Când vine vorba despre alimente sau băuturi, cu toţii suntem mai atenţi la ceea ce consumăm. Dar oare tot ce scrie pe etichetă este adevărat? Iată câteva lucruri înspăimântătoare despre alimente, menţionate în cartea "1.001 lucruri care m-au speriat de moarte", scrisă de americanul Cary McNeal.
Vinul
Tuturor ne place vinul. Însă s-ar putea să ne gândim de două ori înainte de a mai lua un vin ieftin de pe raft. Când strugurii sunt culeşi cu ajutorul maşinilor, acestea “curăţă” tot, inclusiv insecte, pasări sau orice altceva se află prin preajmă. Nu toţi producătorii aleg bob cu bob înainte de a presa strugurii, aşa că tot ce este “în plus” merge laolaltă. Producătorii de vin care se respectă îndepărtează 99% dintre elementele “externe”.
Fructe
Potrivit unui studiu, 90% dintre piersicile, merele, nectarinele şi căpşunile testate conţineau pesticide, chiar şi după spălarea temeinică sau îndepărtarea cojii.
Pui
70% dintre puii crescuţi pentru consumul uman din Statele Unite conţin un aditiv alimentar aprobat de FDA – (Food and Drug Administration, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor) pe bază de arsenic. Acesta este adăugat ca un antibiotic în alimentaţia păsărilor. În plus, găinaţul acestora (care conţine, de asemenea, arsenic) este folosit ca îngrăşământ pe terenurile pe care se cultivă hrana pentru respectivele păsări.
Pâine
Cui nu-i place pâinea moale şi pufoasă? Ştiai însă că este aşa pentru că unii producători folosesc sulfat de amoniu (E517) care face drojdia să crească? Ca o curiozitate, sulfatul de amoniu mai este folosit la îngrăşăminte, la stingerea incendiilor şi la fabricarea bombelor.
Fără grăsimi
De multe ori cădem în capcana alimentelor fără grăsimi. Însă când este îndepărtată grăsimea dintr-un produs, aceasta este înlocuită cu ingrediente mult mai nesănătoase pentru a reconstrui savoarea. În plus, produsele fără găsimi conţin mult mai multe calorii.
Zahăr alb
Ţi-ai pune o lingură de pudră de oase de vită în cafea? Cu siguranţă nu. Dar zahăr? Probabil da. Nu uita însă că pentru albirea zahărului atât de popular se folosesc cărbuni din oase de vită. Procesul a fost patentat pentru prima dată în 1812.
Coloranţi
Roşu Citrus (E 121) este un colorant interzis în Statele Unite. Producătorii de portocale însă au voie să-l folosească pentru a colora fructele şi a le face mai apetisante.
DorohoiNews.ro, 17-07-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.