Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Persoanele fizice care au obținut venituri din chirii, investiții, activități independente și altele în 2024, trebuie să depună la ANAF declarația unică 2025.
Declarația unică este obligatorie pentru toate persoanele fizice care au realizat sau estimează venituri din activități independente (PFA, PFI, II), chirii, investiții, dividende, criptomoneda, drepturi de autor sau alte contracte a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.
Formularul 212 se poate depune până pe 26 mai, inclusiv. Iată cine trebuie să depună formularul și ce trebuie să conțină declarația unică.
26 mai, termen limita pentru depunerea declarației unice
Declarația unică 2025 trebuie depusă la ANAF până pe 26 mai, inclusiv. Persoanele fizice care au venituri din chirii, investiții, activități independente sau altele trebuie depună formularul 212.
„Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal”, conform ANAF.
Declarația 212 se depune prin mijloace electronice, prin intermediul serviciului Spațiu privat virtual, pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică sau în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă.
Dacă nu ai calculator acasă, există mai multe în cadrul unităților fiscale, așa că te poți înregistra în Spațiul Privat Virtual pentru a depune declarația unică.
Găsești lista unităților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor pe site-ul ANAF, la secțiunea Asistență contribuabili - Servicii oferite contribuabililor - Adrese sedii ANAF dotate cu aparate Self Service.
Categorii de venituri pentru care trebuie depusă declarația unică în 2025
Există câteva categorii de venituri realizate în anul 2024 pentru care se depune Declarația Unică. Acestea sunt:
• venituri din străinătate realizate în anul 2024, de către persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România şi de către persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile menţionate la art. 59 alin. (2) şi (2¹) din Codul fiscal, supuse impozitării în România;
• venituri realizate în România din activităţile artistice şi sportive, în cazul persoanelor rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri şi care au optat pentru regularizarea impozitului, în condiţiile prevăzute de Codul Fiscal;
• venituri realizate de persoanele fizice nerezidente, ca urmare a activităţii desfăşurate în România în calitate de artişti de spectacol sau sportivi, din activităţi artistice şi sportive, dacă plătitorul de venit se află într-un stat străin, potrivit art. 223 alin. (4) din Codul fiscal, indiferent dacă acestea sunt plătite direct artistului sau sportivului ori unei terţe părţi care acţionează în numele acelui artist sau sportiv
Ce se întâmplă dacă nu depui la timp declarația unică
Persoanele fizice care nu și-au depus declarația unică sunt pasabile de amenzi, conform ANAF.
„Neîndeplinirea la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege se sancționează cu amendă contravențională, prevăzută la art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în ordin.
Cei care nu o depun vor primi o înștiințare de la ANAF pentru stabilirea din oficiu a taxelor.
Notificările și impunerile de plată se primesc prin poștă și Spațiul Privat Virtual până la finalul acestui an.
„Nedepunerea declarației în termen de 15 zile de la primirea notificării atrage stabilirea din oficiu a obligației de plată, potrivit art. 107 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, conform legii.
După notificarea din oficiu, dacă data comunicării este între 1 și 15 ale lunii, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare. Dacă notificarea s-a făcut între 16 și 31 ale lunii, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.
Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.