Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

scumpiri

În prima zi a lunii aprilie intră în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri din creşterea accizelor şi din aplicarea calendarului de liberalizare la preţul gazelor. De asemenea, contribuabilii nu mai beneficiază de la 1 aprilie de bonificaţii la plata impozitelor şi taxelor locale.

Ca în fiecare an, data de 1 aprilie este prevăzută ca termen de intrare în vigoare a unor legi, ordonanţe, hotărâri şi acte normative care schimbă viaţa economică (şi nu numai) a românilor. „Adevărul" vă prezintă o trecere în revistă a acestor schimbări în plan economic.

Data de 1 aprilie marchează intrarea în vigoare a uneia dintre cele mai criticate măsuri luate de către Cabinetul Ponta: acciza suplimentară de 7 eurocenţi la fiecare litru de carburant vândut. Măsura va duce la scumpirea combustibililor cu 40 de bani pe litru, din cauza celor 7 eurocenţi, la care se adaugă TVA de 24%. Scumpirea va propulsa România de pe locul 23 în Uniunea Europeană direct în top 10 în privinţa preţurilor la motorină, potrivit calculelor „Adevărul", bazate pe statisticile Comisiei Europene. În cazul benzinei, România va ajunge de pe locul 28 pe poziţia 21 în urma aplicării accizei suplimentare.

Introducerea accizei de 7 eurocenţi a generat un lung conflict între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Preşedintele a refuzat să semneze în două rânduri scrisorile către Fondul Monetar Internaţional, acuzând că bugetul se putea construi şi fără această acciză, iar banii colectaţi vor fi folosiţi în scop electoral, prin Ministerul Dezvoltării, condus de către Liviu Dragnea. Premierul Ponta susţinea în toamnă că sumele colectate din acciza suplimentară vor fi alocate pentru investiţiile în autostrăzi. La rândul său, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, explica în iarnă că acciza se introduce pentru a diminua riscurile unei posibile deflaţii.

Între timp, şi noul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, a provocat controverse. Prezentă săptămâna trecută la Adevărul Live, a afirmat că, în cazul în care această acciză nu va fi introdusă, există riscul să nu mai poată fi plătite pensiile şi salariile. Întrebată ce se poate întâmpla dacă nu se introduce această nouă taxă şi dacă există riscul ca banii să nu mai ajungă pentru pensii şi salarii, oficialul a răspuns afirmativ: „Da. Sunt 2 miliarde, gândiţi-vă. Ar fi fost 2,67 miliarde, acum sunt 2 miliarde. Evident că exista un pericol foarte mare (...)", a precizat ministrul.

Preşedintele Băsescu a cerut săptămâna trecută, din nou, renunţarea la această măsură printr-o scrisoare trimisă premierului, afirmând că ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi consumatorilor. Potrivit transportatorilor, din cele 5 milioane de tone de motorină consumate anul trecut în România, dacă un procent de 13% ar urma să fie achiziţionaţi din afara ţării, atunci bugetul nu va câştiga nimic din introducerea accizei.

Săptămâna trecută, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită „transportatorilor corecţi, cu facturi" să recupereze o parte din cheltuielile cu acciza suplimentară. Transportatorii doresc recuperarea acestor costuri în acelaşi mod în care se face recuperare TVA. Pe de altă parte, şoferii se pot considera discriminaţi, de vreme ce proprietarii simpli de maşini nu-şi pot deconta aceste costuri, ci doar transportatorii.

Tot de la 1 aprilie, majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete, va determina scumpirea cu aproximativ 23 de bani a pachetului de ţigări. Creşterea preţului unui pachet de ţigări ar putea fi însă mai mare dacă producătorii vor transfera către cosumatorul final şi efectul introducerii accizei suplimentare la carburanţi.

Tot de la 1 aprilie sunt programate două majorări de preţ şi la gazele naturale: o majorare de 2% pentru populaţie şi una de 5% pentru sectorul industrial care se alimentează de pe piaţa reglementată, după cum declara recent Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Aceste măsuri au fost impuse de către FMI în calendarul de dereglementare a preţurilor la gazele naturale. Pentru consumatorii industriali care se alimentează de pe piaţa concurenţială, se menţine preţul de referinţă al gazelor de la 1 ianuarie.

Pe de altă parte, şcolile, spitalele, bisericile şi organizaţiile de caritate trebuie să se înscrie de la 1 aprilie la Direcţia Generală a Vămilor pentru a putea beneficia în continuare de scutirea de acciză la gazele naturale. Iniţial, şi populaţia era obligată să notifice Vama, dar Guvernul a aprobat o prevedere care să elimine această obligativitate pentru consumatorii casnici. Modelul de notificare nu are un format tipizat, dar este obligatoriu să conţină datele utilizatorului, informaţii privind activitatea desfăşurată şi cantitatea de gaz natural solicitată în regim de scutire de la plata accizelor.

Mâine este ultima zi în care contribuabilii care achită integral impozitul pe casă, teren sau maşină pot beneficia de o bonificaţie de până la 10%, potrivit prevederilor Codului Fiscal. De la 1 aprilie, nu se mai aplică bonificaţii pentru plata de taxe şi impozite locale. Impozitul/taxa pe teren sau pe casă se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.

1 aprilie aduce însă şi veşti bune. Operatorii telecom vor practica, de la 1 aprilie, tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut în cazul telefoniei mobile şi de la 0,67 la 0,14 eurocenţi/minut pentru telefonia fixă. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă reţea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartelă prepaid. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul.

Startul „Rabla" se amână
Chiar dacă Attila Korodi, ministrul Mediului, a declarat de mai multe ori în ultima lună că programul „Rabla" ar putea fi demarat la 1 aprilie, startul este amânat. La începutul săptămânii trecute a început sesiunea de depunere şi validare a dosarelor dealerilor auto pentru înscrierea în programul „Rabla".

Sesiunea trebuia să se încheie vineri, 28 martie, însă aceasta se va prelungi până la 31 martie. Ulterior, lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe la programul „Rabla", precum şi cea a colectorilor autorizaţi să preia maşinile uzate, va fi publicată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul „Rabla" o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validaţi şi îşi vor putea casa vechea maşină la orice colector autorizat. sursa: adevarul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

scumpiri
DorohoiNews.ro, 01-04-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

02.04.2014 la 14:18

Victorie asupra buzunarelor, drepturilor, libertatilor si demnitatii cetatenilor care au fost onesti si au visat la ceva mai bun pentru ei si urmasii lor. Dar cei care nu au urmasi au castigat o lupta si nu razboiul. razboiul acum incepe cu europarlamentarele! Sa mai vina ei cu brichete de 2 lei ca sa-i votez!

01.04.2014 la 09:47

trai nenica.2012 VOTATI USL ANUL VICTORIEI????????

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro