Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cei mai multi dintre noi considera ca a consuma legume si fructe nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate, iar obiceiul de a le consuma poate aduce doar beneficii.
Exista, insa, pericole ascunse in multe fructe si legume pe care le consumam zi de zi. Unele dintre ele contin toxine care pot provoca paralizii grave sau chiar decesul consumatorului.
Iata cateva dintre acestea, prezentate de Environmental Graffiti:
Fasolea tip Lima
Acest soi de fasole trebuie sa fie foarte bine fiert inainte de a fi consumat, deoarece boabele contin o substanta numita limarin. Asigurati-va ca au fost fierte cel putin 10 minute si niciodata nu le folositi in stare cruda la salate. Fierte sunt foarte sanatoase, dar in stare cruda pot provoca delir, halucinatii si o stare de violenta extrema celui care le-a consumat.
Cassava sau Yucca
Dupa continutul de amidon, cassava sau yucca este al treilea cel mai consumat aliment din lume. Acesta contine cianuri iar daca nu este procesat poate fi letal. Exista doua tipuri de cassava, dulce si amar, cea din urma continand mai multe cianuri. O jumatate de kilogram de cassava amar poate ucide o vaca, si nu putine au fost cazurile in care oamenii au murit din cauza acestui aliment.
Nucsoara
Contine myristicine, substante psihoactive. Consumul in cantitati mari poate provoca halucinatii, varsaturi, transpiratii abundente si dureri de cap. Nu va faceti griji, ceea ce se consuma in bucatarie nu va poate da dureri de cap insa in ultima vreme multi adolsecenti au inceput sa sara calul.
Fasole
Fasolea contine phytohaemagglutinin, o toxina care de mult ori s-a dovedit fatala. Fasolea trebuie sa sufere un proces cat mai lent de gatire, la foc mic deoarece gatitul la temperaturi mari aduce un grad de toxicitate de 5 ori mai mare. Niciodata nu adaugati fasolea ca ingredient in alte mancaruri fara o fierbere prealabila.
Boabele de cacao
Desi nu este periculos pentru oameni, ingredientul numit teobromina continut in ciocolata este contraindicat pentru caini si pisici. 40 de grame de ciocolata se pot dovedi fatale pentru animalul vostru de companie. Si la oameni, mai ales la varstnici, poate aparea intoleranta la teobromina.
Tomate
Frunzele de vita de vie si de tomate contin alcaloizi precum atropina care provoaca dureri de cap si ameteli. Au aparut in ultima vreme ceaiuri din frunze de tomate dar trebuie sa fiti precauti in aceasta privinta. Tomatele verzi, inca necoapte, contin o cantitate mica de alcaloizi care nu pot provoca niciun rau organismului uman, dar se recomanda precautie in consumare lor.
Cartofi
Acestia sunt siguri pentru consum cu exceptia cazurilor in care prezinta pete verzi sau sunt germinati. In aceste doua cazuri cartofi contin solanina, o substanta care se dezvolta din cauza expunerii la lumina, de aceea este nevoie ca depozitarea cartofilor sa se faca in locuri racoroase si intunecate. Solanina poate cauza grave probleme digestive.
Marul
Un mar pe zi tine doctorul departe. Daca nu-i mancati semintele. La fel ca si ciresele, semintele de mar contin glicozide cyanogenige, din care se formeaza cianurile. Semintele de la un mar nu va vor cauza probleme dar au fost cazuri in care oamenii au consumat o cantitate suficienta care sa le provoace moartea. (DorohoiNews.ro)
De ce are ciocănitoarea cioc?
Ca să nu dea cu capul în copaci!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.