Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

copii

Atunci când minorii circulă în afara țării însoțiți doar de unul dintre părinți sau de o persoană majoră, trebuie să îndeplinească câteva condiții înainte de a merge în călătorie.

Potrivit legislației în vigoare privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii cu cetățenie română pot călători în afara țării doar însoțiți și în baza acordului părinților ori al reprezentanților legali. 

Atunci când sunt însoțiți însă doar de unul dintre părinți sau de o persoană majoră, la ieșirea din țară este necesară prezentarea unei declarații autentificate privind acordul celuilalt părinte sau al ambilor părinți.  

Peste 400 de copii au fost întorși din drum în doar o lună și nu s-au putut bucura de vacanță deoarece părinții sau persoanele însoțitoare nu dețineau actele necesare.  

La orice călătorie sunt verificate, la frontieră, pe lângă pașaportul sau actul de identitate al copilului, și existența unei declarații a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia din urmă pentru efectuarea de deplasări în străinătate de către copilul său. 

Important de menționat este că declarația poate fi folosită pentru o perioadă de cel mult trei ani de la data întocmirii, perioadă în care părintele însoțitor poate să fie urmat în mod legal de copilul său în mai multe călătorii, atâta timp cât se încadrează în termenul înscris în declarație. 

Când nu este nevoie de declarație
După cum stabilește Legea 248/2005, prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu mai este necesară atunci când copiii își au domiciliul ori reşedinţa în statul de destinație. 
 
În plus, mai sunt și alte situații în care un părinte poate să călătorească în străinătate cu copilul său, iar declarația de acord a celuilalt părinte să nu mai fie necesară: 
dacă celălalt părinte a decedat; 
dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești; 
dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii; 
dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță. 
În toate cazurile de mai sus, părintele care însoțește minorul trebuie să dovedească cu acte încadrarea într-o astfel de situație, respectiv să facă dovada că celălalt părinte a decedat, a fost decăzut din drepturi sau a fost declarat dispărut ori că exercită singur autoritatea părintească, scrie avocatnet.ro. 

Copilul poate călători însoțit și de o altă persoană
Potrivit legii, copilul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului. 

De asemenea, declarația trebuie să conțină atât acordul celui care o dă cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pe o perioadă care să nu depășească trei ani de la data întocmirii declarației, cât și datele de identificare ale însoțitorului.  

Suplimentar, așa cum prevede legea, în declarație trebuie să apară, dacă este cazul, și mențiunea că minorul va rămâne în statul de destinație, dar și datele de identificare ale persoanei căreia urmează să-i fie încredințat și ale persoanei cu care se întoarce în România.

Așa cum apare în Legea 248/2005, “poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane”. 
 
Atenție! Declarațiile ce trebuie prezentate la graniță în cazul în care minorul nu este însoțit de ambii părinți trebuie autentificate, în țară, de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila de la Haga. 

Copiii pot părăsi țara și fără acordul părinților în cazuri speciale 
în cazul în care însoțitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol. În acest caz, însoțitorul trebuie să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinți, al celuilalt părinte, al părintelui supraviețuitor sau al reprezentantului legal; 
în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi. 

Atunci când între părinți există neînțelegeri cu privire la exprimarea acordului sau unul dintre părinți nu își poate exprima voința, copilul poate părăsi țara numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Diet Club BT

GALERIE FOTO

copii
DorohoiNews.ro, 25-06-2023

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitateBANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Trece un cortegiu funerar. Un trecător întreabă:
- Cine este mortul?
- Cred că cel din sicriu…DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro


PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

Panoramic Travel Botosani

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roUMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.roPUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Sincere condoleanțe din partea colectivului Colegiului Național „Grigore Ghica” din Dorohoi

Sincere condoleanțe din partea colectivului Colegiului Național „Grigore Ghica” din Dorohoi
Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” din Dorohoi este alături de domnul profesor ...

Sincere condoleanțe din partea Liceului „Regina Maria”

Sincere condoleanțe din partea Liceului „Regina Maria”
Colectivul Liceului „Regina Maria” deplânge dispariția prematură și fulgerătoare ...

„Atelier Alarme” Dorohoi angajează asistent vânzări sisteme de securitate

„Atelier Alarme” Dorohoi angajează asistent vânzări sisteme de securitate
„Atelier Alarme” Dorohoi angajeaza ASISTENT VANZARI sisteme de securitate (sisteme de supraveghere ...

Pierdut dosar

Pierdut dosar
Am pierdut astăzi, 21 noiembrie 2023, un dosar cu documente, pentru identificarea pachetului în ...

Poate cineva o caută

Poate cineva o caută
Aceasta pisicuta prietenoasa a aparut de cateva zile in zona magazinului Modern .

Colectivul Liceului „Regina Maria” Dorohoi transmite „Sincere condoleanțe!”

Colectivul Liceului „Regina Maria” Dorohoi transmite „Sincere condoleanțe!”
Cu gândul la condiția temporală a vieții omenești, dar și la faptul că nu trăim doar AICI ...

Închiriez sau vând spațiu comercial în Dorohoi

Închiriez sau vând spațiu comercial în Dorohoi
Închiriez sau vând spațiu comercial de 67,66 mp., în Dorohoi, Aleea Păcii nr.1, bloc ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Inchiriez apartament cu 2 camere, decomandat, curat, mobilat si utilat in Olinescu. Pentru mai multa ...

Vând apartament

Vând apartament
Vând apartament, zona centrala.0758292120

Găsit ochelari

Găsit ochelari
Găsit pereche de ochelari, marți 14 noiembrie, ora 18:15, la intrarea în parcarea supermarketului ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro