Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

descinderi

Potrivit unui comunicat emis de către DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 39 de inculpaţi, după cum urmează:

a. 16 inspectori şi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret (A. Ortanţa, B. Radu-Pamfil, C. Victor, C. Laura-Gheorghina, C. Ernest-Dan, C. Simion, L. Adrian, M. Lucian-Doru, N. Rodica-Lacrămioara, O. Daniela, R. Gheorghe, S. Nicu-Cezar, Ş. Sorin-Constantin, T. Mihaela, T. Ioan şi Z. Lucian Daniel) sub aspectul comiterii infracţiunilor de :
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
- luare de mită,
- fals intelectual,
- folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

b. Un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi (D. Adrian) sub aspectul comiterii infracţiunilor de :
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

c. 16 poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, din care doi ofiţeri cu funcţie de conducere şi control (cms. F. Nelu şi scms. C. Octavian) şi 14 subofiţeri de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret (B. Constantin-Ciprian, C. Dorel-Vasile, S. Valentina-Ioana, C. Ilie, C. Radu, H. Cezar, H. Cătălin-Albert, I. Toader, J. Virgil, O. Cornel Vasile, P.-L. Alexandru, Ş. Mitică, S. Sorin-Doru, Z. Cătălin-Dumitru) sub aspectul comiterii infracţiunilor de :
- luare de mită,
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
- iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni,
- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

d. 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu ţigări din Ucraina în România prin Vama Siret (H. Dumitru, S. Dumitru Daniel, C. Constantin Paul, N. Daniel Vasile, H. Bogdan Iulian şi G. Cornelia) sub aspectul comiterii infracţiunilor de:

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se menționează că există probe care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul H. Dumitru, preot în parohia din localitatea Cândeşti jud. Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.

Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul N. Daniel a fost cooptat de H. Dumitru şi S. Dumitru Daniel (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul F. Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar F. Nelu prin intermediul lui H. Dumitru. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care H. Dumitru l-a contactat prin intermediul lui F. Nelu.

Inculpaţii H. Dumitru şi S. Daniel l-au cunoscut pe inculpatul F. Nelu, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, “cultivând” cu acesta o “relaţie de prietenie” bazată iniţial pe oferirea unor “atenţii” constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007.

Din probele administrate a reieşit că H. Dumitru susţinea că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea I.J.P.F. Botoşani, iar F. Nelu se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii D.P.F. RĂDĂUŢI, I.J.P.F. Suceava şi conducerea I.G.P.F.. Mai mult decât atât, la iniţiativa lui H. Dumitru, în luna ianuarie 2009, F. Nelu devine cumătru cu S. Dumitru Daniel (naş de botez pentru unul dintre copii acestuia.)

Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind “oamenii lui F”. Astfel, cei în cauză beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi în serviciu, precum şi a unor “comisioane” date lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor - suma de 50 lei, respectiv lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE - suma de 100 lei. De asemenea, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulație efectuate de D.R.A.O.V. Iaşi, I.P.J. şi I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiară Suceava.

Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.

La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei. Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de F. Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din P.T.F. Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de S. Sorin, C. Octavian şi J. Virgil, din cadrul S.P.F. Siret, şi respectiv şefii de tură C. Tudor şi Ș. Sorin din cadrul B.V. Siret.

Din actele premergătoare efectuate până în prezent rezultă că membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de Fediuc Nelu cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la P.T.F. Siret.

După introducerea în ţară, ţigările au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în județul Suceava, prin intermediul unor apropiați ai lui H. Dumitru. În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului F. Nelu şi a persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în P.T.F. Siret şi lucrători vamali din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina sens în care au efectuat un număr de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava.

Ca urmare a activităților infracționale desfășurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vamă a ţigaretelor şi a taxelor vamale şi fiscale aferente, în valoare totală de 1,519,891.00 lei (din care 226,647.00 lei valoare în vamă şi 1,293,244 lei taxe vamale şi fiscale).

Pentru a-și asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza județului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui H. Dumitru, dar şi a relaţiilor conflictuale apărute între F. Nelu şi un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă unor așa ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă). Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancţionat contravenţional cu suma de 5. 000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei.

În perioada 21-25 aprilie 2014, celor 39 de inculpaţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: btonline.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook. 


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

descinderi
DorohoiNews.ro, 28-04-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

30.04.2014 la 21:17

e plin de tigari in Dorohoi ...dar vad ca nu prea se i-au masuri.

29.04.2014 la 00:47

Draga Manolo la portile pietei vei vedea tigari aduse de la vama Radauti Prut din localitatea fratilor nostri de peste Prut LIPCANI !

28.04.2014 la 23:47

Nea\' Mitica e de vreo 3 ani pensionar si nu mai raspunde de chestiunile mai sus presupuse deocamdata de cei de la DNA. Poate ne spun dumnealor, cei de la DNA unde au ajuns zecile de tiruri pline cu milioane de pachete de tigari, trecute tot prin vama Siret si insotite cu escorta MAI pana la Bucuresti??? Sa vedem ce sume au debitele catre bugetul prostilor? Acolo nici nu au voie sa bata la portzi!!! Asta da democratie:)

28.04.2014 la 19:00

Ei, asta da, lucratura meseriasa a oamenilor legii. Actiune facuta de profesionisti, jos palaria ! Sa vedem daca se simte si la portile pietei din Dorohoi criza de tigarete de contrabanda ...

PublicitatePUBLICITATE

Panagro

PUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Artificii Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Societate din domeniul agriculturii angajează economist. Vezi detalii!

Societate din domeniul agriculturii angajează economist. Vezi detalii!
Societate din domeniul agriculturii angajează economist la o fermă vegetală, obiect activitate - cultură ...

Angajez mecanic și necalificați

Angajez mecanic și necalificați
Angajez mecanic cu minimă experiență pentru atelier auto și necalificați, 2 persoane, pentru diferite ...

Societate angajează electrician de forță

Societate angajează electrician de forță
Societate din domeniul agriculturii angajează electrician de forță. Se oferă salariu motivant. Informații ...

Delta Con angajează personal. Vezi detalii!

Delta Con angajează personal. Vezi detalii!
Delta Con SRL Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați, în construcții, mecanici, ...

Sincere condoleanțe transmise de Colectivul Grădiniței „Albă ca Zăpada” din Dorohoi

Sincere condoleanțe transmise de Colectivul Grădiniței „Albă ca Zăpada” din Dorohoi
Colectivul Grădiniței „Albă ca Zăpada” structură a Școlii Gimnaziale „Dimitrie ...

Vând spațiu comercial în Dorohoi

Vând spațiu comercial în Dorohoi
Vând spațiu comercial, în Mun. Dorohoi, str. A. I. Cuza, nr. 8, de 90 mp. Pentru a putea ...

Sincere condoleanțe din partea Școlii „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi

Sincere condoleanțe din partea Școlii „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi
Colectivul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi este alături de prof. Botezatu ...

MIRACOM vine în sprijinul dumneavoastră! Comenzi telefonice

MIRACOM vine în sprijinul dumneavoastră! Comenzi telefonice
Pentru a limita deplasările, SC MIRACOM SRL vine în sprijinul dumneavoastră cu posibilitatea ...

Sincere condoleanțe!

Sincere condoleanțe!
În jocul fulgilor de nea s-a ridicat la cer sufletul celei care a fost FELICIA BOGHIȚOIU - soră, ...

Închiriez apartament pe durată lungă

Închiriez apartament pe durată lungă
Închiriez apartament 2 camere, pe durată lungă de timp, zona Olinescu!!! Relații la tel. 0758648653

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro