Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

taxe pentru românii din străinătate

Pe lângă modificări legate de dividende, microîntreprinderi sau TVA la apă, ordonanţa aprobată marţi de Guvern şi care schimbă noul Cod Fiscal aduce noi precizări pentru românii din străinătate. Românii care lucrează în străinătate şi îşi păstrează domiciliul în ţară, având rezidenţa fiscală în România, trebuie să plătească impozite pentru sănătate în cazul în care nu au o asigurare de boală sau maternitate, eliberată de un alt stat membru UE, sau cu care România are acorduri de securitate socială. Gândul a scris că persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate vor plăti lunar CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară, adică 792 de lei pe an.

Guvernul a schimbat a doua oară noul Cod Fiscal, înainte ca acesta să intre în vigoare în 2016. Cu toate că premierul Victor Ponta a lăudat în mai multe rânduri Codul Fiscal, care abia a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 10 septembrie, actul normativ a fost modificat deja prin două ordonanţe de urgenţă.

Prima modificare a fost făcută prin ordonanţa de urgenţă 41/2015 publicată în Monitorul Oficial din 30 septembrie. Actul normativ a adus schimbări în ce priveşte stabilirea impozitelor şi taxelor locale.

A doua modificare a Codului Fiscal ce se va aplica de anul viitor a fost făcută marţi, când Executivul a aprobat o nouă ordonanţă. Proiectul ei se întinde pe 19 pagini şi aduce mai multe modificări la 45 din totalul celor 503 articole câte are în total Codul Fiscal.

Cele mai importante modificări de marţi se referă la impozitul pe dividende, impozitul pentru veniturile microîntreprinderilor şi reducerea TVA la apă.

Principalele modificări:

- impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5% începând cu 1 ianuarie 2016. Este noutatea cu cel mai mare impact pentru companii şi investitori. "Cota redusă se va aplica dividendelor care se vor distribui începând cu anul 2016. Prin urmare, măsura îi va avantaja pe cei care nu au distribuit dividendele în anii anteriori şi care au păstrat profiturile, din diverse motive, cum ar fi reinvestirea lor. Probabil, guvernul a optat pentru devansarea acestei măsuri - prevăzută iniţial pentru 2017 -, pornind de la premisa că acţionarii nu vor mai distribui dividendele în 2016, aşteptând intrarea în vigoare a cotei de 5%", explică pentru gândul reprezentanţii Contexpert.

- plafonul la microîntreprinderi va fi majorat de la 65.000 euro la 100.000 euro. Cota de impozitare va fi de 2% dacă firma are un salariat şi de 1% dacă are 2 angajaţi cu normă întreagă.

„Rezultă că mult mai multe firme de dimensiuni mici vor putea să plătească impozitul pe venituri, în loc de impozitul pe profit. În acest moment, conform datelor Ministerului de Finanţe, sunt circa 450.000 de microîntreprinderi. Numărul lor va creşte semnificativ, din 2016", sunt de părere specialiştii citaţi.

Pe de altă parte, microîntreprinderile nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite, pe o durată mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au de tinut titluri de participare la alte persoane juridice, vor avea cota de 1% in primii doi ani de la data inregistrarii.

- TVA la apă va fi redusă din 2016 de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial.

- Între modificările aprobate în Guvern se numără şi una care se referă la excepţiile de la plata de contribuţii de asigurări sociale. Aici este introdusă o precizare despre sumele acordate de stat în cazul „decesului personalului din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.

„La articolul 141, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d) cu următorul cuprins: ” d) ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, în cazul decesului personalului din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, decedat ca urmare a participării la acţiuni militare şi indemnizaţiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participării la acţiuni militare”, se arată în proiectul ordonanţei aprobate marţi de Guvern şi care modifică Codul Fiscal.

În nota de fundamentare se arată că este vorba de o corelare a Codului Fiscal cu legea privind pensiile militare de stat.

„S-au corelat prevederile legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu cele ale legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, în cazul decesului personalului din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, decedat ca urmare a participării la acţiuni militare şi indemnizaţiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participării la acţiuni militare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului aprobat marţi de Guvern.

Modificarea vine în contextul scandalului poliţistului Bogdan Gigină care a murit deschizând drumul coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea.

Alte prevederi din ordonanţa ce modifică noul Cod Fiscal:

- Precizări legate de persoanele fizice ce nu realizează venituri şi care nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate. Gândul a scris că acestea vor plăti lunar CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară, adică 792 de lei pe an.

Proiectul de ordonanţă aprobat marţi detaliază mai exact situaţia românilor ce lucrează în străinătate şi îşi păstrează domiciliul în ţară, implicit având rezidenţa fiscală în România.  "Dacă această categorie de persoane deţine o asigurare de boală şi maternitate - eliberată de un alt stat membru UE, din Spaţiul economic european sau Confederaţia elveţiană, sau de un alt stat cu care România are recunoscute acordurile de securitate socială - aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sănătate românesc", a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa.

- Ordonanţa mai stabileşte încadrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar particulare în categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit, pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale.

Amenzi de 500-2.500 de lei pentru "necomunicarea informaţiilor cu relevanţă fiscală"

Proiectul ordonanţei prevede şi modificări în domeniul taxelor şi impozitelor locale.

- în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul acestuia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

- Decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declaraţiilor privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă, a declaraţiilor privind mijloacele de transport radiate din circulaţie, precum şi depunerea documentelor justificative eliberate în anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, teren sau a mijloacelor de transport în cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt îndreptăţite prin lege să beneficieze de aceste facilităţi ;

-  Amenzi de 500-2.500 de lei pentru necomunicarea informaţiilor cu relevanţă fiscală pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Finanţelor a întocmit actul normativ necesar pentru a modifica unele măsuri din Codul Fiscal, astfel ca de la 1 ianuarie 2016 impozitul pe dividende să scadă şi plafonul pentru microîntreprinderi să crească.

„Ministerul de Finanţe a întocmit actul normativ necesar pentru ca de la 1 ianuarie 2016, mai spun o dată că nu era clar, deci peste două luni se reduce impozitul pe dividende de la 16 la 5 la sută şi sunt absolut convins că o să încasăm în realitate mai mult decât cu 16 la sută unde se duceau dividendele în alte ţări şi ăsta e un lucru bun pentru România", a declarat premierul Victor Ponta, la şedinţa de Guvern, citat de Mediafax.

De asemenea, premierul a vorbit şi de regimul microîntreprinderilor care se va modifica.

„Se schimbă extrem de util şi pozitiv regimul microîntreprinderilor, se creşte plafonul în care poţi să fii microîntreprindere, de la 65 de mii de euro la 100 de mii de euro şi impozitul este trei la sută dacă nu ai niciun angajat, doi la sută dacă ai un angajat şi unu la sută pentru doi sau mai mulţi angajaţi. În felul acesta, sprijinim microîntreprinderile şi încurajăm şi înscrierea ca şi cotizanţi la fondurile de asigurări sociale, pentru că, evident, există acest stimulent pentru a avea contracte de muncă", a arătat Ponta.
Totdată, premierul a precizat că în România sunt înregistrate şase milioane de cotracte de muncă, precizând însă că nu sunt suficiente.

„Avem şase milioane de contracte de muncă. Doamna ministru (Rovana Plumb - n.r.), vă bucuraţi? Nu ajung şase milioane, trebuie mai multe şi asta înseamnă locuri de muncă şi locuri de muncă la alb, adică fiscalizate, înregistrate ca să asigurăm pe temen mediul şi lung sustenabilitatea sistemului social", a mai spus primul-ministru.

Codul de procedură fiscală valabil din 2016, modificat la mai puţin de trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial

Cele mai importante modificări la Codul de procedură fiscală

- Verificarea fiscală prealabilă va fi efectuată doar după ce persoana fizică va fi notificată că organul fiscal a solicitat informaţii altor autorităţi sau instituţii cu privire la bunuri, conturi, venituri relevante pentru situaţia fiscală. În prezent verificarea se face fără notificare, fiind încalcată directiva europeană privind protecţia datelor cu caracter personal, au explicat pentru gândul reprezentanţi ai Contexpert.

- Vor fi sancţionate cu amendă între 500 şi 1.000 lei toate persoanele fizice şi juridice care nu respectă obligaţia de a transmite şi ANAF, din 2016, aceleaşi informaţii referitoare la spălarea banilor pe care acum sunt obligate să le transmită la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB.) Sursa: Gandul.info

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

taxe pentru românii din străinătate
DorohoiNews.ro, 31-10-2015

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro