Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

conferinta Ghica 09

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din județul Botoșani, a fost gazdă pentru profesorii și elevii care au participat sâmbătă, 13 mai 2023, la lucrările în plen ale celei de-a XXV-a Conferinţe Anuale a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România  „Acad. Dimitrie Pompeiu - 150 de ani de la naștere”.

DIMITRIE POMPEIU, născut la 22 septembrie 1873, în Broscăuți, Botoșani, a fost un matematician român, profesor la universitățile din Iași, Bucureștiși Cluj, membru titular al Academiei Române. A urmat școala primară și cea gimnazială la Gimnaziul „Grigore Ghica Voievod” Dorohoi și apoi școala normală de institutori la București. În anul 1905 și-a susținut teza de doctorat sub conducerea lui Henri Poincaré. În toamna anului 1905 se întoarce în țară, ocupă un post de conferențiar de analiză matematică, iar din 1907 este profesor de mecanică la Universitatea din Iași. În 1912 se transferă la București ca succesor al lui Spiru Haret, iar din 1930 ca profesor de teoria funcțiilor, după pensionarea lui David Emmanuel. În 1934 este ales membru al Academiei Române. A adus numeroase contribuții în domeniul analizei matematice, teoriei funcțiilor de o variabilă complexă, mecanicii s.a. Cea mai importantă lucrare a sa este teza de doctorat (Paris, 1905), rămasă celebră, Sur la continuité des fonctions de variables complexes („Asupra continuității funcțiilor de o variabilă complexă”), în care a demonstrat existența funcțiilor analitice continue pe mulțimea singularităților lor (funcțiile Pompeiu).

Conferința dedicată marelui matematician a fost organizată la solicitarea școlii noastre, beneficiind de sprijinul profesorului MIHALACHE SEBASTIAN, inspector școlar disciplina matematică la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și al Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România reprezentată de profesorul CIOBĂNAȘU IOAN, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Dorohoi, Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani și Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi.

La deschiderea conferinței am fost onorați cu prezența doamnei DOINA FEDEROVICI, președinte al  Consiliului Județean Botoșani, a domnului deputat ȘLINCU DAN CONSTANTIN și a domnului DOGARU CRISTIAN, viceprimar al municipiului Dorohoi. 

Lucrările conferinței s-au desfășurat sub atenta îndrumare a domnului profesor universitar doctor RADU GOLOGAN, președinte al Societății de Științe Matematice din România. Ne-am bucurat și de prezența doamnei profesor LOGHIN CRISTINA MARGARETA, inspector de matematică la IȘJ Botoșani, a profesorilor de matematică din județ și nu numai, a unui număr remarcabil de elevi ai colegiului, elevi pasionați de această disciplină.

Distinsul auditoriu a urmărit cu deosebit interes alocuţiunile ştiinţifice în plen, care au fost extreme de interesante. Acestea au fost susținute de următoarele cadre didactice: prof. univ. dr. LUCIAN BEZNEA, Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, prof. univ. dr. RADU STRUGARIU, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. IONEL ROVENȚA, Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. VASILE POP, UniversitateaTehnică din Cluj-Napoca, cercetător ANDREI ȘUIU, Iași, cercetător dr. MIHAI PAVEL, Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române, cercetător dr. MIHAI BUCĂTARU, Institutul de Statistică Matematică și Matematici Aplicate „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob” al Academiei Române, prof. DĂNUȚ ZAHARIA, Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, satul matematicianului savant Dimitrie Pompeiu.

După cum a remarcat în cuvântul de deschidere și d-na Doina Federovici, cel mai potrivit loc de a-l omagia pe distinsul matematician nu putea fi decât Colegiul  Național „GRIGORE GHICA”, instituție de învățământ cu o tradiție de peste 140 de ani, în care academicianul a fost elev.

Dincolo de fascinația calculelor matematice, rezultată din expunerile de înaltă ținută academică, foarte importantă a fost întâlnirea participanților. Putem spune că, pentru o zi, Dorohoiul  a fost capitala matematicii, evenimentul bucurându-se de o apreciere unanimă.

Alese mulțumiri tuturor celor prezenți la acest  eveniment; pentru școala noastră a fost o mare bucurie să cinstim alături de matematicieni de seamă ai vremurilor noastre memoria celui care a fost Dimitrie Pompeiu.

Prof. Viorica Stegaru

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Diet Club BT

GALERIE FOTO

conferinta Ghica 09conferinta Ghica 07conferinta Ghica 01conferinta Ghica 02conferinta Ghica 03conferinta Ghica 04conferinta Ghica 05conferinta Ghica 06conferinta Ghica 08conferinta Ghica 10conferinta Ghica 11conferinta Ghica 12
DorohoiNews.ro, 15-05-2023

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitatePUBLICITATE

Diet Club BT

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

CMC

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

PUBLICITATE

Dealu MoriiPARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

ZiareBotosani.ro

PARTENERI

Artificii Dorohoi

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

DELTA CON angajează muncitori calificați

DELTA CON angajează muncitori calificați
SC DELTA CON SRL angajează muncitori calificați cu o vechime de minim 2 ani ca electricieni, dulgheri, ...

Societate comercială din Dorohoi, producătoare de mobilier, își mărește echipa. Vezi detalii!

Societate comercială din Dorohoi, producătoare de mobilier, își mărește echipa. Vezi detalii!
Cine suntem ? Cu o experință de peste 150 de ani, Mobilier Delagrave Romania exceleazăîntre ...

SC cu profil agricol angajează opetrator introducere date

SC cu profil agricol angajează opetrator introducere date
Societate comercială cu profil agricol angajează operator introducere date, cu temeinice cunoștințe ...

Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor, în special șef ...

Mindo Dorohoi angajează inginer chimist / laborant

Mindo Dorohoi angajează inginer chimist / laborant
Mindo Dorohoi angajează inginer chimist / laborant. Relații la telefon: 0743146820

Angajez 2 muncitori necalificați, mecanici auto cu minimă experiență

Angajez 2 muncitori necalificați, mecanici auto cu minimă experiență
Angajez în Dorohoi 2 necalificati Mecanici auto cu minimă experiență Se cere și se oferă seriozitate. ...

Angajăm operatori mașini de cusut industriale pentru linia de confecționat genți și căști moto

Angajăm operatori mașini de cusut industriale pentru linia de confecționat genți și căști moto
S.C. JADE FASHION S.R.L. BOTOSANI, profil confecții marochinărie, angajează: - confecționeri cu experiență ...

Teren de vânzare

Teren de vânzare
Vind teren pt casa, 2100 mp din care in jur de 1400 mp construibili, apa, gaz, canal. Pe teren se afla ...

Vând femelă Cane Corso

Vând femelă Cane Corso
Vand femela Cane Corso, data nasterii 31.08.2022, detine carnet de sanatate.Pret 1200 lei negociabil. ...

Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi transmite sincere condoleanțe

 Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi transmite sincere condoleanțe
Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi regretă trecerea la cele veșnice ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro