Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

ziua scolii 01

Miercuri, 26 februarie 2020, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi a fost sărbătorită Ziua Școlii, evenimentul fiind la prima ediție.

Această zi nu a fost aleasă întâmplător, deoarece, la 26 februarie 1890, se năștea părintele Dumitru Furtună, de numele căruia se leagă înființarea în anul 1923, la Dorohoi, a Seminarului Teologic „Pimen Mitropolitul”.

Întrucât în anii trecuți părintele Furtună a mai fost comemorat la Seminarul Teologic din Dorohoi, la propunerea Consiliului Școlar al Elevilor și cu acordul Consiliului Profesoral, s-a hotărât ca ziua de 26 februarie să devină Ziua Școlii.

Ziua a debutat cu săvârșirea unei slujbe de pomenire a părintelui Dumitru Furtună la Cimitirul Eternitatea din Dorohoi, la care au participat mai mulți preoți profesori și elevi seminariști.

Manifestările au continuat în Sala de festivități „Pimen Mitropolitul” din incinta Seminarului, iar cei prezenți, elevi, profesori și invitați au participat la o sesiune de comunicări, în cadrul căreia s-a dorit evidențierea personalității marelui cărturar, folclorist și etnograf, Dumitru Furtună.

În cuvântul de bun venit, părintele director Constantin Muha a precizat că „profitând de faptul că părintele Furtună s-a născut pe 26 februarie, ne-am gândit să sărbătorim ziua școlii la această dată. (...) Despre părintele Furtună, Nicolae Iorga spunea că este o instituție, nu o persoană. A fost un om  de o anvergură extraordinară și chiar dacă școala s-a închis în 1933, Seminarul a continuat să existe prin absolvenții săi. Casa părintelui era, duminica, un fel de amfiteatru, în care veneau adesea personalități de la București sau Iași și purtau discuții pe teme culturale.

Momentul de astăzi este un început, este o scânteie, care, cu siguranță, va declanșa un foc sacru în inimile acestor tineri, care va continua să ardă frumos peste ani, răspândind în jur lumină, pentru că lumea are nevoie de lumină.”

Domnul profesor Ilarion Mandache, autorul mai multor volume și articole despre istoria Dorohoiului, a prezentat câteva aspecte despre legătura dintre Gheorghe Burghele și părintele Dumitru Furtună. În cuvântul său, domnul profesor a dorit să scoată la lumină frumoasa colaborare dintre primarul de atunci al Dorohoiului, Gheorghe Ghe. Burghele și părintele Furtună. De altfel, Gheorghe Burghele a fost unul dintre semnatarii actului de înființare a Seminarului, în anul 1923.

Invitat în cadrul manifestărilor a fost și părintele Marius Onofrei, de la parohia Strahova, Protopopiatul Dorohoi, absolvent al Seminarului. Părintele, însetat de istoria acestei zone, a prezentat în fața auditoriului o serie de mărturii deosebite despre părintele Furtună, culese de la cei care l-au cunoscut.

Anul 2020 a fost declarat la nivelul Patriarhiei Române Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români, motiv pentru care elevii Alexandru Atănăsoaie, Raul Găină și Valentin Cantonaș, din clasa a XI-a Pastorală au avut sarcina de a identifica în activitatea părintelui Furtună aspecte ale operei sale filantropice. De asemenea, elevul Daniel Dohotaru a insistat în lucrarea sa asupra Filantropiei în viața și misiunea Bisericii Ortodoxe, în contextul Anului Omagial și Comemorativ 2020.

În ultima parte a sesiunii de comunicări, părintele profesor Teodor Cătălin Budacă a prezentat câteva aspecte despre o frumoasă prietenie, cea dintre Preotul Nicolae Sandovici, și preotul Dumitru Furtună. Preotul Sandovici este considerat un deșteptător al neamului în Proboteștii Herții, localitate aflată acum dincolo de graniță, dar cu legături foarte strânse cu România, în satul Racovăț. Părintele Budacă, este profesor la Seminar și a scris recent o carte în care evocă suferințele locuitorilor din cele două localități surori, despărțite astăzi de graniță.

Pe parcursul prezentării referatelor, în Sala de festivități au fost expuse mai multe fotografii și documente din perioada funcționării Seminarului condus de părintele Dumitru Furtună (1923-1933).

Prima parte a zilei s-a încheiat cu un scurt moment artistic, prezentat de Trupa „Cântăcioșii”, îndrumați de părintele Ionuț Crețu, consilier educativ la Seminarul Teologic Dorohoi.

În cea de-a doua parte a zilei, a avut loc activitatea „După amiază, la Seminar”, organizată de membrii Consiliului Elevilor - Alexandra Olariu (președinte CȘE), Alexandru Atănăsoaie (reponsabil Departament Media) și Ștefan Apetrei (reponsabil Departament Jocuri și Concursuri). Tinerii, împreună cu profesorii lor au participat la o serie de activități: concurs de gătit, jocuri, karaoke  și alte surprize.

Invitat a fost părintele Ionuț Ștefan Apetrei, spiritual la Seminar, care le-a vorbit tinerilor despre semnificația Săptămânii Brânzei. Părintele a precizat că „postul ne pregătește pentru un moment foarte important din viața lumii, din viața Bisericii: Învierea Domnului. Ca să ajungem la acest moment trebuie să ne pregătim, să ne nevoim și să luptăm. Acesta este postul. Nu este vorba doar de un regim alimentar, ci despre o luptă cu noi înșine. (...) Ca să fie trecerea mai ușoară de la viața de zi cu zi, la perioada aceasta duhovnicească, anevoioasă, care presupune un efort, s-a intercalat săptămâna aceasta, numită săptămâna albă, sau săptămâna brânzei, în care se consumă doar produse lactate și pește.”

Toate activitățile desfășurate se doresc a fi un punct de plecare pentru anii următori, în care se va sărbători Ziua școlii, la Seminarul Teologic din Dorohoi, iar tinerii care s-au implicat în buna desfășurare a acestei zile, ne dau speranța că, peste ani, răsfoind filele din istoria Școlii de la răscruci, cititorii vor putea descoperi lucruri deosebite despre înaintașii lor.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

ziua scolii 01ziua scolii 02ziua scolii 03ziua scolii 04ziua scolii 05ziua scolii 06ziua scolii 07ziua scolii 08ziua scolii 09ziua scolii 10ziua scolii 11ziua scolii 12ziua scolii 13ziua scolii 14ziua scolii 15ziua scolii 16ziua scolii 17ziua scolii 18ziua scolii 19ziua scolii 20ziua scolii 21ziua scolii 22ziua scolii 23ziua scolii 24ziua scolii 25ziua scolii 26
DorohoiNews.ro, 28-02-2020

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro