Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Competitorii de astazi au amandoi o istorie lunga: primele dovezi ale producerii vinului ne duc inapoi in timp undeva intre 6.500–6.000 I.C.; berea pare a fi ceva mai “tanara”, probele cele mai vechi ale obtinerii sale trimitandu-ne intre anii 4.200–4.000 I.C.
In privinta calitatilor celor 2 bauturi (bauturi-medicament considerate de unii nutritionisti) exista numeroase si aprinse dispute, consumatorii din fiecare “tabara” gasind tot felul de argumente, mai mult sau mai putin intemeiate, in favoarea licorii preferate.
Sa vedem impreuna care sunt avantajele si dezavantajele celor 2 “competitori” si, mai ales, daca vom avea un castigator clar, prin knockout sau macar la puncte.
Intai de toate, trebuie sa precizam un lucru foarte important: avantajele si dezavantajele prezentate in continuare se refera la vinul si la berea autentice, fara adaos de zahar sau alte chimicale – potentiatori de culoare si/sau de gust.
In mana stanga: cupa de vin!
Vinul:
- are concentratia de alcool mai mare (in general intre 8% si 16%). De aceea, cantitatea de vin posibil de consumat fara efecte nocive asupra organismului este inferioara celei de bere;
- concentratia in glucide a vinului variaza mult mai mult decat cea a berii: vinurile seci rosii au doar 0,2 – 1 gram de glucide la 100 ml, pe cand vinurile cele mai dulci ajung la 10 grame de glucide la 100 ml;
- contine mai multi acizi organici si in cantitati mai mari fata de bere. Este vorba despre acid tartric, acid malic si acid salicilic. Acesti acizi sunt digestivi (contribuie in primul rand la digestia proteinelor, apoi la cea a grasimilor) si protejeaza sistemul cardiovascular (acidul malic reduce colesterolul si tensiunea arteriala, acidul salicilic este anticoagulant si contribuie la reglarea tensiunii);
- contine pigmenti antioxidanti mai activi si in cantitati mai mari decat berea: taninuri, resveratrol, acizi fenolici etc. Numarul pigmentilor antioxidanti din vin este ridicat (in general, un vin rosu are mai mult de 12 astfel de pigmenti).
Efectul antioxidant este net superior celui oferit de bere;
- vinul poate include oligoelemente nocive – plumb si aluminiu. Plumbul este in general prezent in cantitati mai mari decat in bere. Aceste elemente pot fi prezente mai mult sau mai putin in boabele de struguri, din cauza poluarii;
- vinul este, in medie, de aproape 2 ori mai caloric decat berea. Exista si vinuri foarte calorice, care ajung la 160-165 de calorii la 100 ml.
In mana dreapta: halba de bere!
Berea:
- are o concentratie de alcool de doar 4% - 7% (in general in jur de 5%) – asta, desigur, daca discutam despre berea cu alcool;
- este mai concentrata fata de vin in vitamine din complexul B, dar acest aspect are o importanta relativ scazuta deoarece nici berea nu sta grozav la capitolul “vitamina B”. Cat priveste vitaminele in general, ambele bauturi sunt relativ sarace in acesti compusi;
- contine si ea flavonoizi, dar este mai saraca fata de vin in aceasta privinta;
- compozitia sa minerala favorizeaza diureza mai mult fata de vin;
- poate contine si ea aluminiu (element toxic), aparut de aceasta data (in cea mai mare parte) in urma procesului de filtrare. Concentratia de aluminiu o va depasi, de obicei, pe cea din vin.
Avantaje majore bere:
- mai putin alcool;
- efect diuretic destul de puternic (datorita in primul rand compozitiei in saruri minerale). Berea cu concentratie alcoolica redusa si berea fara alcool sunt recomandate in cazul litiazei renale (in cantitati moderate);
- mai putine calorii. Berea este, in mod cert, mai dietetica decat vinul.
Avantaje majore vin:
- protejeaza mai bine decat berea sistemul cardiovascular;
- incetineste imbatranirea creierului (doar consumat in cantitati mici);
- efectul antioxidant general este superior celui oferit de bere.
Asadar: bere sau vin?
Asa cum probabil v-ati asteptat, nu avem un castigator clar. Daca excludem aspectul aportului de calorii, aport care oricum este mic in cazul consumului cumpatat al acestor bauturi, vinul are un oarecare avantaj prin efectul antioxidant mai puternic.
Daca ne referim la bauturile comerciale, berea este, in general vorbind, mai “curata” decat vinul, mai rar (si mai putin) contrafacuta. (Ramane, totusi, problema tehnologiei “traditionale” de filtrare a berii, cu kiselgur, care “adauga” in bere din aluminiul toxic prezent in kiselgur).
Pentru a beneficia de calitatile acestor bauturi fara a avea de suferit de pe urma alcoolului, consumati-le in cantitati limitate!
Exista, bineinteles, si variantele fara alcool ale lor (vinul fara alcool este mai putin cunoscut). Atat berea fara alcool, cat si vinul “autentic” fara alcool sunt sigure pentru consum daca alcoolul este eliminat prin tehnologia traditionala, bazata pe evaporare (calitatea aminoacizilor si cea a glucidelor au de suferit in mica masura; aromele sunt cele care se pot pierde intr-o masura mai mare). In privinta celorlalte tehnologii de eliminare a alcoolului, opinia generala este ca si ele sunt sigure din punct de vedere al sanatatii, fara insa ca noi sa avem informatii concrete in aceste zone. (DorohoiNews.ro)
De ce are ciocănitoarea cioc?
Ca să nu dea cu capul în copaci!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.