Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

prepararea-ciorbelor

Preparatele culinare îşi pot pierde proprietăţile nutritive dacă, de exemplu, lăsăm legumele să fiarbă prea mult sau dacă asociem nepotrivit unele ingrediente.

În sezonul cald, când este indicat să consumăm alimente cât mai uşoare, supele sunt alegerea perfectă. Ele ne hidratează şi au un aport considerabil de vitamine şi de minerale. Asta cu condiţia ca, atunci când le preparăm, să nu fierbem legumele prea mult, pentru a nu-şi pierde calităţile nutritive.

„Fierbeţi legumele al dente (senzaţie de uşoară duritate), pentru a păstra cât mai mult din vitamine şi din minerale în stare activă şi biodisponibilă", recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în cartea „Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos".

Ingredientele, de cea mai bună calitate

Toate ingredientele folosite la prepararea supelor, borşurilor ori ciorbelor trebuie să fie naturale şi de cea mai bună calitate. Este indicat să folosim, pe cât posibil, carne şi ouă provenite de la păsări crescute în gospodării proprii sau care poartă marca „bio" ori „ecologic".

De asemenea, în situaţia în care în lista de ingrediente a unui anumit tip de supă intră şi margarina, specialiştii ne recomandă s-o înlocuim cu unt clarificat, unt Ghee, care nu se descompune la temperaturi înalte în substanţe toxice pentru organism.

Acest tip de unt se găseşte în comerţ sau poate fi pregătit acasă, prin încălzirea untului obişnuit, cu o grăsime de peste 80%. După topire, se aruncă spuma albă care se formează la suprafaţă şi se strecoară restul.

De asemenea, este indicat să includem în supe cât mai multe legume de sezon, achiziţionate de la producătorii autohtoni, pentru că au mai multe substanţe nutritive.

Asocierile incorecte îngreunează digestia

De multe ori, reţetele tradiţionale conţin asocieri incorecte. De exemplu: supa de pui cu găluşte din griş. „Asocierea între carne şi legume este corectă, dar nu şi cea dintre carne şi glucide (găluşte din griş)", spune profesorul Mencinicopschi.

De aceea, este recomandat ca găluştele să fie preparate tot din legume. Tot cu legume pot fi înlocuiţi şi tăieţeii puşi de obicei în pentru supa de găină. „Asocierea cărnii cu tăieţeii nu este corectă, deoarece îngreunează digestia", spune specialistul în nutriţie.

Nici asocierea cărnii, în cazul supei de găină, cu zdrenţe (preparate din ouă şi din făină) nu este recomandată, deoarece această combinaţie îngreunează digestia, cauzând gaze şi substanţe toxice şi, implicit, disconfort.

Atenţie la adaosuri!

Un alt aspect asupra căruia atrag atenţia specialiştii se referă la ingredientele pe care le adăugăm în aceste preparate pentru a le potenţa gustul şi consistenţa, dar care fac supele de evitat pentru anumite persoane.

„Smântâna, untul şi crutoanele cresc densitatea energetică a supei (care va avea mai multe calorii) şi, de aceea, trebuie utilizate cu moderaţie mai ales de persoanele supraponderale, obeze sau cu diabet", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Borşul face diferenţa

Cei care preferă „zeama" acră au două variante la dispoziţie: borş sau ciorbă. Pentru a fi preparate corect, trebuie ţinut cont de câteva lucruri. Specialiştii recomandă folosirea borşului natural, obţinut prin fermentaţie cu „huşti" din tărâţe de grâu sau de secară şi cu mirodenii naturale.

„Zeama de varză şi borşul natural sunt ingrediente valoroase, de tip probiotic (cum sunt iaurtul, kefirul, sana), bogate în minerale, în vitamine şi în acid lactic, precum şi în microorganisme probiotice necesare bunei funcţionări a sistemului gastrointestinal şi a celui imunitar. De aceea, borşul şi zeama de varză nu vor fi supuse temperaturilor ridicate, pentru a nu se inactiva principiile bologic active şi microflora probiotică, fiind adăugate la sfârşitul preparării",
explică prof. Mencinicopschi.

Ciorbele şi borşurile se mai pot acri în mod sănătos cu suc de aguridă, de prune, de corcoduşe, cu oţeturi naturale sau cu suc de lămâie stors pe loc.

Orez brun în locul celui alb

Un alt ingredient indispensabil în anumite tipuri de supe sau de ciorbe este orezul. La noi în ţară, orezul alb, care este cel mai sărac din punct de vedere nutriţional, este cel mai folosit. Pentru a vă asigura că pregătiţi o mâncare sănătoasă, optaţi pentru cel brun, pentru cel de tip Basmati, parboiled sau pentru cel sălbatic (cu bob lung, în amestec cu cel negru).

Ulei, în cantităţi mici

Pentru călirea legumelor în caz de ciorbă de legume, de exemplu, este bine să optaţi pentru uleiurile de măsline, de rapiţă sau de palmier nehidrogenat, care sunt rezistente la temperaturi înalte.

Este indicat să căliţi aceste legume într-un wok (un vas de origine asiatică), ce prezintă avantajul că menţine nutrienţii din alimente, căci necesită o cantitate mică de grăsime şi permite amestecul rapid şi uniform al ingredientelor.

"Ciorba de burtă are multe calorii, este bogată în grăsimi animale saturate şi în proteine cu valoare nutritivă scăzută."
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschidirector al Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro




DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

prepararea-ciorbelor
DorohoiNews.ro, 20-05-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesoara: Copii, dați-mi exemplu de o pasăre zburătoare!
Alina: Condorul, doamna.
Profesoara: Bravo! Ce e tatăl tău?
Alina: Avocat!
Profesoara: Ați văzut, copii, un copil de avocat ce știe?
Gigel: Vulturul, doamna.
Profesoara: Bravo! Ce e tatăl tău?
Gigel: Om de afaceri!
Profesoara: Ați văzut, copii…
Ionel: Crocodilul, doamna.
Profesoara: Cum e posibil să spui așa o prostie, cum să zboare crocodilul? Ce e tatăl tău?
Ionel: Procuror DNA!
Profesoara: Copii, zboară și crocodilul. Mai jos, dar zboară și el!



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ecomed Dorohoi

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi este alături de colega Stegaru Viorica

Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi este alături de colega Stegaru Viorica
Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi este alături de colega Stegaru Viorica ...

SC din Dorohoi angajează muncitori calificați în construcție și mecanic auto

SC din Dorohoi angajează muncitori calificați în construcție și mecanic auto
Societate Comercială din Dorohoi angajează muncitori calificați în construcție și mecanic ...

SC angajează o persoană pentru vulcanizare

SC angajează o persoană pentru vulcanizare
Societate Comercială angajează o persoană pentru vulcanizare. Experiența în domeniu constituie ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul motivant, ...

Caut loc de muncă

Caut loc de muncă
Caut loc de muncă în menaj, bonă sau îngrijire la domiciliu. Relații la tel: 0748306080

Elevii clasei a VI-a A de la Gimnaziul Kogălniceanu transmit Sincere condoleanțe!

Elevii clasei a VI-a A de la Gimnaziul Kogălniceanu transmit Sincere condoleanțe!
Elevii clasei a VI-a A de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi împreună ...

Ofer spre închiriere spațiu comercial

Ofer spre închiriere spațiu comercial
Închiriez spațiu comercial, suprafață 18 mp, cu baie proprie, racordat la apa și curent separat, ...

Închiriez garsonieră zonă centrală

Închiriez garsonieră zonă centrală
Închiriez garsonieră zonă centrală parter: Telefon: 0748993952

Sincere condoleanțe din partea colectivului SC CONTED SA Dorohoi

Sincere condoleanțe din partea colectivului SC CONTED SA Dorohoi
Colectivul SC CONTED SA Dorohoi transmite sincere condoleanțe și profundă compasiune doamnei Roznov ...

Ofer spre închiriere - spațiu comercial

Ofer spre închiriere - spațiu comercial
Ofer spre inchiriere spatiu comercial situat in Dorohoi, B-dul Victoriei Nr. 11 Bl. F1 Parter - langa ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro