Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

praful-din-casa

Casa este locul in care fiecare dintre noi se simte in siguranta, fara sa stim ca si aici suntem inconjurati de pericole care ne pot afecta grav sanatatea. Alergiile, problemele respiratorii, disfunctiile hepatice, anemiile, durerile de cap sunt doar cateva dintre problemele de sanatate cu care te poti alege daca nu elimini factorii de risc din casa ta.

Iata care sunt pericolele la care ne expunem in propriile locuinte si cum le putem inlatura!

Mucegaiul
Sporii de mucegai patrund in interiorul casei prin ferestrele si usile deschise, prin sistemele de ventilatie si incalzire, prin intermediul aparatului de aer conditionat, dar pot fi aduse chiar de noi, pe talpile pantofilor, pe haine etc. Pentru a supravietui si a se inmulti mucegaiul are nevoie de un mediu umed, asa cum este, de cele mai multe ori, in baile, beciurile sau balcoanele caselor si apartamentelor noastre.

Sporii de mucegai se dezvolta intr-un ritm alert, simtindu-se excelent pe suprafetele umede din lemn, hartie sau bumbac din care se si hranesc. Mucegaiul adora sa invadeze rigipsul, sa se ascunda in spatele tapetului, lambriurilor din lemn, a stratului de izolatie, dedesubtul sau in spatele diverselor piese de mobilier (mastile chiuvetelor de bucatarie, canapele, dulapuri, comode, biblioteci etc).

Micotoxina – substanta toxica produsa de mucegai pe care o inhalam din aer – poate provoca diverse probleme de sanatate: tuse, nas infundat, sinuzita, iritatii ale ochilor si chiar astm. S-au inregistrat si cazuri, rare, ce-i drept, in care mucegaiul a provocat hemoragii pulmonare si pierderi de memorie.

Cum putem preveni aparitia si inmultirea mucegaiului in casa:
- Sa aerisim constant toate camerele locuintei, dar mai ales incaperile cu umiditate ridicata: baia si bucataria.
- Daca baia nu este prevazuta cu o fereastra, e bine sa tinem usa baii permanent deschisa sau sa instalam un ventilator care sa disperseze vaporii de apa acumulati dupa fiecare dus.
- Pentru a mentine umiditatea aerului sub nivelul de 50%, putem achizitiona un aparat de dezumidificare.
- Daca gasim o pata de mucegai in casa, vom spala bine locul cu clor si il vom trata cu o solutie antiseptica fungicida care va distruge sporii de mucegai impiedicand reaparitia lor ulterioara.

Praful
Praful este un termen generic folosit pentru o varietate de particule organice si anorganice pe care le regasim in casa noastra. O mare parte din praf patrunde in locuinte din exterior, prin usile si ferestrele deschise, in timp ce o alta cantitate importanta se formeaza chiar in casa, cu ajutorul nostru: celule de piele moarta, fragmente de par si unghii, particule minuscule de vopsea, fibre ale tesaturilor, hainelor, covoarelor etc.

Deplasandu-ne prin casa, ridicam particulele de praf in aer, unele dintre ele toxice, inhalandu-le ulterior. In consecinta ne putem trezi cu o serie de afectiuni, incepand cu banalul stranut si terminand cu alergii, iritatii ale ochilor, sinusilor, pielii si terminand cu bronsita si astm.

Cum putem tine sub control praful din casa:
- O mare parte din particulele toxice de praf patrund in casa chiar prin usa de intrare, aduse pe talpile pantofilor. Pentru a diminua cantitatea de praf pe care-l aduci in casa, pune in fata usii un covor de calitate, cu peri rigizi si inalti care sa curete bine incaltamintea. Nu uita sa scuturi zilnic covorasul de la intrare.
- Sterge praful cat mai des posibil si fa-o corect. O carpa uscata nu va face decat sa imprastie praful acumulat, plimbandu-l de pe o suprafata pe alta. Foloseste solutii speciale, cu efect antistatic sau cel putin o carpa umeda cu care vei inlatura praful cu siguranta, iar la final sterge suprafetele cu o carpa uscata.
- Investeste intr-un purificator de aer care va curata aerul din casa, diminuand riscul aparitiei diverselor afectiuni respiratorii la care ne expunem din cauza prafului.

Acarienii
Aceste organisme microscopice salasuiesc in paturile, canapelele, covoarele, mochetele, saltelele, jucariile de plus ale copiilor, pernele si asternuturile din casele noastre. La fel ca sporii de mucegai, acarienii adora mediile umede si calde. Acarienii sunt una dintre principalele cauze de declansare a astmului, alergiilor, rinitei si conjunctivitei.

Vestea proasta este ca acarienii au fost si vor ramane parte din vietile noastre, fiind imposibil de inlaturat permanent. Tot ce putem face este sa luam masuri de precautie suplimentare. Iata care sunt acestea:

- Daca nu ne permitem inlocuirea seturilor de pat, a saltelelor si pernelor cu unele hipo-alergice, tratate impotriva acarienilor, ar trebui macar sa imbracam pernele, plapumile si saltelele cu o husa de protectie anti-acarieni.
- Asternuturile de pat trebuie schimbate saptamanal si spalate, cel putin periodic, la temperaturi ridicate. Cea mai mica temperatura de spalare recomandata este de 60 de grade Celsius.
- Pentru a nu facilita dezvoltarea acarienilor, oferindu-le umiditatea pe care o adora, vom evita sa ne bagam in pat cu parul umed.
- Daca avem obiecte care nu pot fi spalate la masina, cum ar fi, de exemplu, o jucarie de plus cu mecanism incorporat, o putem introduce pentru cateva ore in congelator. Specialistii sustin ca gerul are capacitatea de a distruge acarienii (nu stiu cat de igienic este).
- Si nu in ultimul rand, vom aspira cat mai des posibil, mai ales suprafetele in care acarienii se pot ascunde: covoarele si mochetele de pe pardoseala.

Mobila din PAL
Pentru ca mobila din lemn nu se preteaza la interioarele amenajate in stil modern, dar si pentru ca pretul acesteia este inaccesibil multora dintre noi, alegem sa ne mobilam casele cu piese de mobilier confectionate din PAL si MDF. Placile aglomerate din lemn se obtin din busteni, resturi si coaja de lemn. Intre cele doua, MDF-ul este superior PAL-ului. Insa ambele contin o substanta toxica si cancerigena – formaldehida.

Expunerea indelungata la vapori de formaldehida provoaca dermatite alergice, dificultati respiratorii, iritatii ale mucoaselor, usturimi ale gatului si ochilor si crize de astm. Oamenii de stiinta au demonstrat ca substanta toxica din compozitia mobilierului din PAL sau MDF poate declansa aparitia cancerului nazofaringian, pulmonar si leucemiei.

Mai nou, legislatia UE impune producatorilor de mobilier o valoare limita a concentratiei de formaldehida in compozitia mobilierului. De aceea, cel putin teoretic, piesele de mobilier din PAL sau MDF produse in ultimii ani sunt mai sigure pentru sanatate, decat cele produse inainte de impunerea acestor limite.

Cei mai expusi riscurilor aparitiei problemelor ca urmare a expunerii indelungate la cancerigena formaldehida sunt copiii si bebelusii. Din acest motiv se recomanda evitarea achizitionarii mobilierului din PAL in camerele lor, cel putin in primii ani de viata, cand cei mici dorm cea mai mare parte a zilei. Sursa: casadex.ro.

 

DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

praful-din-casa
DorohoiNews.ro, 24-11-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar

Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și Pizzar
Rezerv Art Dorohoi angajează lucrător Fast-food și pizzar. Relații la telefon: 0747677372

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro