Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

CMPOR 2014-2020

Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), va lansa, în această lună, primele apeluri de proiecte, pentru următoarele tipuri de intervenţii: drumuri județene, eficiența energetică în clădiri rezidențiale, patrimoniu cultural, microîntreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate și turism. Este vorba despre cele 6 priorităţi de investiţii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publică.

Propunerea de calendar a fost a fost prezentată pe 2 martie Comitetului de Monitorizare a POR 2014-2020 (CMPOR), prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim. "Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, în prezent, nu putem aplica depunerea electronică a cererilor de finanţare, până la finalizare testării sistemului informatic MYSMIS. Avem în vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hârtie, în faza inițială", a declarat Sorin Maxim.

În paralel, Autoritatea de Management a POR pregăteşte lansarea în consultare publică, până la jumătatea anului 2016, a ghidurilor specifice pentru următoarele domenii:

- Dezvoltare urbană

- Servicii sociale - grup vunerabil "bătrâni"

- IMM-uri

- Eficiență energetică în clădiri publice și iluminat public

- Mobilitate urbană

CMPOR a aprobat o serie de decizii, referitoare la priorităţile de investiţii 2.1, 3.1 şi 6.1:

Astfel, pentru apelul de proiecte 2.1 A - Microîntreprinderi a fost aprobată introducerea unei contribuții financiare obligatorie a beneficiarilor de 10% din cheltuielile eligibile, (prioritatea de investiții 2.1. „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri"). Decizia are la bază experienţa finanţărilor din perioada de programare precedentă, care a demonstrat că lipsa unei cofinanțări din partea IMM-urilor constituie o barieră în calea creşterii durabile şi a creşterii economice. Totodată, se estimează că măsura ar putea avea efect pozitiv asupra absorbţiei fondurilor, întrucât existenţa unei contribuţii financiare proprii creşte nivelul de responsabilitate a beneficiarului pe toată durata proiectului, de la depunerea şi evaluarea cererii, până la implemenarea şi monitorizarea investiţiei.

„Este o măsură care va duce la creşterea bugetului total disponibil pentru finanţarea din această schemă: programul va putea finanţa, din acelaşi buget, un număr mai mare de investiţii decât în lipsa cofinanţării. Este o premisă pentru utilizarea mai eficientă a banilor alocaţi şi pentru creşterea impactului efectiv al Programului Operaţional Regional", a declarat Sorin Maxim.

Ghidul solicitantului pentru această prioritate s-a aflat în consultare în două etape, pe parcursul cărora s-au primit peste 700 de întrebari, propuneri şi observaţii. A doua etapă de consultare s-a încheiat marţi, 1 martie a.c. După analiza propunerilor transmise în termen, Autoritatea de Management a programului va publica versiunea finală a Ghidului.

Pentru proiectele ce vizează eficienţa energetică, a fost aprobată modificarea unui criteriu de eligibilitate referitor la componentele cererii de finanţare (blocuri) depuse în cadrul Axei prioritare 3: "Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiție", 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor. Astfel, actualul criteriu, respectiv "Perioada de proiectare trebuie să se încadreze între anii 1950-1990" va fi înlocuit cu "Perioada de construire trebuie să se încadreze între anii 1950-1990", deoarece au existat solicitări conform cărora există situaţii pentru care nu pot fi reconstituite documentele doveditoare ale anului de proiectare.

Membrii CMPOR au aprobat modificări şi la nivelul metodologiei de verificare, evaluare și selecţie a proiectelor aferente priorităţii de investiţii 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale (Axa prioritară 6: „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții"). Astfel, s-a aprobat lansarea unui apel de proiecte prin procedură non-competitivă, spre deosebire de aprobarea iniţială în care modalitatea de lansare era stabilită prin procedura competitivă cu termen limită de depunere. Decizia vine ca urmare a faptului că, proiectele eligibile în cadrul acestei axe prioritare au fost prioritizate la nivelul regiunilor de dezvoltare (prin Hotărârile Consiliilor de Dezvoltare Regională și ale Consiliului Județean Ilfov), precum și din necesitatea de a se asigura finanțarea celor mai bune proiecte atât din punct de vedere al calității și maturității. Sursa: administratie.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

CMPOR 2014-2020
DorohoiNews.ro, 10-03-2016

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Contabilitate

PUBLICITATE

Unlimited

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE

ZiareBotosani.ro

EVENIMENTE

George Enescu

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Firmă de pază, montează sisteme de alarmă gratuit. Vezi detalii!

Firmă de pază, montează sisteme de alarmă gratuit. Vezi detalii!
Firmă de pază, montăm sisteme de alarmă la societăți comerciale și proprietăți private. Sistemele ...

Bamboo Bar Dorohoi angajează personal pentru bar și deservirea aparatelor de jocuri

Bamboo Bar Dorohoi angajează personal pentru bar și deservirea aparatelor de jocuri
Bamboo Bar Dorohoi angajează personal pentru bar și deservirea aparatelor de jocuri. Experianța constituie ...

Cafe Bar angajează barman

Cafe Bar angajează barman
Cafe Bar în Dorohoi angajează barman. Salariu net: 1500 lei. Telefon: 0745538553

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist
Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist, pe durată nedeterminată, fără condiții de ...

SC angajează barmaniță

SC angajează barmaniță
Societate comercială din Dorohoi angajează barmaniță. Relații la telefon: 0742060332

SC din Dorohoi angajează electrician

SC din Dorohoi angajează electrician
Societate Comercială din Dorohoi angajează electrician de forță pentru siloz cereale. Se oferă salariu ...

SC angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri - fierari

SC angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri - fierari
Societatea Comercială Ludwig Pfeiffer angajează personal calificat și necalificat maistru, mecanici ...

SC angajează inginer instalații și inginer constructor

SC angajează inginer instalații și inginer constructor
Societatea Comercială Ludwig Pfeiffer angajează Inginer instalații, Inginer constructor, pentru execuție ...

Angajăm îngrijitor sau îngrijitoare și bucătar

Angajăm îngrijitor sau îngrijitoare și bucătar
Asociația „Dă Speranță Vieții” Dorohoi angajează trei pesoane pentru următoarele posturi: 2 ...

Complexul Poienița din stațiunea Costinești angajează personal. Vezi detalii!

Complexul Poienița din stațiunea Costinești angajează personal. Vezi detalii!
Complexul Poienița din stațiunea Costinești angajează: - bucătări; - ajutori bucătări; - ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro