Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Proiectul Verde pentru Viitor - implementat de Asociația NICADOR, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, se derulează în perioada 13 iunie 2024 - 12 iunie 2024 și vizează îmbunătățirea calității mediului în municipiul Dorohoi prin acțiuni de informare și conștientizare a elevilor de la Colegiul National „Grigore Ghica” Dorohoi cu privire la beneficiile unui mediu sustenabil bazat pe dezvoltarea durabilă, acțiuni practice de identificare a impactului negativ al activităților umane precum și dezvoltarea atitudinilor responsabile față de protejarea mediului înconjurător prin contribuția fiecăruia la un mediu înconjurător sănătos şi cât mai puţin degradat.
Membrii echipei de proiect sunt: specialiști în educație cu experiență și performanță, specialitatea geografie, expertiză în protecția mediului și manager proiect cu experiență în derularea de proiecte în educație și mediu.
Scopul proiectului este formarea unor atitudini ecologice pro-active în rândul elevilor de la Colegiul National ,,Grigore Ghica,, Dorohoi cu impact asupra comunității locale din municipiul Dorohoi prin schimbarea mentalităților și îndreptarea atenției asupra responsabilității față de mediu.
Grupul-țintă al proiectului este format din 510 elevi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani înscriși în clasele IX-XII.
Activitățile proiectului
Activitatea 1. Managementul proiectului
Activitatea 2. Realizarea manualului de educație Verde pentru viitor – 3 luni
Realizat în primele 3 luni ale proiectului, manualul de educație ,,Verde pentru viitor,, include conținuturile informative pentru partea teoretică și studii de caz și teme de lucru/de reflecție pentru componenta practică și aplicativă a demersului educativ. Este tiparit in 50 pagini color, format A4 în 520 exemplare pentru fiecare elev din GT și pentru promovare/ biblioteca/ finantator.
Cuprinde 13 capitole referitoare la 12 probleme de mediu și la problematica mediului în municipiul Dorohoi. Fiecare capitol face referire la descrierea problemei, cauze, efecte, măsuri adoptabile de către cetățeni/ autorități, aplicații practice/ studii de caz/ teme de reflecție/ fotografii/ grafice/ materiale cartografice.
Materialul constituie bază informativă a membrilor grupului-țintă în procesul de conștientizare și sensibilizare privind problematica mediului pe parcursul derulării proiectului și asigură sustenabilitatea demersului educației ecologice constituind suportul educațional pentru viitoare discipline opționale ce vizează problematica mediului în școlile din municipiul Dorohoi.
Activitatea 3. Etapa achizițiilor cognitive, cu durata de 3 luni include un nr. de 11 de întâlniri cu elevii din GT materializate prin workshop-uri de informare, dezbateri și analiză pe cele 12 teme vizate în care aceștia vor fi implicați atât ca audienți cât și ca participanți activi la activitățile derulate.
Activitatea 4. Etapa acțiunilor practice de protecție a mediului (6 luni) implică o suită de acțiuni practico-aplicative, ce completează etapa anterioară de achiziții cognitive, având scopul de a determina comportamente eco-civice adecvate în rândul elevilor participanți și prin multiplicarea efectului și în rândul populației municipiului Dorohoi.
Exemplificăm aici: 8 tipuri de acțiuni practice de mediu – pentru: formarea de comportamente eco-civice adecvate în rândul elevilor beneficiari, la care vor participa minim 510 de beneficiari – care au participat și în etapa de achiziții cunoștințe – A3 și pentru multiplicarea efectului informativ/educativ/demonstrativ și în rândul populației mun. Dorohoi:
a. 1 Dezbatere ,,Transportul prietenos cu mediul,, 50 elevi participanți, privind stimularea utilizării transportului cu emisii scăzute prin utilizarea mijloacelor de transport ecologice, drepturile şi obligaţiile de mediu care le revin cetăţenilor şi instituţiilor publice locale
b. 2 Acțiuni de ecologizare- 100 elevi
c. Acțiuni ,,Cunoașterea biodiversității în arealul limitrof al mun. Dorohoi,, 5 vizite de monitorizare a speciilor și habitatelor, în ariile protejate Mlaștina Iezerul Dorohoiului, Arinișul de la Horlăceni, Lacul Stânca-Costești, Dorohoi-Șaua Bucecii și Turbăria de la Dersca cu un nr. total de 80 de beneficiari,
d. Acțiunea ,,Gazele cu efect de seră și schimbările climatice -o amenințare asupra omului și mediului,, vizită de documentare și analiza la obiective din zona municipiului Botoșani (stația meteo, Modern Calor, parcul fotovoltaic Victoria, stația de sortare deșeuri Stăuceni) privind temele poluării aerului, gazelor cu efect de seră și schimbărilor climatice și impactul lor asupra mediului-40 elevi
e.Acțiunea ,,Apa –o resursă indispensabilă vieții,, -Activitate practică de documentare și observare a metodelor și tehnicilor de tratare a apei potabile la stația de tratare Bucecea și stația de epurare Dorohoi-40 elevi
f. Acțiuni de monitorizare a calității apelor din fântâni/ izvoare din municipiul Dorohoi, prelevare probe de apă din făntâni, analiza calității apei pe baza testelor de calitate a apei, cartarea fântânilor , 50 elevi
g. 3 acțiuni de determinari ecologice a apei cu pH-metru a 8 parametri (amoniu, duritate totală,nitrat, nitrit, fosfat, pH, UW 70 pHmetru, oxigen dizolvat) Participă 30 de elevi din GT
h. Concursul de fotografie ,,Verde pentru viitor,, -100 elevi.
Baza materială pentru desfășurarea programului educațional este reprezentată de 1 display interactiv, 1 laptop, 1 videoproiector, 1 aparat de fotografiat, 1 binoclu, 1 GPS.
Activitatea 5: Campanie de promovare on-line, presupune promovarea on-line a proiectului pe paginile website și ale beneficiarului www.asociatianicador.ro și partenerului www.colegiulghica.ro precum și realizarea unui spot video - mini-documentar despre Mediul înconjurător în mun. Dorohoi.
Sustenabilitatea proiectului
S-au achiziționat și se vor dona până la finalul proiectului către partener următoarele echipamente: 1 display interactiv- pentru susținerea continuării activităților privind protecția mediului, stocarea produselor realizate (documente ale proiectului, livrabile, fotografii, materiale realizate de elevi relevante din cadrul proiectului) laptop, videoproiector, 1 aparat de fotografiat,1 multifuncțională,1 binoclu, 1 GPS, 100 Teste de calitate a apei.
Concluzii.
Prin activitățile derulate proiectul aduce valoare adaugată nivelului de educație și comportamentului socio-ecologic al elevilor și conduce la dezvoltarea în rândul elevilor a abilităților de abordare integrată a problematicii protecției mediului.
Vizăm ca 510 elevi (14– 18 ani) din mun. Dorohoi să-și îmbunătățească nivelul de cunoștințe privind problematica de protecție a mediului, să participe la evenimentele educaționale – în cadrul cărora se expun prezentări pe tematica de mediu abordată, se dezbat aspecte de interes pentru beneficiari, se aplică practic cunoștințele teoretice și se dezvoltă abilități practico-aplicative privind protecția mediului.
Parteneriatul va promova și multiplica experiențele și atitudinile pozitive dobândite ca exemple de bune-practici transferabile la nivelul altor instituții școlare din municipiul Dorohoi șia întregii comunități. (manager de proiect, Iulian Cătălin Nechifor)
Vezi comunicatul integral, Click AICI!
Proiectul Verde pentru Viitor – contract de finanțare nr 663/H/13.06.2024, este finanțat din Fondul pentru mediu în cadrul Programului vizând educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului de către Administrația Fondului pentru Mediu.
Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.