil al plaiurilor dorohoiene. In viitor voi căuta să i-au legătura cu mai toţi aceşti scriitori ale acestor meleaguri, dar pentru moment am dorit să-l contractez pe unul din ei, el într-un fel aşa cum mai afirmasem îmi pare mai aproape de întreaga mea suflare cu adevărat dorohoiană. De cine şi într-un fel dece, îmi permit pentru moment să reţin pentru mine…        
  
Dar, legat de tot ce doresc să vă redau, ţin foarte mult să vă istorisesc un fapt divers care m-a emoţionat recent. Totul este autentic şi chiar inedit. Ceace am să povestesc, nu e un roman de aventuri, nici măcar de călătorii gen Jules Vernes şi chiar nici un subiect, să zicem spectaculos al zilelor noastre, iar acţiunea în speţă se petrece pe un pat de spital…
  
După un accident destul de stupid şi o convalescenţă mai îndelungată, pentru a-mi trece mai uşor timpul de spitalizare, mi-a căzut în mână, fără vrerea mea, dar prin amabilitatea directă a medicului curant, pe lângă alte cărţi, şi două cărţi, care după titlurile şi colajele coperţilor arătau de la bun început că-i vorba de cărţi pe teme sportive. Verosimil, de la început doream să le evit, eu ne având nici o tangenţă cu sportul. Dar, cum instinctul este totuşi instinct, iar în viaţa şi coincidenţele uneori se ţin lanţ, titlurile si colajele coperţilor m-au determinat fără vrerea mea să le deschid şi chiar să le răsfoiesc, eu nedându-mi seama pentru moment că-i vorba de… Dorohoi. Totuşi nu-mi venea a crede că mă găsesc tocmai la paginile unui paragraf asemănător cu episodul celor povestite deseori nouă copiilor de părinţi în diferitele ocazii: şezători săteşti, familiare sau chiar la o clacă prietenească când ne adunam cu toţii pe prisma casei noastre situată la răspântia dintre dealurile Ibăneştilor şi Cristineştilor.
  
Urmărind filă cu filă, ca un făcut, uitând parcă din senin de durerile fizice sau de starea depresivă căuzată de durerile corporale pricinuite de accidentul cu pricina, amintesc că nu am avut ce regreta, iar medicul la vizita sa protocolară avea impresia că se găseşte în faţă… altui bolnav…
  
Astfel aşa zisa “soartă” m-a pus faţă în faţă cu editoristul, omul de cultură, stomatologul de profesie, IOSEF-IOJU HAIMOVICI şi cu două din cărţile sale: “SPORTUL A ZÂMBIT LA DOROHOI” şi “LA BRAŢ CU MINGEA PE STRADA MARE-DOROHOI”…
  
Despre autor, despre cărţile sale, ne având totuşi posibilitatea să-l contractez, doresc doar să citez, să reproduc fără a comenta, lăsând eroii cât şi cititorii să-şi spună singuri “cuvântul”…
  
„După mai bine de cincizeci de ani bătuţi pe muchie, mi-ai readus în faţă imaginiile vii ai copilăriei şi tinereţii, mi-ai reamintit de jocul cu mingea pe cîmpiile pline şi bogate în turbă ale comunei mele natale. De Lozna care nu o pot da uitării sau de jocurile sportive interminabile din vestita curte al renumitului nostru liceu.” (fost coleg, astăzi om de afaceri prosper din Malayezia).
  
„Ne-a hărăzit pe noi dorohoienii cu un devotat monograf cu mare entuziasm care să regenereze şi să absorbim din nou dintr-un parfum sportiv din tinereţea noastră.”sau “Postfaţa am intitulată şi monumentală, căci autorul cărţii, d-l Iosef-Ioju Haimovici prin lucrarea sa a ridicat încă un edificiu monumental în eternizarea istorică a Dorohoiului” (scriitorul şi poetul David Şhlomo, Preşedintele de Onoare al Organizaţiei Originarilor din Dorohoi).
  
„Aşteptarea nu a fost zadarnică… am citit şi răscitit frumoasa enciclopedie în care ai fost în stare s-o ilustrezi cu lux de amănunte, minunatele clipe din tinereţea de mult uitată…cine ar îndrăzni să spună un cuvînt sau să facă o aluzie ne la locul ei pentru frumoasa opera pe care ai reuşit să o realizezi” (Cotter Lică, marea vedetă a sportului de atunci).
  
„Este o carte document, utilă isoricilor, dar şi plăcută cititorilor dornici de o lectură veselă” (scriitor, publicist şi istoric renumit dr.Lucian-Zeev Herşcovici).
  
„…Iosef-Ioju Haimovici ne transportă în dorohoiul tinereţii sale pentru a ne prezenta, cu multă emoţie şi în cunoscutul său stil alert şi vivace, noi întîmplări, situaţii, momente, nume de sportivi, conducători sau oameni simpli, care la fel ca în prima sa carte, “Sportul a zîmbit la Dorohoi”, şi-au dat aportul fiecare în felul său la creierea atmosferei din micul orăşel din nordul Moldovei…iar eu cunoscîndu-l şi citindu-l, m-am ales cu un zîmbet şi un gust de bun augur” (Volodia Vaisman, Maestru Internaţional de Şah, fost Vice Campion al României, actualimente Campion al Franţei-Montpellier Franţa).
  
„A pus atîta patos în cele scrise, un entuziasm atît de minunat, atrăgînd parcă pe toţi care au luat parte. Are o memorie formidabilă, iar gîndurile veşnic nu-i dau pace. Sportul i-a pătruns în oase.” (S. Moscovici-Karmoss, Beaconsfield – Quebec, Canada.
  
„Autorul volumului “Sportul a zîmbit la Dorohoi, o personalitate în acest domeniu nu şi-a închipuit cîtă dreptate a avut cînd a dat acest titlu cărţii sale; aşa şi este, în trecut sportul a zîmbit la Dorohoi, dar acum este pe cale de dispariţie în acest oraş…”La braţ cu mingea pe strada mare” la Dorohoi era un fapt cotidian la ordinea zilei” ( prof. Dorina Mandachi Dorohoi-România ). de Paloma Lăpuşneanu

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

scriitor
DorohoiNews.ro, 26-06-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

03.09.2012 la 09:41

Am promisiuni solemne ca fiica doctorului I.I.Haimovici, Conferentiar Universitar Anita Haimovici, specialista recunoscuta in Psihologia Clinica si Medicala din Israel lucreaza impreuna cu fiica mea.Deci, il voi putea contracra pe autorul cartilor in cauza.

30.07.2012 la 08:45

Va rugam foarte mult sa obtinem adresa dentistului Iosef-Ioju Haimovici. Dorim sa comandam cartile sale.

15.07.2012 la 07:58

Cum se poate intra in legatura domnul dr.Haimovici.

15.07.2012 la 07:47

Cum putem sa-l contractam?

11.07.2012 la 07:20

A-si dori sa intru in posesia acestor adevarate enciclopedii.

09.07.2012 la 11:00

Cu mare admiratie. Doresc cartile.

01.07.2012 la 10:03

A fost un mare soprtiv al orasului.Iubeste nespus orasul sau.

27.06.2012 la 08:15

Carti memoralistice pentru toate varstele.

26.06.2012 la 10:24

Puteti citi si veti avea o mare placere.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro