Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Sc. primara nr. 1 Gheorghe Asachi-1904

Învăţământul de stat în Moldova a început pe timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica,care, chiar de la venirea sa la domnie în 1849, a iniţiat o serie de reforme printre care amintim şi cea de înfiinţare de şcoli. Pentru aceasta el a decis ca învăţământul să fie făcut obligatoriu în limba română.

O coincidenţă benefică oferă anul 1851. Este anul când s-a înfiinţat prima şcoală de stat la Dorohoi, iar la Iaşi s-a născut Spiru Haret, cel care ulterior va învăţa un an în oraşul nostru chiar la şcoala nou înfiinţată. Spiru Haret este cel care va iniţia reforme radicale în învăţământ ce vor ridica pe trepte superioare aceasta ramură a educaţiei.

Scopul rândurilor de faţă nu este redarea evoluţiei de-a lungul anilor a acestei şcoli, fapt prezentat pe larg în lucrarea noatră „Incursiune în trecutul şcolilor dorohoiene" (Dorohoi, Ed. Tipo And, 2008, pp. 11-69). Ne-am propus să evidenţiem de cine a fost condusă, care au fost învăţătorii ei şi, în final, să enumerăm numele unor oameni deosebiţi care au trecut prin mâinile acestor dascăli.

Consemnăm aici faptul că între anii 1849-1852 Moldova a fost sub ocupaţie rusă, iar între anii 1853-1856 a fost sub ocupaţie austriacă. Militari ai acestor armate erau cantonaţi şi la Dorohoi în nişte clădiri care există şi astăzi. Ceea ce vrem să subliniem este faptul că a fost o mare deosebire între militarii celor două imperii. Comportarea civilizată însoţită de o concepţie democratică despre viaţă şi educaţie a militarilor austrieci a lăsat urme benefice în viaţa Dorohoiului.

Trebuie să mai scoatem în relief greutăţile cu care se confrunta Moldova acelor ani pentru a creiona condiţiile în care a apărut prima şcoală de stat la Dorohoi.

Aşa dar, la 18 iunie 1851 se deschide Şcoala Primară Publică nr.1 de băieţi din Dorohoi a cărui director a fost Soroceanu Grigore între anii 1851-1858. În primii trei ani a lucrat cu toate clasele într-o singură cameră. În primul an a avut locaţia pe strada Schitul Gorovei (stradă dispărută azi, deriva din strada Dimitrie Pompeiu spre str. C. Dobrogeanu-Gherea), apoi s-a mutat pe strada Scarlat Şişcală (Numele se referă la cel care a fost şi secretarul guvernului Moldovei). În anul 1855 şcoala mai are trei învăţători printre care şi Adrian Veniamin Ion, cel care ulterior va fi publicist şi revizor şcolar.

La conducerea acestei şcoli au urmat Alboteanu Mihai, Nicolescu Radu,Bobulescu D.N., Romanescu Dumitru, Cornescu Vasile, Racoviţă Grigore, Alexandrescu A., Lupaşcu Ion, Davideanu Grigore, Alaci Valeria şi Ştefanu Leucadia. Fiecare a contribuit la ridicarea prestigiului şcolii, a insistat pentru desfăşurarea unui proces instructiv-educativ cât mai avansat coordonat cu diverse acţiuni extraşcolare în beneficiul educaţiei copiilor. Toate aceste acţiuni au avut drept consecinţă un mare număr de absolvenţi care, după terminarea studiilor, au ocupat ulterior importante funcţii în instituţiile statului, au devenit profesori universitari, medici de valoare, academicieni, literaţi, pictori, oameni de artă, generali de armată, academicieni, artişti de renume etc.

În ordinea anilor când au trecut prin băncile acestei excelente şcoli vom enumera o parte dintre ei: Spiru Haret (1859), Pompeiu Dumitru (1860), Gheorghe Gh. Burghele (1866), Scriban Gheorghe (1866), Băluş Miron (profesor universitar, medic), Mavrodi Alexandru (1892, ziarist, director al Teatrului Naţional şi Operei din Bucureşti), Udrischi George (1888, academician, medic), Samsonovici Neculai (1888, general, ministru de interne), Zapan Gheorghe (academician), Bălănescu Romulus (avocat,deputat,primar), Abraham Vexler (1893, cu numele de scriitor Ştefan Antim), Andrieşescu Ion (1899, academician, director al muzeului din Bucureşti), Plăcinţeanu Ion (1903, fizician, academician), Isăceanu Victor (1908, general de armată), Petrovici Valerian (1909, medic), Posluşnicu Eugen (1908, dirijor), Botez Constantin (1909, căpitan, porofesor universitar), Capră Ioan (1909, primar), Ionescu Theodor (1909, academician), Zapan Gheorghe (1909, academician), Binder Alexandru (1913, ca scriitor cu numele Saşa Pană), Cârdei Chirica Ion (1918, pictor), Holban Henry (1918, inventator), Istrati Alexandru (1925, pictor), Tomaziu Gheorghe (1925, pictor), Airinei Ştefan (1931, academician), Breabăn Dumitru (1946, ministru). În acest ultim an a absolvit această ilustră şcoală şi autorul acestor rânduri. Lista celor enumeraţi mai sus este o infimă parte din cea care ar cuprinde pe toţi cei care s-au format pe băncile Şcolii Primare Publice nr. 1 de băieţi „Gh. Asachi" şi s-au afirmat ulterior într-un domeniu sau altul al activităţii umane din ţară sau peste hotare confirmând prestigiul acestei şcoli dorohoiene.

Datorită, însă, schimbărilor care se făceau în învăţământ după instalarea regimului comunist, acest excelent focar de cultură din Dorohoi s-a desfiinţat, după 108 ani de existenţă. Clădirea există şi astăzi la fel de impunătoare, căpătând de-a lungul anilor alte întrebuinţări. Dar, renumele scolii va rămâne scris pentru totdeauna în filele istoriei Dorohoiului şi în istoria învăţământului din Moildova. Prof. Ilarion Mandachi


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

Sc. primara nr. 1 Gheorghe Asachi-1904
DorohoiNews.ro, 02-11-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitateDelGaz Licitatie

PUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Contabilitate

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Artificii Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Societate de construcții din Dorohoi angajează

Societate de construcții din Dorohoi angajează
Societate de construcții din Dorohoi angajează: - șef de echipă - salariu 4000 lei, în mână, ...

Vând loc de casă în comuna Broscăuți

Vând loc de casă în comuna Broscăuți
Vând loc de casă în comuna Broscăuți, la șosea asfaltată. Suprafață teren 1384 mp, ...

Sincere condoleanțe!

Sincere condoleanțe!
Pe 16.01.2019 s-a stins din viață MIHAIL CĂTĂLIN CONȚU, tătă, frate, unchi și bunic. Dumnezeu ...

Șofer categoria (B) caut să lucrez în zona Dorohoi

Șofer categoria (B) caut să lucrez în zona Dorohoi
Detin permis categoria B - mentionez ca nu beau si nu fumez (deloc) sunt o fire serioasa si punctuala! ...

Vând loc de casă

Vând loc de casă
Vând loc de casă în comuna Broscauti (pe șes). Relații la tel: 0744754924

Caut teren!!!! Cumpăr

Caut teren!!!! Cumpăr
Cumpar teren pentru casa. Zonele: Dealu-Mare la strada principala,Saucenita .iesirea din Dorohoi. Inclusiv ...

Vând garaj

Vând garaj
Vând garaj Dorohoi, Al. Ghiocelului. Relatii la tel: 0740181835

TEREN SI CASĂ DE VANZARE

TEREN SI CASĂ  DE VANZARE
Vând teren și casă. Detalii la nr. de tel: 0754901052

Vând piese Dacia Logan

Vând piese Dacia Logan
Vând piese Dacia Logan din an 2008 model berlina: cîrlig de remorcare omologat, triple spate ...

Vând garsonieră în Dorohoi

Vând garsonieră în Dorohoi
Vand garsoniera in Dorohoi, strada Ghiocelului, parter, mobilata si utilata complet (centrala termica ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro