Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

bani

Majoritatea bugetarilor şi angajaţilor din companiile de stat nu vor primi anul acesta prime de sărbători. Există totuşi şi excepţii. Unii vor avea de cheltuit în plus pentru petrecerea Crăciunului sume de până la 1.600 lei, scrie romanialibera.ro.
Deşi au fost stipulate în contractele de muncă, primele de sfâr-şit de an au fost anulate de noile acte normative apărute privind restricţiile bugetare, în cazul multor companii de stat şi instituţii, spun reprezentanţii confederaţiilor sindicale. Preşedintele Confederaţiei „Frăţia", Marius Petcu, afirmă că primele de Crăciun sunt „fie mult dimunate, fie au fost tăiate". „Au mai rămas puţine întreprinderi unde se dau primele de sfârşit de an, însă doar dacă au existat negocieri prealabile. În general, în majoritatea cazurilor nu se mai acordă, deşi sunt stipulate în contractele de muncă", spune Marius Petcu.
Oil Terminal, campioana primelor de Crăciun
Salariaţii companiei constănţene Oil Terminal vor primi în acest an câte 1.600 de lei prime de sărbători, potrivit directorului general al companiei, Silviu Wagner. De asemenea, copiii celor peste 1.200 de salariaţi ai companiei vor primi şi o primă de cadouri în valoare de 200 de lei. Decizia a fost luată în urma discuţiilor dintre sindicat şi directorul general.
La rândul său, directorul general al Autorităţii Navale Române, Paul Brânză, a declarat că angajaţii instituţiei pe care o conduce vor lua prime de sărbători în valoare de 560 de lei pentru fiecare salariat, hotărârea fiind aprobată în cadrul consiliului de conducere al companiei.
De asemenea, şi cei 900 de angajaţi din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Constanţa vor primi prime de sărbători, dar directorul, Ion Bălan, nu a făcut publică suma.
Bonusuri de peste 600 lei pentru mineri
Problemele financiare cu care s-au confruntat unităţile energetice şi miniere în ultimii ani nu i-au făcut pe reprezentanţii sindicali să renunţe la includerea în contractele colective de muncă a stimulentelor de Paşte şi de Crăciun, acordate sub diferite forme. Minerii gorjeni sunt, de altfel, singurii angajaţi din sistemul de stat din judeţul Gorj care vor avea la sfârşit de an un venit suplimentar, deoarece acordarea primelor este stipulată în contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate. Complexul Energetic Turceni va da prime în valoare de 625 de lei pentru fiecare angajat.
„Prin contractul colectiv de muncă suntem obligaţi să acordăm prime la sfârşit de an. Vom da bani lichizi, 625 de lei brut minim, nu putem da sub această valoare." În cazul Complexului Energetic Rovinari, potrivit contractului colectiv de muncă, fiecare salariat urmează să primească 630 de lei bonus de Crăciun. Spre deosebire de cele două companii energetice, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va acorda tichete-cadou. Acestea vor avea valoarea de 600 lei, atât pentru personalul TESA, cât şi pentru angajaţii din extracţie. „Noi nu vom da bani anul acesta, ci vom da tichete-cadou. Sumele vor fi la fel atât pentru salariaţii de la birouri, cât şi pentru cei din carieră", ne-a declarat Aurică Popescu, purtătorul de cuvânt al SNLO.
Cadouri doar pentru copii
Angajaţii altor companii şi instituţii nu sunt însă la fel de norocoşi. „Dacă anul trecut au fost companii unde, de bine de rău, s-au mai dat unele prime, în acest an angajaţii nu vor avea prime de sărbători. Din informaţiile pe care le avem nici la Dacia, nici la Posta Română nu se dau în acest an prime de sfârşit de an. În prezent, se mai dau cadouri pentru copiii angajaţilor, însă acestea se achiziţionează din fondul de activităţi social-culturale de 2%", ne-a declarat vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă.
Nici angajaţii din învăţământ nu beneficiază de prime. Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret", ne-a declarat că în contractele de muncă, de peste zece ani nu există prevederi privind acordarea de prime de sărbători.
Compania de Drumuri: acţiune în justiţie pentru al 13-lea salariu
Deşi acordarea primelor de vacanţă nu contravine prevederilor legale, multe companii sau regii subordonate Ministerului Transporturilor au decis să nu le acorde. La Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale există chiar o acţiune în justiţie prin care angajaţii cer conducerii să le acorde cel de-al 13-lea salariu la care sunt îndreptăţiţi. „Conform contractului colectiv, jumătate din acesta trebuia acordat până la 31 august cealaltă jumătate până la finele anului. Nu s-a dat niciun ban iar sindicatul a acţionat în instanţă compania, cerând penalităţi de întârziere", ne-a declarat un oficial din companie.
Prime de sărbători nu vor primi nici angajaţii operatorului aerian naţional Tarom, care se află într-o situaţie financiară delicată, după pierderi de mai multe zeci de milioane de euro, anul trecut. „Primele sunt prevăzute în contract, dar nu se vor da, deoarece compania e pe pierdere. Contractul spune că se acordă doar în funcţie de posibilităţile companiei", spune Marian Pamfiloiu, liderul sindicatului tehnic al Tarom.
Prevederi conform cărora angajaţii primesc prime de sărbători condiţionate de resursele financiare există şi în contractul colectiv de muncă de la Regia Autonomă de Dirijare a Traficului Aerian ROMATSA. „Nu acordăm nimic special în decembrie, deoarece acordarea primelor se face în funcţie de posibilităţi. Nu s-a dat nici anul trecut, nu se dau nici anul acesta şi nici al 13-lea salariu", ne-a declarat un director din cadrul regiei, ai căror salariaţi sunt, poate, cel mai bine plătiţi angajaţi în sectorul public din România.
O situţaie similară domneşte şi la companiile de cale ferată (CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători) unde contractele prevăd aceste premii, condiţionat însă de existenţa resurselor. „La CFR S.A. primă de sărbători nu s-a dat nici anul trecut şi nu se dă nici în acest an", spune un angajat al companiei.
„Primele", incluse în salariu
Încă din 2009 valoarea primelor de sărbători a fost redusă, iar numărul celor care beneficiau de ele în companiile private a fost mai mic decât în anii precedenţi, susţin experţii în resurse umane. Specialistul în recrutare de executivi George Butunoiu spune că, deşi în unele companii primele de Crăciun şi de sfârşit de an continuă să fie acordate angajaţilor, acestea sunt asimilate unor forme de plată, fiind incluse în bugetul de salarii încă de la începutul anului. „Primele de sărbători în acest an sunt ceva mai mici şi sunt acordate unui număr mai mic de angajaţi.
Nu mai există elementul de surpriză în acordarea primelor deoarece sunt incluse în forma de salarizare. În principiu, aceste prime au fost deja convenite cu angajaţii, din timp. Pe scurt, au devenit o modalitate de salarizare şi ţin de procedura de optimizare fiscală luată în calcul de companii", ne-a declarat George Butunoiu. De asemenea, headhunter-ul Radu Furnică apreciază că primele de sfârşit de an pentru 2010 vor fi mai reduse ca valoare şi vor fi acordate unui număr mai mic de angajaţi, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când criza se manifesta din plin. „În companiile în care se acordă prime de Crăciun putem spune că e vorba de excepţii. De regulă, dacă sunt stipulate în contracte, ele se acordă, în funcţie de companie", a precizat Radu Furnică. (DorohoiNews.ro)
 


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

bani
DorohoiNews.ro, 25-12-2010

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Contabilitate

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE


Toamna notelor de 10!Uvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Școala „Ion Pillat” Dorohoi organizează concurs pentru două posturi de îngrijitor. Vezi detalii!

Școala „Ion Pillat” Dorohoi organizează concurs pentru două posturi de îngrijitor. Vezi detalii!
Şcoala Profesională Specială „Ion Pillat” organizează, în temeiul H.G. nr. 286/2011 ...

Liceul „Alexandru Vlahuță” Șendriceni: Raportul anual cu privire la respectarea normelor de conduită

Liceul „Alexandru Vlahuță” Șendriceni: Raportul anual cu privire la respectarea normelor de conduită
Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni publicarea pe pagina de internet a instituției ...

Școala „Ion Pillat” Dorohoi organizează concurs pentru posturile de îngrijitor și supraveghetor de noapte. Vezi detalii!

Școala „Ion Pillat” Dorohoi organizează concurs pentru posturile de îngrijitor și supraveghetor de noapte. Vezi detalii!
Şcoala Profesională Specială „Ion Pillat” organizează, în temeiul H.G. nr. 286/2011 ...

Organizare concurs pentru ocupare post îngrijitoare la Școala „Dimitrie Romanescu” Dorohoi

Organizare concurs pentru ocupare post îngrijitoare la Școala „Dimitrie Romanescu” Dorohoi
Şcoala Gimnazialǎ „Dimitrie Romanescu” cu sediul în Dorohoi, str. Horia, nr. 21, ...

Cafe-bar din Dorohoi angajează barman

Cafe-bar din Dorohoi angajează barman
Cafe-bar din Dorohoi angajează barman (fată sau băiat). Salariul net este de 2000 lei. Relații la ...

SC cu profil confecții angajează călcător interfazic și numerotat piese croite

SC cu profil confecții angajează călcător interfazic și numerotat piese croite
SC Europant BT SRL, profil confecții bărbați, angajează călcător interfazic și numerotat piese ...

Birou Individual Notarial din Dorohoi angajează operator calculator

Birou Individual Notarial din Dorohoi angajează operator calculator
Birou Individual Notarial cu sediul în Dorohoi, strada Spiru Haret nr.4, angajează operator calculator. ...

Societate din domeniul agriculturii angajează operator siloz

Societate din domeniul agriculturii angajează operator siloz
Societate din domeniul agriculturii angajează operator siloz. Se oferă salariu motivant. Informații ...

Societate din domeniul agriculturii angajează mecanic agricol

Societate din domeniul agriculturii angajează mecanic agricol
Societate din domeniul agriculturii angajează mecanic agricol. Se oferă salariu motivant. Informații ...

Societate din Dorohoi angajează șofer tir

Societate din Dorohoi angajează șofer tir
Societate din Dorohoi angajează șofer tir. Se oferă salariu motivant. Informații și detalii la telefon ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro